Babaganuç mesaisi var

Yörede sofraların vazgeçilmez lezzeti "babaganuç" hazırlığına başlayan Diyarbakırlı kadınlar, sıcak havaya rağmen yakılan mangal ateşinde patlıcan közlüyor.

Haberler 26.07.2019 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bereketli topraklarnda yetien binbir çeit nimetle hazrlanan zengin bir mutfaa sahip Diyarbakrda mangal ateleri babaganuç için yanmaya balad.

çli köfte, kaburga, güveç, meftune ve ekili dolmasyla ünü snrlar aan Diyarbakr mutfann vazgeçilmez lezzetleri arasnda yer alan, közlenmi patlcann, sarmsakla zeytinya veya tereyanda kavrulmasyla hazrlanan, tercihe göre yumurta da ilave edilen babaganuç için hazrlklar balad.

Diyarbakrl kadnlar hava scaklna ramen, park, bahçe ve açk alanlarda yaklan mangal ateinde gün boyu patlcan közlüyor.

K mevsiminde tüketilecek babaganuç için sebzelerin youn yetitii yaz mevsiminde balayan tatl tela, kimi zaman arbane eliinde elenceye de dönüüyor.

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl bünyesinde faaliyet yürüten Balar Aile Destek Merkezi (ADEM) de mahalle aralarnda yaklan atelerden dolay oluan ya da oluabilecek duman ve yangnlarn önüne geçilmesi için kimi zaman kadnlar belirlenen uygun açk alanlarda bir araya getiriyor.

- Güzel bir yemek için atein önünde severek duruyoruz

Babaganuç için patlcan közleyen Sevda Bozabak, AA muhabirine yapt açklamada, arkadalar ve akrabalaryla k hazrl için bir araya geldiklerini söyledi.

Bozabak, yöresel bir yemek olan babaganucu çok sevdiklerini belirterek, közledikleri patlcanlar k mevsiminde babaganuç yapmak için derin dondurucuda sakladklarn belirtti.

Kn misafirlerimizin önüne güzel bir yemek çkarabilmek için atein önünde severek duruyoruz. Alinazik yaplyor, çeitli yemekler de yaplabiliyor. Kahvaltda dahi yiyebiliyorsunuz. diyen Bozabak, bir arada k hazrl yapmaktan mutluluk duyduklarn aktard.

- Zahmetli bir i, erkekler kymetimizi bilsin

Hava scaklna ve alevlere aldr etmeden k hazrl yaptn anlatan Güler Sebük de, babaganuçun k yemekleri olduunu söyledi.

Salata olarak da tükettiklerini dile getiren Sebük, Yazn günein altnda yapyoruz, derin dondurucuya brakyoruz. Zahmetli bir i, erkekler kymetimizi bilsin. Sofralarmzn olmazsa olmaz. Her eyin yeri baka, babaganuçun yeri baka. dedi.

Zeynep Aslan da, scaa ramen severek tükettikleri babaganuç için atein banda zevkle patlcan közlediklerini dile getirdi.

- Her köede babaganuç yapan kadnlar görürsünüz

Balar ADEM Koordinatörü Arzu çetin ise, bu yöresel lezzetin, mangal ateinde közlenen patlcanlarn soyulduktan ve tereyanda kavrulduktan sonra çeitli baharatlar, kyma, biber, yourt gibi istee bal katlan ürünlerle de hazrlandn belirtti.

Babaganuç hem yaz günlerinde hem de k sofralarnda olmazsa olmaz denilecek bir yemek. diyen çetin, hemen hemen her evin en az 20 kilogram patlcan közleyerek, ka hazrlk yaptn aktard.

çetin, Diyarbakrda hangi parka, bahçeye ya da binann altna bakarsanz her köede, ate banda babaganuç yapan kadnlarmz görürsünüz. diye konutu.

ADEM olarak sadece düzenlenen kurslarla deil, yaamn her alannda bölge kadnnn yannda olduklarn aktaran çetin, Ka hazrlk zahmetli bir i. Kadnlar uygun alanlarda bir araya getirerek, arbane eiliinde hem piknik yapmalarn hem de babaganuç yapmalarn saladk. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git