AYM, tazminat talebini reddetti

ŞIRNAK'ın Silopi ilçesinde vatani görevini yaparken 1993 yılında PKK'lı teröristlerle çıkan çatışmada yaralanan ve başındaki mermi 20 yıl sonra tespit edilen Abdurahman Dağdelen, idarenin ağır hizmet kusurunun bulunduğunu belirterek, hak ihlali iddiası ve uğradığı maddi-manevi zararın karşılanması amacıyla Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. Başvuruyu kabul edip, ihlal kararı veren AYM, tazminat talebini ise reddetti.

Haberler 03.08.2018 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

u anda evli ve 2 çocuk babas olan Abdurrahman Dadelen, 1993 ylnda vatani görevini rnakn Silopi ilçesinde yaparken, PKKl teröristlerle girilen çatmada kafasndan yaraland. Dadelen, önce Diyarbakra, ardndan da GATAya sevk edildi. Yaklak 6 ay GATAda tedavi gören Abdurrahman Dadelen, geçici hafza kayb yaayp yürümekte güçlük çekince 1994 ylnda askerlie elverili deildir raporu ile terhis edildi. Daha sonra TSK salk raporu ile kulanda sensörinöral iitme kayb bulunduu tehisi konulan Dadelen, 6nc dereceden vazife malulü olarak emekliye ayrld.

KURUN, 20 YIL SONRA TESPT EDLD

Abdurahman Dadelen rahatszlnn devam etmesi üzerine birçok hastaneye bavurdu. Dadelen, 2013 Nisan aynda fizik tedavi için gittii Ankarada durumunu askeri doktora anlatt. Bunun üzerine Abdurahman Dadelenin tekrar tomografisi çekildi. Kafasndaki kurun tespit edilen Dadelene, Sol SKM kas superior posterior mediali komuluunda, 24x8 mm ebatlarnda yabanc cisim dansitesi izlenmektedir yazl rapor verildi. Cismin alnmas hayati tehlike oluturduu için Abdurahman Dadelene tekrar ilaç tedavisi verildi.

MLL SAVUNMA BAKANLII VE AYME BAVURDU

Kafasndaki kurunun 20 yl sonra tespit edilmesi üzerine, Milli Savunma Bakanlna bavuran Abdurahman Dadelen, 1993 ylnda teröristlerle girdii çatma srasnda yaralanmas nedeniyle askeri hastanelerde yaplan muayene ve tetkiklerinde, olay srasnda bana isabet eden merminin tespit edilememesinde idarenin ar hizmet kusurunun bulunduunu belirterek, bu nedenle urad maddi ve manevi zararn karlanmasn istedi. Maluliyet derecesinin de düük gösterilerek düük maa balandn belirten Dadelenin talebi, Bakanlk tarafndan reddedildi. Abdurahman Dadelen bunun üzerine, Askeri Yüksek dare Mahkemesinde (AYM) tam yarg dava açt. AYM de Dadelenin bavurusunu zaman aam nedeniyle reddetti. Abdurahman Dadelen, AYMin kararndan sonra Anayasa Mahkemesine (AYM) bireysel bavuru yapt.

EKSK TANI VE TEDAV UYGULANMI

Bavuruyu deerlendiren AYM verdii kararda, Dadelenin çatmada yaralanmasna bal olarak vücudunda mermi kaldnn ilk kez GATA tarafndan 2013 ylnda çekilen tomografi sonucunda tespit edildiini, dolaysyla bavurucuya daha öncesinde eksik tan konulduuna ve tedavi uygulandna dair tbbi verilerin bu tarih itibaryla ortaya çktnn anlaldn belirtti. 1994 tarihli salk raporunun, bireysel bavuruya konu tam yarg davasnn temelini tekil eden olgunun ve dolaysyla bu olgudan kaynakl zararn örenilmesine imkan salayan bir mahiyet tadndan söz edilemeyecei belirtilen AYM kararnda öyle denildi:

Öte yandan, GATA tarafndan 2013 ylnda çekilen tomografi sonucuna kadar vücudundaki mermiden haberdar olmad tartma konusu olmayan bavurucudan her hlükrda eylem tarihinden itibaren 5 yl içinde tazminat davas açmasnn beklenmesinin de makul olarak deerlendirilemeyecei açktr. Tüm bu açklamalar çerçevesinde, Mahkemenin salk hizmetinin kusurlu iletilmesinden doduu ileri sürülen zararn örenilmesine ve deerlendirilmesine imkan tanmayan nitelikteki 1994 tarihli salk raporuna istinaden, terhis tarihini esas alarak dava açma sürelerini belirlemesine ilikin yorumunun bavurucunun dava açmasn ar derecede zorlatrd deerlendirilmitir. Dolaysyla bu yorumdan hareketle davann süre amndan reddedilmesi suretiyle bavurucunun mahkemeye eriim hakkna yaplan müdahalenin ölçüsüz olduu sonucuna varlmtr. Açklanan gerekçelerle bavurucunun Anayasann 36nc maddesinde güvence altna alnan adil yarglanma hakk kapsamndaki mahkemeye eriim hakknn ihlal edildiine karar verilmesi gerekir.

AYM, hüküm gerekçelerini sraladktan sonra Abdurahman Dadelenin bavurusu için adil yarglanma hakk kapsamndaki mahkemeye eririim ve adil yarglanma hakknn ihlal edildiine karar verdi.

AYM, ihlalin ortadan kaldrlmas için yeniden yarglama karar verirken, Dadelenin tazminat bavurusunu ise reddetti.

Ana Sayfaya Git