Baharı beklerken!

Muş'ta baharı bekleyen köylüler kışı yaşıyor

Haberler 25.03.2022 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Muta mart aynda etkili olan yalarla evleri, ahrlar ve yollar karla kaplanan yüksek rakml köylerdeki vatandalar, yaamlarn zorlu artlarda sürdürüyor.

Her yl mart aynda hayvanlarn meraya çkarmaya balayan, tarlalarn eken köylülerin yaad merkeze 50 kilometre uzaklktaki Bilek köyünde, son günlerdeki yalarla kar kalnl 2 metreyi buldu.

Uzun yllardan sonra ilk kez mart aynda kar örtüsü nedeniyle günlük yaamlarn güçlükle sürdüren köylüler, araçlarn giremedii yollar küreklerle açarak ahrlara ve komularna ulaabiliyor.

Erkeklerin, günde iki kez kar örtüsü üzerine serdikleri otlarla hayvanlar besledii köyde, kadnlar da kardan koridorlar arasnda ilerleyerek ulatklar tandrlarda ekmek piiriyor, yemek yapyor.

K mevsiminin tüm zorluklarn martta da yaayan köylüler, en ksa zamanda kar örtüsünün kalkmasyla günlük yaantlarna dönmeyi umut ediyor.

LK KEZ BU KADAR KAR GÖRDÜK

Köylülerden Abdullah Karata, 50 yanda olmasna ramen ilk kez köyde mart aynda bu kadar kar gördüünü söyledi.

Besicilerin bu nedenle madur olduunu ifade eden Karata, Geçen yl mart aynda hayvanlar meraya çkaryordum. Bu sene ahrda tutmaya devam ediyoruz. Kar üzerinde hayvanclk yapmak çok zor. Bu yl k çok uzad. Evlerimiz kar altnda kald, iki gün dar çkamadk. Hayvanlarmz aç kald. Gidip yemlerini veremedik. Yazn biriktirdiimiz otlarmz da tükeniyor. Bir an önce karlarn erimesini ve hayvanlarmz meralara çkarmay bekliyoruz. diye konutu.

Mehmet Emin Ta ise köyde geçen yl bu dönemde tarlalarn ekildiini, insanlarn günlük ilerini yapmaya baladn belirtti.

Bu sene çok fazla kar yadn dile getiren Ta, Evlerimiz kara gömüldü. Baz evler kardan görünmüyor. Caminin önündeki karlar temizliyoruz. Yaz mevsimini beklerken k geri geldi. Yaz çok seviyoruz çünkü bütün hayvanlarmz meraya çkaryoruz. Bu sene biraz gecikti ve ekonomik anlamda bizi zorlad. dedi.

Ahrn önündeki karlar temizleyen Sabahattin Acar da köye 2 metrenin üzerinde kar yadn kaydederek, Kardan dolay zor artlarda yayoruz. Ev ve ahrlarmz kara gömüldü. Küreklerle evlerimizin önünü açyoruz. Mart aynda hiç bu kadar kar yamamt. dedi.

Tandrda ekmek piiren Güleser çiçek de yaadklar tüm zorluklara ramen günlük ileri yapmaya devam ettiklerini söyledi.

Ana Sayfaya Git