Bağımlılık korkutuyor!

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Bozan, Diyarbakır'da uyuşturucu satış ve kullanımının korkunç derecede arttığını iddia ederken, çözüme odaklı toplumsal bir mücadelenin başlatılmasını istedi.

Haberler 22.06.2021 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Saadet Partisi Diyarbakr Bakan Fesih Bozan, son günlerde Diyarbakrda gündem olan uyuturucu sat ve bamllyla ilgili tartmalara dikkat çekerek, Diyarbakrda uyuturucu, sat, kullanm ve bamll gençler arasnda, maalesef hzla yaylmaktadr. Yetkili ve uzman kiilerle yaptmz görümelerde bu bilgiyi teyit etmektedirler. dedi.

Yazl basn açklamasnda bulunan l Bakan Bozan TÜKin son 4 yldr uyuturucu kullanmyla ilgili, il baznda bir saha çalmas yapmadn ve kamuoyunu aydnlatmad için, ehirle ilgili resmi bir veriye sahip olmadklarn bildirdi. En son 2017 ylnda il baznda bir habere ulatk. Maalesef, yerelde de güncel bir çalma verisi yok. En son 2014-15 ylnda Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Hevra Ames Platformu tarafndan bir saha çalmas yaplm, bu çalmada 75 bine yakn Esrar, 14 bine yakn da sentetik kullanc olduu tespit edilmitir. Türkiye genelinde ortalama nüfusun 3.7sinin uyuturucu kulland tahmin edilmektedir. diyen Bozan öyle dedi;

Son yllarda toplumun yaad skntlar göz önüne alndnda bu rakamlarn çok çok üstünde uyuturucu kullanm ve bamllnn olduunu tahmin ediyoruz. Buna bal olarak, son zamanlarda Diyarbakrn baz mahallelerinde meydana gelen silahl çatmalarnn balca sebebinin torbaclarnn (uyuturucu satclar) alan paylam ve uyuturucu parasn paylam kaynakl olduunu duyuyoruz

TÜRKYE GENEL DURUM

HHnn 1 Ocak 2021 ylnda paylat bir rapora göre;

Türkiye nüfusunun %15,8i 15-25 ya grubunda.13 milyon çocuumuz madde bamll riskiyle kar karya. Türkiyede yaklak 10 milyon insan madde ve davran bamlsdr.

Cinayetlerin yüzde 60, saldrlarn yüzde 40, tecavüzlerin yüzde 33ü alkol ve madde kullanm olan kiiler tarafndan gerçekletirilmektedir.

ddia türü ans oyunlar ve sanal kumar bamll 3 milyon kiiyi esir alm durumdad her kumar ve teknoloji bamlsnn potansiyel bir madde bamls aday olduunu unutmayalm. ddia 2004 ylnda Akp ktidar döneminde kurulduunu hatrlatrm.

Gençlerin yüzde 31,3ü sk sk sigara içtiini, yüzde 4,9u sk sk alkol aldn, yüzde 4,1i bir kez uyuturucu kullandn, yüzde 1,2si ara sra uyuturucu kullandn, yüzde 1,1i ise sk sk uyuturucu kullandn ifade ediyor. Sonuç olarak Türkiyede gençlerin yüzde 50si bamllk riski altndadr.

BOZANDAN SORULAR

Ortaya çkan uyuturucu kullanmnn artna yönelik, siyasal iktidara da seslenen Bozan, bir dizi soru sordu.

AK Partinin Merkezi Yönetimi ve Yerel Yönetimleri hangi tedbirleri almaktadr?

TÜK il baznda neden saha çalmas yapmyor? Eer yapyorsa neden kamuoyuyla paylamyor? Yoksa isizlik ve enflasyon rakamlarnda olduu gibi Akp iktidarnn aleyhinde olur diye mi endie ediyor?

Uyuturucuyla mücadele üst kurulu olan ve sonradan Bamllklarla Mücadele Koordinasyon Kurulu eklinde olan il koordinasyon kurulu ne yapar? Hangi tespit ve tedbirleri alr?

l Bamllklarla Mücadele Kurulu, limizde bu konularla ilgili ne gibi saha çalmas yapmaktadr?

Sanal kumar, uyuturucu ve madde kullanan ve baml insan saymz nedir?

çÖZÜME ODAKLI ÖNERLER

Diyarbakrdaki uyuturucu sat ve kullanmyla ilgili toplumsal bir mücadelenin balatlmas gerektiini ifade eden Bozan, önerilerde bulundu;

l Bamllklarla Mücadele Kurulunda lin dinamikleri, aile temsilcileri, kanaat önderleri, alimler, ilgili dernekler, eitim uzmanlar, sosyolog ve psikologlarda yer almaldr.

Aileler, çocuklarna sahip çkmal onlar sevgi ve ilgisiz brakmamal, takld arkada ve yerleri takip etmelidir.

ktidar, gençleri uyuturucu, içki, kumar ve sigaraya özendiren, Tvlerdeki film, dizi ve programlara, gazete, sosyal medya v.s engel olmal

ktidar, kumar, içki, uyuturucu gibi politikalarndan vaz geçmelidir. Milli Piyango, Spor toto, Saysal Loto, ddia gibi kumar kurumlarn kapatmaldr. ktidar bir yandan bunlar tevik edecek dier yandan bu tür eylerle mücadele ediyor gibi görünmesi yapt mücadelede samimi olmadn gösteriyor.

ktidar, eitim müfredatn inanç deerlerimize göre güncellenmelidir. çünkü, inanç deerleri zayf olan kiilerin bu tür yollara bulamas daha kolay olmaktadr.

TÜK saha çalmas yapmal ve il il veriler paylalmaldr. çünkü doru tespit yaplmadan, doru tedbirler alnamaz. Unutulmasn ki Tüikin görevi resim çekmektir, iktidarn lehine olacak ekilde rakamlarla oynamak veya baz verileri gizlemek deildir.

Ana Sayfaya Git