Baba mesleğini oğluna öğretiyor

Siirt'te saraç ustası Aydın Kılıç, babasından öğrendiği unutulmaya yüz tutmuş mesleğini yaşatmak için oğluna öğretiyor.

Haberler 20.11.2017 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtte saraç ustas Aydn Klç (50), babasndan örendii mesleini oluna öretiyor.

Tarihi Helvaclar çarsnda henüz 10 yandayken saraç ustas babasnn yannda çrak olarak çalmaya balayan Klç, 40 yldr mesleini severek yapyor.

Siirtte bir dönemin gözde meslekleri arasnda yer alan ve günümüzde unutulmaya yüz tutan saraçln son temsilcisi olan Klç, babasndan devrald mesleini gelien teknolojiye ramen sürdürüyor.

El emeiyle saatlerce çalma sonucunda srt bellemesi, ilemeli gözlüklü at bal, beygir amudu, paldm, dizgin, yular, gemlik ve kamç yapan Klç, bu sayede ailesinin geçimini salyor.

Klç, unutulmamas için mesleinin inceliklerini olu Ömer Klça öretiyor.

Saraç ustas Klç henüz ilkokul çanda babasna yardm ederek bu ie baladn söyledi.

Okul çk eve gitmek yerine babasnn saraçhanesine kotuunu ve çok sevdii ii yaptn ifade eden Klç, çalmak için ortaokul ikinci snftan ayrldn kaydetti.

Bir ite baarl olmann yolunun severek yapmaktan geçtiine iaret eden Klç, öyle dedi:

40 yldr bu ii severek yapyorum zaten bu ii sevmeyen yapamaz. imizde fiziksel olarak çok yorulduumuz zamanlar oluyor. Ama ürettiimiz ürünlerin geneli el emei göz nuru olduu için o yorgunluu da çok önemsemiyoruz. 15 yamdan beri bu ii usta olarak yapyorum. Allaha ükür mesleimizden memnum, ailemi geçindirecek paray da kazanyorum.

- Öretmekten ziyade izleyerek örenilir

Kendisinden sonra mesleini oluna devretmek istediini aktaran baba Klç, vatani görevini tamamlayan Ömere 2 ylda meslein tüm inceliklerini örettikten sonra ii brakacan belirtti.

Klç, meslei örenmenin tek yolunun ustay çalrken izlemek olduunu ifade ederek, öyle konutu:

Ömer askerden geldi, bir senedir burada çalyor. Ömere ii yava yava öretiyorum. nallah iki sene sonra emekli olmay düünüyorum. Bizim meslek öretmekten ziyade izleyerek örenilir. Ben babam çalrken izleyerek örendim. Emekli olduum zaman da dükkana gelir giderim, olum Ömer yapar, yapamadnda ona yardm ederim.

- Bu ii örendiim için mutluyum

Ömer Klç ise baba mesleini yaatmak istediini dile getirerek, unlar dile getirdi:

Ben de bu ii çok seviyorum. Hayatta bir eyler örenip, üretmek çok güzel bir ey. Bu meslei sürdürmeyi düünüyorum. Ben de babamn mesleini seçtim. Baba mesleini devam ettirmek çok güzel. i zevkle öreniyorum. Babamdan sonra bu meslei Siirtte devam ettirecek bir tek ben varm. Bu ii örendiim için mutluyum.

Ana Sayfaya Git