Bacasız farikayı hayran bırakın

Yıllardır varlık içerisinde yokluğunu yaşadığı turizm alanında Diyarbakır kabuğunu kırmak istiyor

Haberler 29.07.2018 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sahip olduu kültür hazinesiyle görenleri kendisine hayran brakan Diyarbakr, salanan huzurla turizmde hedefine ulamak için koolektif bir ibirliine ihtiyaç duyarken, yeni alanlar görenleri hayran brakyor.

Bölge tarihinin üzerindeki kitabelerden okunduu Diyarbakr Surlar ve 8 bin yldr tarmn kesintisiz sürdüü Hevsel Bahçeleri, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer almasnn ardndan dünyaya açlrken, Diyarbakr Müze Müdür Vekili Vehbi Yurt Hevsel ve surlar Dünya Kültür Miras Listesine alndktan sonra yerli ve yabanc turistlerin ilgi oda oluyorsunuz. Dünyann size, ehrinize ve tarihinize bak açs deiiyor dedi.

DYARBAKIR Sahip olduu kültür hazinesiyle görenleri kendisine hayran brakan Diyarbakr, salanan huzurla yllardr varlk içerisinde yokluunu yaad bacasz fabrika diye dillendirilen turizmde hedefine ulaaca günleri beklerken, turizmi açlan yeni alanlar görenleri hayran brakyor.

DYARBAKIR SURLARI

Yaklak 6 kilometre uzunluundaki Diyarbakr Surlar, bölge tarihinin üzerindeki kitabelerden okunmas özelliiyle dünyada tek örnek tekil ediyor. Üzerindeki kabartma ve yaztlaryla döneminin sanatsal özelliklerini yanstan, ziyaretçilerini adeta geçmie yolculua çkaran surlar tüm ihtiamyla göz kamatryor. Üstten görünümüyle kalkan baln andran surlarn yapm tarihi kesin olarak bilinmese de milattan sonra 349da Roma imparatorlarndan 2. Constantinus zamannda kentin etrafnn çevrilerek kalenin güçlendirildii biliniyor.

HEYVEN BAHçELER

Diyarbakrn Sur ilçesi snrlar içinde yer alan, 8 bin yldr kesintisiz tarm yaplan Hevsel Bahçeleri ise ilevini geçmite olduu gibi bugün de yerine getirmenin mücadelesini veriyor. Yaklak 3 yl önce UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine giren ve koruma altna alnan bu iki kültür hazinesi, son aylarda salanan huzur ortamyla, yüzlerce yerli ve yabanc turisti arlamaya balad.

çKALEDE TARH YOLCULUK

Sur ilçesinde restorasyon çalmalaryla inanç ve kültür turizmine kazandrlan 20 burç ve 4 kapnn yer ald çkale Müze Kompleksi de ziyaretçilerine adeta tarihe yolculuk yaatyor. Kültür ve Turizm Bakanlnca çkale Kültür ve Turizm Merkezi Projesi kapsamnda 2005 ylnda balatlan çalmalarla 24 milyon lira bütçe ile restorasyonu yaplarak 3 yl önce çkale Müze Kompleksi olarak hizmete giren Diyarbakrn ilk yerleim alan ve yönetim merkezi olan tarihi mekan, kente gelen turistlerin ilk urak yeri durumunda.

SUR LçESNDEK TARH

72 bin metrekarelik alana sahip çkale, Hz. Süleyman Camisi ve 27 Sahabe Türbesinin bulunduu alann gecekondulardan arndrlarak çevresinin çevre ve ehircilik Bakanlnca düzenlenmesinden sonra daha da görünür hale geldi. Amida Höyüü, Artuklu Saray, Hz. Süleyman Camisi ve 27 Sahabe Türbesi, St. George Kilisesi, Artuklu Kemeri, Aslanl çeme, Atatürk Müzesi, cephanelik, jandarma binas, eski cezaevi, kolordu binas ve eski adliye binas ile adeta açk hava müzesine dönütürülen çkalede ziyaretçi younluu yaanyor.

RESTORASYON KAPSAMINDA

Restorasyon kapsamnda komplekste yer alan eski jandarma binas tematik eserler sergi salonu olarak hizmet verirken eski cezaevi, müze eserleri deposu ile laboratuvar haline getirildi. St. George Kilisesi sanat galerisi, eski kolordu binas da müze kafeterya oldu. Adliye A binas müze eserleri sergi salonu, Adliye B binasnn alt kat kent müzesi yapld. Binann üst kat ise tarihteki yönetim merkezi misyonunun yaatlmas için valilik kabul makam, Komutan Atatürk Müzesi ve Müze Eitim Merkezi olarak kullanlyor.

Eski cephaneliin Bilgi, belge ve dokümantasyon merkezi olduu çkale, ilin kültür ve inanç turizmine önemli katma deer sunarken, ziyaretçileri hayran brakyor.

