Aygır Gölü için "hassasiyet" sevinci

Adilcevaz ilçesinde önemli destinasyonlardan biri olan Aygır Gölü'nün "kesin korunacak hassas alan" ilan edilmesi sevinçle karşılandı.

Haberler 27.07.2019 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doal sit alannda bulanan Bitlisin Adilcevaz ilçesindeki Aygr Gölünün, Cumhurbakanl Kararnamesiyle kesin korunacak hassas alan ilan edilmesi sevinçle karland.

Adilcevaz ilçesinde volkanik patlama sonucu Türkiyenin üçüncü büyük da olan Süphan Da eteklerinde oluan Aygr Gölü, yemyeil doas ve huzurlu ortamyla her yl çok sayda yerli ve yabanc ziyaretçiyi arlyor.

El dememi doas, esiz manzaras, doal güzellikleri, bünyesinde barndrd biyo çeitlilik ve masmavi suyu ilgi çeken Aygr Gölünün, Resmi Gazetede yer alan kararn ardndan bundan sonra daha hassas korunmas bekleniyor.

Doal sit alan kapsamnda bulunan Aygr Gölünün alnacak önlemlerle doal yapsnn daha iyi korunmas ve ziyaretçi saysnn da artrlmas hedefleniyor.

Bitlis çevre ve ehircilik Müdürü Hüseyin Aras, Aygr Gölünün, dünya ölçeinde olaanüstü ekosistemleri barndrmas, jeolojik ve jeomorfolojik olarak önemli bir doal yapt olduunu söyledi.

Gölün, Tabiat Varlklar Koruma Genel Müdürlüünün 2017de balatt 4 Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Aratrma çalmalar kapsamnda, Cumhurbakanl Kararnamesi ile kesin korunacak hassas alan olarak tescillendiini belirten Aras, unlar kaydetti:

Aygr Gölünün, Tabiat Varlklar Koruma Genel Müdürlüünün balatt Nemrut-Süphan Jeopark Projesi kapsamnda da yer alyor. Jeoparkn önemli ayaklarndan biri de Süphan Da ve Aygr Gölü. Hem Aygr Gölünün korunacak hassas alan ilan edilmesi hem de Nemrut-Süphan Jeopark süreçleri sadece Bitlisi deil, bütün Van Gölü havzasna deer katacaktr. Bitlis ve tüm Van Gölü havzasnn hem ekonomisine hem de turizm potansiyeline çok ciddi deer katacan bekliyoruz. Bu karar oradaki habitatn, florann, faunann, canl hayat ile dier ekosistemlerin gelecee tanmas için önemli. Hassas alanlarn yönetimi, belirlenen yönetmelik çerçevesinde yaplr. nsanlar ve kurumlar istedii gibi alana müdahale edemez. Oradaki çalmalar bir bütünlük içinde bakanln izniyle yaplacak.

- Buras mükemmel bir yer

Tur rehberi Alpaslan Takn ise 90l yllarda pelikan, flamingo, kaz ve beyaz kaz türleri türlerinin bulunduunu Aygr Gölünde son zamanlarda sulamadan dolay çekilmenin yaandn belirtti.

Bu nedenle kularn göç etmek zorunda kaldn aktara Takn, Gölün korunmas için dernek kurup Doa Koruma Milli Parklar Müdürlüüne bavurduk. Cumhurbakanmzn sayesinde Aygr Gölü için koruma karar çkarld. Teekkür ediyoruz. Buras mükemmel bir yer ve turizme kazandrlmas gerekiyor. Hem Süphan Da hem de Aygr Gölünün bölgenin cazibe merkezi haline gelmesi, korumas, yerli ve yabanc turistlerin ziyaret etmesi için güzel eyler yapacaz. diye konutu.

Takn, koruma kararnn ilçenin turizmine ve ekonomisine katk salayacan, Aygr Gölünün bölgede bir cazibe merkezi haline geleceini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git