Bakanlığın PKK raporu

İçişleri Bakanlığı, PKK/KCK'nın ‘çocuk ve kadın istismarı’na yönelik raporunu tamamladı. 2013-2016 yılları arasında PKK’ya 11 bin 133 kişinin katıldığı, bin 949 örgüt üyesinin teslim olduğu ve teslim olanların örgüte 15- 17 yaşlarında katıldığı vurgulandı.

Haberler 13.03.2017 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl, PKKnn çocuk ve kadn istismarn ortaya koyan ve ubat aynda hazrlanan raporunu güvenlik birimleri, büyükelçilikler ve uluslararas STKlarla paylat.

Habertürkün haberine göre, Bakanln hazrlad 48 sayfalk rapora ulald. Raporda, 1990larn bandan bu yana çocuklar kullanan PKK, çocuklarn hukuki dokunulmazlndan faydalanmtr denildi. Raporda, ehir eylemlerinde sabkal hale gelen çocuklarn daha sonra da kadrosuna alnd kaydedildi.

çocuklarn özellikle kundaklama, keif ve istihbarat çalmas, müzahir kitleyi geniletme ve kara propaganda faaliyetlerinde kullanld vurguland. Raporda, kaçrlan ve daa çkmas salanan çocuklarn ideolojik ve silahl eitimden geçirildikten sonra örgüte sadk kadrolar için kullanld ifade edildi.

PKKnn eleman eksiini çocuk katlmn artrarak kapattna dair bilgilere yer verilen raporda, silahl çatmalarda yaamn yitiren çocuklar üzerinden propaganda yaplarak halkn desteinin alnmaya çalld belirtildi.

2 BN TESLM OLDU

2013-2016 yllar arasnda bin 949 teröristin teslim olduu, ayn dönemde PKKya 11 bin 133 teröristin katld belirtildi. Teslim olanlarn PKKya 15-17 ya arasnda katld ifade edildi. Raporda, 18 ya ve üstü katlmn örgütün yüzde 70ini oluturduu, kalan yüzde 30luk bölümün 18 ya alt çocuklar olduu kaydedildi.

PKKya kandrlarak katlan çocuklarnsa yüzde 20yi bulduuna dikkat çekildi. PKKnn Suriye kolu olan YPGnin Afrin, Kobani ve Cezire bölgelerinde 18 ya alt kz ve erkek çocuklarn kulland ve bunlarn çatmalarda da görevlendirildii belirtildi.

AJAN DENLP NFAZ EDLYOR

PKKda, kadnlara yönelik cinsel istismara da deinilen raporda, Abdullah Öcalann kadn istismarn eletiren kdemli örgüt mensubu Saime Akn infaz edilmitir. Öcalan dnda farkl üst ve orta pozisyonlardaki örgüt yöneticileri de cinsel istismarlarda bulunmulardr. Bu istismara kar çkan kadnlar ajan denilerek infaz edilmitir denildi.

çOCUKLAR NE DYOR? ALEMLE TEHDT ETTLER

E.A. (Kz-15): Vanda meslek lisesine giderken bir PKKl örgüte katlmam istedi. Aileme zarar vereceini söyledi. Bunun üzerine dediklerini yaptm. Akam saatlerinde aileme haber vermeden örgüt mezarlnn yanndaki buluma noktasna giderek örgüte katldm. Dada yaam artlar çok zordu. Örgütte Kanas, RPG roketatar ve el bombas eitimi aldm.

HAKURKA GÖTÜRDÜLER

M.Y. (13): Markete giderken kod ad H.G. olduunu örendiim PKKl yolumu kesti. Elimi kolumu balayp siyah bir arabaya bindirdiler. Sonra bir vadiye götürdüler. Gittiimiz yer maaraya benziyordu. Geceyi orada geçirdik. Ertesi sabah Hakurk kampna götürüldüm. 10 gün kaldktan sonra Kandile götürdüler. Eitime balayacam srada kaçtm.

Ana Sayfaya Git