Bakır levhaları eşsiz tabloya dönüştürüyor

Diyarbakır’da bakırcılık mesleğini yapan Hasan Barakacı, emek ve sabırla işlediği bakır levhaları, kültür varlıklarının bulunduğu birer eşsiz tabloya dönüştürüyor.

Haberler 21.10.2017 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde bakrclk mesleini yapan Hasan Barakac, emek ve sabrla uzun ura vererek iledii bakr levhalar, kültür varlklarnn bulunduu birer esiz tabloya dönütürüyor.

Teknoloji ve endüstrisinin gelimesiyle birlikte yok olmayla yüz yüze kalan bakrcl Tarihi Bakrclar çarsndaki dükkannda yaatan Hasan Barakac, tüm zorluklarna ramen 25 yldr mesleini zevkle yaptn belirtti.

Eskiden bakrn mutfak araç gereçlerinde kullanldn hatrlatan Barakac, bakrn artk süs eyalar ya da tabloda kullanldna iaret etti.

Meslee 10 yanda baladn dile getiren Barakac, Bakrclk mesleime Siirtli bir ustann yannda baladm. Yaklak 25 yldr bakrclk yapyorum. Bakrclk eskiden mutfak arac üzerine kuruluydu, u anda ise genelde süs amaçl olarak kullanlyor. Bakr tava ve cezve kullananlar da oluyor. Her kesimden insanlar burada bakr ürünlerinden alyor. Burada yerli turistler alveri yapyor, yabanc turistler zaten bakrdan anlamyor. dedi.

Emeimizin karln alamyoruz

Diyarbakrda bu ii yapanlarn azaldn söyleyen Barakac, u anda elimde yaptm i tablodur. Bu tablo 5-6 aamadan geçiyor. Üzerine istenildii zaman isim de yazyoruz. Verdiimiz emein karln alamyoruz. Bakr pahal oluyor genelde, ondan dolay müteriler sanki bakr deilde bir çelik alyormu gözüyle bakra bakyor. ifadelerini kulland.

Eskiden bu meslek parlak bir meslekti, bir süre bu meslek durdu ama bu son yllarda yine popüler olmaya balad

Bakrclk mesleinin son yllarda popüler olduuna vurgu yapan Barakac sözlerine öyle devam etti:

Diyarbakrda bu meslek iyidir. Eski ustalar kalmad, eskiden buralarda Ermeni ustalar vard. O eski ustalar ya öldüler, ya da Diyarbakr terk ettiler. imdiki ustalarn hepsi yenidir. Bu meslekle ilgili kayglarmz yok. nallah bu meslek daha da iyi olacak. Eskiden bu meslek parlak bir meslekti bir süre bu meslek durdu ama bu son yllarda yine popüler olmaya balad, inallah böyle devam eder. Satlar u anda durgundur. Sur olaylarndan dolay kimse eskisi gibi Sura giri yapmyor. Bir de Surda u anda inaat alan çok. Araç girmiyor Sura. Araç girmeyen yere insan da girmez.

Öyle tablo var ki 2-3 gün yapm sürüyor

Bir tabloyu yapmann en az 5-6 saatini aldn dile getiren Barakac, Emek verdiim bir eseri kendi gözümde iyi görüyorum. Bir yere gittiimde kendi eserimi tanyorum. çünkü içilii ve çekiç darbeleri kendini gösteriyor. Bir tablo içiliine göre vakit alr. Bir tablonun yapm en az 5-6 saat sürer, öyle tablo var ki 2-3 gün bile yapm sürüyor. Bu süre içiliine göre deiiyor. diye konutu.

Diyarbakr ile özdeleen bakrclk mesleinin tantmnn yaplmadndan yaknan Barakac, Bunun tantlmas için öncelikle valilik, belediye, i adamlar ve sanatçlarn reklam yapmas lazm ama Diyarbakrda reklam yok. Bir yerin reklam olmaynca i de olmaz, insanlar da gelmez. Bu meslei çocuklarma göstermem. Biz bir ey anlamadk ki çocuklarmz bu meslei yapsn. Bu meslek biz ölene kadardr. Ondan sonra olmaz. Bu iin kirlilii çok olduu için içi çalmyor. Bu i zevklidir. Her zaman deiik deiik eyler yapyorsun. Böyle olunca da zevkle bu ii yapyoruz. nallah milletin talebi bakra yönelir. fadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git