Baba sanatı

Elazığ'da yaşayan ahşap ustası Ersin İlter, küçük yaşta dedesinden öğrendiği meslekle ahşaba şekil verip oyuncaklar, farklı yöre mimarilerini yansıtan evler, gemiler ve hediyelik eşyalar hazırlıyor.

Haberler 14.09.2019 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elazda ahap ustas Ersin lter (36), küçük yata dedesinden örendii meslekle ahab sanat eserlerine dönütürüyor.

çocukluu dedesinin marangoz dükkannda geçen lterin, ahap ürünlere ilgisi her geçen gün artt.

Dedesinden örendii sanattan kopamayan lter, çalt özel irketten ayrlarak, tüm mesaisini bu ie ayrd.

Ekmeini ahaptan kazanan evli ve bir çocuk babas lter, atölyesinde gün boyu oyuncaklar, farkl yöre mimarilerini yanstan evler, gemiler ve hediyelik eyalar hazrlyor.

- Sevdiim ii yapyorum

Ahap ustas lter, çocukluundan bu yana ilgi duyduu ahabn kendisi için zamanla bir tutkuya dönütüünü, yaam enerjisi haline geldiini söyledi.

Bu tutkusunu dedesine borçlu olduuna iaret eden lter, çocukluum dedemin yannda marangoz dükkannda geçti. O tozun, talan içinde olmaktan mutlu olurdum. Ahabn kokusuna dokusuna çok meraklydm. Yllar geçti. Okula gittim ama ahapla irtibatm hiç kopmad. dedi.

Dedesinden örendii sanat evinde uyguladn, ancak bu ii sürekli yapmak için çalt özel irketten ayrldn aktaran lter, çalt iten elde ettii kazanç ile ahap atölyesi kurduunu belirtti.

- Ahap merak bana ekmek kaps oldu

Ahap merak bana ekmek kaps oldu. Sevdiim ii yapyorum, ahaptan sanat eserleri çkaryorum. diyen lter, bu iin kendisini çocukluuna götürdüünü, bu ite huzur ve mutluluk bulduunu vurgulad.

lter, ahap ile arasnda duygusal bir ba kurulduunu anlatarak, unlar kaydetti:

Dedem ömrü yettiince hep marangozluk yapt. Bayra ben devraldm. Dedemin hayallerini gerçekletirmeye çalyorum. Dedem bu ite daha da ileri gidebilirdi ama maddi skntlardan dolay belirli bir yere kadar geldi. Onun yapamadklarn yapp, vefa borcumu, bu ile uraarak ödemeye çalyorum.

- Müterilerin hayallerini de gerçekletiriyoruz

lter, bilgisayar üzerinde yapt çizimler için temin ettii malzemeleri kullandn, makine ile çkard parçalar montajla birletirip, ilgi gören ürünlere dönütürdüünü aktard.

Müterilerinin hayalindeki ürünleri yapt çizimle gerçekletirdiini ifade eden lter, Tahta parçasna ruh, görsellik kazandryoruz. çkan atk malzemelerden de daha küçük süs eyalar yapyor, çevremdekilere hediye ediyorum. Müterilerin hayallerini gerçekletiriyoruz. diye konutu.

lter, atölyesinde 10 bini akn eser ortaya çkardn dile getirerek, ahabn doallndan faydalanarak, salkl ürünler hazrladna dikkati çekti.

Müteri Murat Tekinyördem, ahaptan yaplan hediyelik eyalara ilgisinin olduunu belirterek, göze daha çok hitap ettiini düündüünü söyledi.

çocukluunun ahap oyuncaklarla oynayarak geçtiini anlatan Tekinyördem, Doa a bir insanm. Bu tür eserleri evimde bulundurarak, mutlu oluyorum. Adeta geçmiimizle balant kuruyoruz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git