Babalar Günü'nde oğluna en büyük armağan

Şanlıurfa'da koyunları otlatırken, yüksek gerilim hattına kapılıp iki kolunu kaybeden Mehmet Demir, 6 yılın sonunda babası sayesinde hayata yeniden tutundu. Tek hayali kollarına tekrar kavuşabilmek olan Mehmet Demir için baba Casım Demir, Şanlıurfa'da bulunan evini sattı. Baba Demir, gelen parayla oğluna 'elektronik kol protez' yaptırdı. Artık kolları olduğu için çok mutlu olduğunu söyleyen 20 yaşındaki Mehmet Demir, "İlerleyen zamanlarda belki ben de okula gider, yazı yazarım" dedi.

Haberler 21.06.2021 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfada yaayan Mehmet Demir, 14 yanda koyunlarn otlatrken yüksek gerilim hattna kapld. Demir, akm sonucu omuzdan itibaren iki kolunu kaybetti. 6 yl boyunca kollar olmadan yaamna devam eden Demirin tek hayali kollarna tekrar kavuabilmek oldu. Baba Casm Demir, olunun bu hayalini gerçekletirmek için elinden gelen her eyi yapt ve anlurfada bulunan evini satt. Baba Demir, satt evin parasyla olunu stanbulda bulunan bir protez- ortez yapm ve uygulama merkezine getirdi. Merkezde Demire 6 kanall tam elektronik dirsek eklemli MYO elektronik kol protezi uygulamas yapld. Baba Demir, bu süreçte olunu bir an olsun yalnz brakmad. Demir, kendisine taklan elektronik protez kollar sayesinde artk kaplar açabiliyor. çatal, bçak ve kak kullanabiliyor ve kyafetlerini giyip katlayabiliyor.

ARTIK KOLLARIM OLDUU çN çOK MUTLUYUM

Elektrik akmna kaplp iki kolunu kaybeden Mehmet Demir, 20 yandaym ve anlurfada yayorum. 2014 ylnda elektrik akmna yapldm ve iki kolumu kaybettim. Elektrik akmndan sonra titremelerim balad. 6 yl boyunca iki kolum olmadan yaadm. imdi ise protez kollarm olduu için çok mutluyum. lerleyen zamanlarda belki ben de okula gider, yaz yazarm dedi.

MEHMETTE ELEKTRK AKIMI SONRASI TTREMELER OLUMU

Mehmet ile ki ay önce tantklarn söyleyen Protez Ortez Uzman Önder Kzlta, Mehmet 14 yanda anlurfada koyunlarn otlatrken yüksek gerilim hattna kaplyor ve iki kolunu omuzundan itibaren kaybediyor. 6 yl boyunca kollar olmadan yaamna devam eden Mehmet Demir, bizimle yaklak iki ay önce tant. Böyle bir protezi daha önce bir kez daha yapmtk ama Mehmette durum biraz farklyd. çünkü Mehmette maruz kald elektrik akm sonras titremeler olumutu. Bu titremelerle protezi kontrol etmek, bizler için ciddi bir sorun oldu diye konutu.

UYGULADIIMIZ SSTEM DÜNYADA BR LK

Kzlta, sözlerine u ekilde devam etti:

Mehmetin titremesi için kendi gelitirdiimiz özel bir sistem kullandk. ki omuzuna eklem, dirseklerine ise tam elektronik eklemler yerletirdik. Mehmetin bu eklemleri kontrol etmesini ise joistik dediimiz bir sistemle saladk. Mehmet, Joistik yardmyla çenesiyle protezi kontrol ediyor. Mehmet, çenesini oynatarak dirseini yukar ve aa indirebiliyor. Bu sistem dünyada ilk defa yaplan bir sistem. Joistiin içinde bulunan kartlarn yazlm ise tamamen Türk teknisyenlere ait

OMUZUNDAN TBAREN KOLU OLMAYAN KLERE UMUT OLMAK STYORUZ

Mehmetin için yaptklar soketi tamamen karbondan olduunu belirten Kzlta, Soketin karbondan olmasnn nedeni karbonun daha hafif ve dayankl olmas. Uygulama süremiz yaklak bir ay sürdü. u an rehabilitasyon sürecimiz devam ediyor. Yaklak bir yln sonunda Mehmet, geçmite yapm olduu birçok hareketi tekrar yerine getirebilecek. Mehmet, kafa hareketi ile birlikte dirsek eklemini kontrol edebiliyor. u an kap açabiliyor. çatal, bçak ve kak kullanabiliyor. Elbisesini giyip katlayabiliyor. u an yolun çok bandayz ilerleyen süreçlerde birçok hareketi gerçekletirebilecek. Omuzundan itibaren kolu olmayan kiilere umut olmak istiyoruz.ö ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git