Bakanlık, 56 kültür varlığının peşinde

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı'nın girişimleri sonucu 2003-17 yılları arasında 4 bin 314 kültür varlığının Türkiye'ye iadesi sağlandı. Son olarak Herakles Lahdi İsviçre'den Antalya'ya getirildi. Fransa, İngiltere, Danimarka ve ABD ile iadesi istenen 56 kültür varlığına ilişkin dosyanın müzakereleri sürüyor.

Haberler 14.01.2018 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür ve Turizm Bakanlnn yurt dna kaçrlan kültür varlklarnn iadesiyle ilgili çalmalar sürüyor. Halen Fransa, ngiltere, Danimarka, ABDye kaçrlan kültür varlklaryla ilgili 56 dosyann görümeleri devam ediyor. adesi istenen eserlerin Danimarka Davids Samling, Fransa Louvre Müzesi ve ABD Bowling Green Üniversitesinde bulunduu ifade edildi. 56 iade dosyas içerisinde bir ksm dosya için kar ülkelerle müzakerelerin olumlu zeminde sürdürüldüü, bir ksm dosya için kar tarafn müzakereye yanamamas nedeniyle ilerleme salanamad belirtildi.

ADE SÜREC HASSAS BR SÜREç

çounlukla diplomatik ilikiler, ikili görümeler ve kimi zaman da hukuki yollara bavurulmas suretiyle sürdürülen eser iade süreçlerinin, ortaya çkan yeni bulgular, deien koullar ve alglardan etkilenebilen hassas süreçler olduu vurgulanrken, konuyla ilgili büyük bir dikkat, titizlik ve mahremiyet gerektii belirtildi.

Eser iade süreçlerinin uzun soluklu çalmalar olduu, ilgili ülke nezdinde Kültür ve Turizm Bakanl tarafndan yaplan giriime balangçta olumsuz yaklaan bir kurumun, zaman içinde yeni bulgular, deien koullar ve alglarla olumlu tavr sergileyebildiine dikkat çekildi. ade isteminde bulunulan baz eserlerin bamsz kurum ve kurulularn uhdesinde olduu hallerde, ilgili kurum tarafndan sergilen tavr ve tutumun dorudan bir devletin resmi görüünü yanstmayabildiine de dikkat çekildi.

çALINTI ESER SERGLEMEK ETK DEL

Antalya Rölöve ve Antlar l Müdürü Cemil Karabayram, yurtdna kaçrlan tarihi eserlerin iadesi için Kültür ve Turizm Bakanlnn ciddi çalmalar yaptn kaydetti. Bu giriimler sonunda son olarak Herakles lahdinin Antalyaya getirildiine deinen Karabayram, Her eserin mutlaka ait olduu topraklarda sergilenmesi gerekir. Bu sanat etii açsnda da böyledir. çalnt bir eseri kültür varl olarak sergilemek yanltr, etik deildir. Kültür ve Turizm Bakanlmz u 56 dosya üzerinde youn mesai harcyor. nanyorum ki çalnan dier eserlerimiz de ait olduu bu topraklara gelecek dedi.

SON OLARAK HERAKLES LAHD ADE EDLMT

Antalyadaki Perge Antik Kentinden yurt dna kaçrlan ve sviçrede ele geçirilen Herakles lahdi, geçen yl Türkiyeye getirilerek Antalya Müzesinde yerini almt. Türkiyeden 50 yl önce kaçrlan ve sviçrede bulunan Roma dönemine ait, üzerinde Heraklesin 12 iinin tasvir edildii lahit, M.S 2nci Yüzyla tarihleniyor. Roma dönemine ait lahit 235 santimetre boyunda, 112 santimetre geniliinde ve 3 ton arlnda.

Ana Sayfaya Git