Baharı müjdeleyen oğlak ve kuzulara biberonlu bakım

Geniş meralarıyla hayvancılığın yaygın yapıldığı Kars'ın Arpaçay ilçesinde çoğalan oğlak ve kuzu doğumları nedeniyle besicilerin ahırlardaki zorlu mesaisi arttı

Haberler 07.03.2020 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve hayvanclk bakmndan Türkiyenin önemli merkezlerinden Karstaki besiciler, yeni dünyaya gelen olak ve kuzularna özenle bakyor.

Geni meralaryla hayvancln yaygn yapld Arpaçay ilçesinde çoalan olak ve kuzu doumlar nedeniyle besicilerin ahrlardaki zorlu mesaisi artt.

Yörede baharn müjdecisi olarak da nitelendirilen doumlar, her yl ocak sonunda balayp ubat ve martta younlayor. Besiciler, keçi ve koyunlarn doumda zorlanmasndan dolay ahrlarda nöbet tutuyor, doum srasnda hayvanlara veteriner gibi müdahale ediyor.

- Biberona koyduklar sütle besliyorlar

Yavrularn salkl ekilde dünyaya gelmesi için youn çaba gösteren yetitiriciler, doum sonras olak ve kuzulara annelerinden az sütü vererek, souktan ve hastalklardan korunmalarna yardmc oluyor.

Sürüde ezilme tehlikesine kar yavrular ayr bölümde tutan besiciler, emzirmeleri için günde iki kez anneleriyle buluturduklar olak ve kuzulardan aç kalanlar, ineklerden sap biberona koyduklar sütle besliyor.

Annesini kaybeden olak ve kuzulara da adeta anne efkati gösteren besiciler, yavrularn büyümesi için mays ayna kadar youn bir çalma dönemi geçirecek.

- Ayn çocuklarmz gibi severiz

Besicilerden Yeter Kaya, çetin k artlarnda hayvanclk yaparken zorlandklarn söyledi.

Yaz aylarnda topladklar ot ve samanlar k aylarnda hayvanlarna yedirdiklerini anlatan Kaya, öyle konutu:

Kn hayvanlarn bakm zor oluyor. Koyunlar doum yapt zaman içinde muhakkak bulunmamz gerekir, bulunmadmz zaman bazlar yavrularn kabul etmiyor. Bizler yeni doan olak ve kuzulara bebek gibi bakyoruz. Bazen biberonla besliyoruz yani günümüzü hayvanlara bakarak geçiriyoruz. Olaklar, kuzular ayn çocuklarmz gibi severiz.

Onlarn bakmn yaparz, besleriz, öyle büyütürüz.

Besici Dastan Kaya da bu yl hayvanlarnn bakmn yaparken zorlandklarn belirterek, Bu sene erken doum oldu, bakm da zorlat. Doumlar biraz zor oluyor, yanlarnda olup beklememiz gerekiyor. Bu sene 230 koyunumuz var ve erken doum yapanlar oldu. iddetli souklar nedeniyle zorlandk. diye konutu.

Ana Sayfaya Git