Bağımlı sayısı hızla artıyor

Diyarbakır’da Yeşil Yıldız Derneği, uyuşturucu ile mücadelede yeni bir soluk oldu. Türkiye’de 3 kişiden birinin tütün ürünlerini kullandığını belirten dernek başkanı Yahya Öger, ilk madde kullanım yaşının 14 yaşına kadar düştüğünü ve madde ile alkol tedavisi için başvuruların son 10 yılda 7 kat arttığını belirtti.

Haberler 28.04.2018 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Sen bir yldzsn, hiçbir bamllk seni yörüngenden saptrmasn sloganyla çalmalarn sürdüren Yeil Yldz Bamllklarla Mücadele Dernei, tütün, alkol, uyuturucu madde, teknoloji kullanm ve her türlü ans oyunlarna ilikin özellikle gençlere yönelik farkndalk ve bilinçlendirme çalmalar gerçekletiriyor. Dernek bakan Yahya Öger, Türkiye Uyuturucu ve Uyuturucu Bamll zleme Merkezi (TUBM) tarafndan yaplan aratrmalarda maddeyi ilk kez kullanma ya ortalamasnn 13,88e dütüünü ve madde ve alkol bamll tedavi merkezlerine yaplan bavurularn son 10 ylda 7 kat arttnn görüldüünü ifade etti.

Bamllk bireysel ve toplumsal bir çökü olarak karmza çkmaktadr

Bamlln, biyo-psiko-sosyal bir hastalk olduuna dikkat çeken Öger, Kiinin allm olan herhangi bir ilaç veya maddeye kar engellenmesi imkansz psikolojik ve fizyolojik bir ihtiyaç duymas, alnan miktarn ve alnma sklnn giderek artmas, alnmad zaman yoksunluk belirtilerinin ortaya çkmas ve bu ilaç veya madde alnmadan günlük hayatn sürdürülmesinin imkansz hale gelmesidir. Tütün, alkol, uyuturucu madde, teknoloji kullanm ve her türlü ans oyunlar çk yolu görünse de sonucunun büyük bir hüsran olduu bireysel ve toplumsal çökü olarak önümüze çkmaktadr dedi.

Uyuturucu madde gelecek nesiller için büyük tehdit oluturmaktadr

Dünyada ve ülkemizde madde kullanm yann giderek dümekte ve yaygnlamakta olduunu vurgulayan Öger, 2011 ylnda TUBM tarafndan yaplan genel nüfustaki madde kullanm aratrmasnda, yaam boyu madde kullanm skl yüzde 2,7 orannda bulunmutur. Ayn yl yine TUBM tarafndan yaplan Okul çocuklar Aratrmasnda yaam boyu madde kullanm skl yüzde 1,5, maddeyi ilk kez kullanma ya ortalamas 13,88 olarak görülmütür. Ülkemizde madde ve alkol bamll tedavi merkezlerine yaplan bavurularn son 10 ylda 7 kat artt görülmektedir. Bu balamda önleme çalmalar ve yeni tedavi yaklamlar üzerine yaplan çalmalar önem kazanmaktadr. Tütün kullanmnn nüfusun 3te 1i olduu, teknoloji kullanm yann 2 yana kadar indii, iddet ve trafik kazalarnn yarsndan fazlasnn alkol kullanmna bal olduu bir toplumsal hastalk sarmalndan söz edilmektedir. Böyle bir felakete kar toplumun ayn zamanda salam dinamiklerini göz önünde bulundurarak hareket etmek gerekmektedir diye konutu.

Her kesime ulamay hedefleyerek yola çktk

Yeil Yldz Bamllklarla Mücadele Dernei toplum saln ilke edinmi, bireyin bamllklarla mücadelesinde pisko- sosyal destek vermek amacyla kurulduunu kaydeden Öger, öyle devam etti:

Gelecek nesillere mutlu bir yarn brakmann yolunun bugün var olan skntlarn önüne set kurmaktan geçtiinin bilinciyle hareket eden gönüllü bir ekip çalmasdr. Yeil Yldz Dernei olarak bizler, görevimizi yaparken siyasi söylem ve saiklerden uzak, toplumun inanç, kültür ve etik deeri ile bark bir çizgide her kesime ulamay hedef edinerek yola çktk. Her bireyin birer yldz olduuna inandmz dünyamzda Sen bir yldzsn, hiçbir bamllk seni yörüngenden saptrmasn sloganyla ylmadan ve yorulmadan yolumuza sizlerle beraber devam edeceiz.

Ana Sayfaya Git