Bakan Koca: Virüs kitlesel bulaşma dönemine geçti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Virüs bulaştırıcılığından hiçbir şey kaybetmeden adeta kitlesel bulaşma dönemine geçti. Bugün itibarıyla dünyada pozitif vaka sayısı 55 milyon oldu. Gidişatı durdurmak için radikal tedbirlere başvurmamız kaçınılmaz olmuştur" dedi.

Haberler 19.11.2020 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlnn 2021 yl bütçe sunumunu yapt. Bakan Koca, Türkiyedeki salk hizmetlerinin yürütülmesinde üniversiteler ve özel yatrmclarn da rol almakla birlikte hizmetin büyük bir ksmnn bakanlk tekilatnca yürütüldüünü söyledi. Koca, 934ü hastane, 8 bini aile sal merkezi olmak üzere toplamda 14 bini akn salk kuruluuyla hizmet verildiini belirtti. 1 milyon 100 bini aan salk çalan ile kaliteli salk hizmeti sunmann ura içinde olduklarn belirten Koca, Tüm insan gücü planlamalarmza ramen hekim saymzda OECD ülkelerine göre geride olduumuzu biliyoruz. Bata hekimler olmak üzere salk personelinde hzl bir art göstermemize ramen açmzn bir süre daha devam edecei anlalmaktadr. Salk personelinin yurt içinde dengeli dalmn salamak için ura veriyoruz. 2002 ylnda uzman hekim bana düen nüfus açsndan en yüksek ve en düük il arasnda 13 kat fark var iken bugün bu fark 2 kata inmitir. Bu çalmalarla vatandalarmzn salk talebi için seyahat etme zorunluluunu ortadan kaldrmak istiyoruz. Salk kurulularmzda vuku bulan iddet eylemleri içimizi actyor. 15 Nisan 2020 tarihinde TBMMde tüm partilerin mutabakatyla kabul edilen kanuni düzenlemeyle, salkta iddetle mücadelenin etkinlii artrlmtr. Ancak görüyoruz ki bu düzenleme istediimiz bir seviyede olay saysn azaltmamtr. iddetle mücadelemize çok yönlü olarak devam etme kararllndayz dedi.

VRÜS KTLESEL BULAMA DÖNEMNE GEçT

Bakan Koca, Türkiyede Covid-19 vakalarnn ba göstermeden önce gerekli risk ve kriz yönetimi önlemlerini almaya baladklarn, ocak ay içinde Operasyon Merkezinin kurulduunu, Koronavirüs Bilimsel Danma Kurulunun oluturulduunu söyledi. Bakan Koca, K aylarnn gelmesiyle birlikte insanlarn kapal ortamlarda birlikte bulunmasnn da getirdii riskle tüm dünyada adeta patlama eklinde hzl bir art balad. Virüs bulatrclndan hiçbir ey kaybetmeden adeta kitlesel bulama dönemine geçti. Bugün itibaryla dünyada pozitif vaka says 55 milyon oldu. Ölüm says ise 1 milyon 326 bini geçti. Halihazrda 100 bini akn ar vaka hastanelerde yaam mücadelesi veriyor. Dünyada ilk zirvenin yaand nisan aynda günlük yeni vaka 80 bin civarnda iken, eylülde günlük vaka neredeyse 4e katlanarak 300 bini buldu. Son bir ay içinde yüzde 100lük bir artla kasm aynda günlük vaka says 661 bine ulat. Yine nisan aynda günde 8 bin 500 kii bu hastalktan ölürken, içinde bulunduumuz kasm aynda günlük ortalama ölüm says 10 bini at. Bugün birçok ülke kapanma tedbirlerine ve hareket kstlamalarna yeniden bavurmaya balad diye konutu.

RADKAL TEDBRLERE BAVURMAMIZ KAçINILMAZ OLMUTUR

Bakan Koca, koronavirüs artnn bütün ülkeye yaylm durumda olduunu belirterek, unlar kaydetti:

Dünyadaki bu arta paralel olarak ülkemizde önce stanbul, zmir, Bursa gibi batdaki büyük illerimizde balayan art trendi neredeyse bütün ülkeye yaylm durumdadr. Her ne kadar güçlü alt yapmz ve fedakarca çalan salk personelimiz sayesinde bu art göüsleyebilmi durumda isek de gidiat durdurmak için radikal tedbirlere bavurmamz kaçnlmaz olmutur. Nitekim dün yaplan kabine toplantsnda Bilim Kurulumuzun önerileri dorultusunda bir dizi kararlar alnm oldu. Görünen o ki; hayatmz bir süre daha sk bir disiplin altna almak zorundayz. Hastalktan bizi koruyacan umduumuz a çalmalarn biliyorsunuz. Birçok ülkede a çalmalar yürütülmektedir. Dünyaya paralel olarak ülkemizde de 16 ayr a çalmas yaplmaktadr. Bunlardan bir tanesi klinik öncesi dönemi baaryla tamamlayarak insan denemelerine balamtr. Bu arada da çin ve Almanya kaynakl alarn ülkemizde de faz çalmalar devam etmektedir. Bu yl henüz bitmeden aya kavumann ümidi içindeyim. Bize düen bu süreci güvenli bir ekilde atlatabilmektir.

TEDBRLERE UYUM GÖSTERLMEZSE, YEN TEDBRLER KAçINILMAZ OLABLR

Salk Bakan Fahrettin Koca, koronavirüs salgyla mücadele kapsamnda alnan yeni tedbirlerle ilgili Bu tedbirlere uyum gösterilmez, ayn hassasiyet gösterilmezse yeni tedbirler kaçnlmaz olabilir dedi.

Salk Bakan Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, gazetecilerin dünkü kstlamalarn ardndan tedbirlerin daha da sklaaca yönündeki iddialar sormas üzerine, bundan sonraki dönemde alnacak tedbirlerin pandeminin seyriyle ilgili olacan söyledi. Bakan Koca, u dönemde 83 milyon vatandamzn, alnan tedbirler noktasnda hassasiyet göstermelerini bekliyoruz. Dolaysyla hep birlikte mücadeleyle ancak bunu düürebiliriz, bunun üstesinden gelebiliriz. Tedbirlere uymak artyla ben yeni tedbirlerin devreye girebileceini düünmüyorum. Ama bu tedbirlere uyum gösterilmez, ayn hassasiyet gösterilmezse yeni tedbirler kaçnlmaz olabilir dedi.

Ana Sayfaya Git