TURZMDE STENLEN HEDEF

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahiplii yapan, zengin kültürel dokusuyla göz kamatran, sahip olduu bu kültür hazinesiyle ziyaretçilerini kendisine hayran brakan, ancak terör ve iddet nedeniyle sürekli gözard edilen Diyarbakr, salanan huzurla Anadolunun geleneksel konukseverliini göstermek için turizmde yllardr özlemini duyduu hedefine ulamann mücadelesini veriyor.

YÜKSEKLK VE MMARI ÖZELLK

Diyarbakr Müze Müdür Vekili Vehbi Yurt, 82 burçtan oluan surlarn 2 bin yllk geçmii ile UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine alnmaya uygun görüldüünü söyledi.

Yurt, Hevsel Bahçelerinin de endemik ve botanik özellii, içinde barndrd ku türleri, deiik yaplardaki aaçlara sahip olmasyla UNESCO tarafndan korunduunu belirtti.

Diyarbakr Surlarnn çin Seddinden sonra ehri koruyan tek örneklerden olduunu aktaran Yurt, Surlar uzunluu, yükseklii ve mimari tekniiyle tek örnektir. Diyarbakr Surlarnn benzeri Türkiyede yok. Surlarn içerisinde kentin yönetildii çkale de bulunuyor. Hevsel Bahçeleri ise Dicle Üniversitesi köprüsünden tarihi On Gözlü Köprüye kadar uzanyor. Böyle bir bahçe baka alanda bulunmuyor. Bu nedenle Diyarbakr için çok ayr bir deer konumunda. diye konutu.

DÜNYANIN TARHNE BAKI AçISI

Yurt, Diyarbakr Surlar ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine kazandrlmasnn kentin dünyada tantmna da büyük katk sunduuna iaret ederek, unlar kaydetti:

Hevsel ve surlar Dünya Kültür Miras Listesine alndktan sonra yerli ve yabanc turistlerin ilgi oda oluyorsunuz. Korunmas gerekli listeye tarihi eser olarak alndktan sonra dünyann size, ehrinize ve tarihinize bak açs deiiyor. Bu durumun ülkemize yabanc turist gelmesine de katks oluyor. Dünyann Türkiyeye ve Diyarbakra bak açs deiecek.

Hevsel Bahçelerinde tarmla uraan Aziz Sezgin, 45 yldr kesintisiz sürdürdüü bu ile geçimini saladn söyledi.

Sezgin, tarlasnda organik dolmalk patlcan, biber, lahana ve kabak yetitirdiini belirterek devlet desteiyle üretimi her geçen yl daha da artrmay hedeflediklerini aktard.

ÖLMEDEN ÖNCE GÖREBLMEK

Bölge sakinlerinden Meryem Kartay da Diyarbakrn zengin bir kültürel mirasa sahip olduunu dile getirerek, bu tarihi potansiyeli ile görülmeye deer olduunu vurgulad.

Diyarbakrn tarihi mekanlarn görmek için uzak bölgelerden misafirlerinin geldiini anlatan Kartay, Ölmeden önce görülmesi gereken yerlerden biri Diyarbakrdr. Kent artk huzur ehridir. dedi.

Kartay, kente gelindiinde Diyarbakr Surlarnn üzerinden günein douunun izlenebileceini, Hevsel Bahçelerinden toplanan organik meyve ve sebze ile kahvalt yaplabileceini aktararak, tarihi On Gözlü Köprü ve Dicle Nehri manzarasnda çay içilebileceini kaydetti.

Diyarbakr gezmek için bir günün yetmeyeceine dikkati çeken Kartay, günlerce sklmadan kentteki tarihi mekanlarn ziyaret edilebileceini dile getirdi.

HERKESN GELMESN STERM

Bursadan Diyarbakra gezmek için ilk kez gelen Kenan Mekik de tarihi mekanlarn korunmasnn önemine deindi.

Dünya miras Hevsel Bahçelerinin bitki örtüsü ve canl türleri bakmndan çok zengin bir yapya sahip olduunu örendiini ifade eden Mekik, Surlarn ise çeitli medeniyetlere ev sahibi yapmas dikkat çekici. Surlarn kaplar çok ihtiaml. Urfakapdaki ilemeler çok güzel. eklinde konutu.

Tedirgin geldii Diyarbakrdan çok memnun ayrlacan belirten Mekik, özellikle vatandalarn oldukça konuksever olduunu vurgulad.

anlurfadan gelen brahim Karaçizmeli ise ilk kez Diyarbakr gördüünü, kentin adeta açk hava müzesi olduunu dile getirdi.

Bat ile Dou arasndaki o ince çizginin artk Diyarbakr, anlurfa ve Mardin ile kalkabileceini gördüm. diyen Karaçizmeli, salanan huzurla devletin güzel çalmalar yaptn gördüklerini aktard.

Karaçizmeli, Diyarbakra herkesin gelmesini tavsiye ederim. Batdan bu bölgeye turlar yaplmasn ve bu gezilerin onlara ne kadar güzel eyler katacan söylemek istiyorum. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git