Bakırcılığı yaşatıyorlar

İki kardeş, yok olmaya yüz tutan bakırcılığı ayakta tutmaya çalışıyor

Haberler 06.02.2021 - 11:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinde tarihi Bakrçlar çarsndaki dükkanlar teknolojiye direnirken, kentteki sayl ustalardan Mehmet (56) ve Ahmet Özcan (49) kardeler, 40 yldr sürdürdükleri ve yok olmaya yüz tutmu mesleklerini yaatmaya çalyor. Ahmet Özcan, ilk günkü akla çaltklarn belirterek, Eskiden ne alüminyum, ne krom ne de cam gereçler vard. Mutfak eyalar hepsi bakrdand ve bütün bakr gereçler Mardinden Türkiyeye gönderiliyordu. Bugün Mardinde 3-5 bakrc ustas kald dedi.

Mardinde bulunan tarihi Bakrclar çarsnda baba mesleini sürdüren Mehmet ve Ahmet Özcan kardeler, mesleklerini ilk günlü akla sürdürüyor. Bir dönem 200in üzerinde bakrcnn bulunduu tarihi çarda cam, alüminyum ve krom gereçlere olan ilginin artmasyla saylar iyice azalan ustalar, bütün olumsuzluklara ramen tarihi kentte, yok olmaya yüz tutmu mesleklerini yaatmaya çalyor. Bakrclk konusunda Mardinin 60 yl önce bir numara olduunu söyleyen Ahmet Özcan, Her bir dükkanda 10-15 içi çalyordu. Bir dönem Türkiyenin her yerine Mardinde üretilen bakrdan ev gereçleri gönderiliyordu. Ancak bugün Mardinde 3-5 bakrc ustas kald. Hepimiz de akrabayz diye konutu.

BAKIRDA NE YAPARSAN YAP GÜZELDR

Meslee babasnn atölyesinde 9 yandayken çrak olarak baladn ve dönemin ustalarndan çok ey örendiini anlatan Özcan, unlar söyledi:

Ben bu meslei 40 yldr yapyorum. Mesleimden de memnunum. Cam, porselen ve krom ortaya çktktan sonra bakrclk sanat olumsuz etkilendi ama doktorlarn tavsiyesi üzerine yine canlanmaya balyor diyebilirim. Salk açsndan bakr hep öneriliyor. Bakrda ne yaparsan yap güzeldir. Biz evimizde bakr gereçler kullanyoruz. Bakrdan baka kap veya gereç kullanmyoruz. Eskiden ne alüminyum ne krom ne de cam gereçler vard. Mutfak eyalar hepsi bakrdand. Bakrclkta ustalk konusunda Mardin birincidir. Hepsi el dövmesi, fabrikadan gelen bakr tabakalar tokmak ve çekiçle döve döve ekillendiriyoruz. Tepsi veya tencere yapyoruz

BAKIR TENCEREDE PEN YEMEK DAHA LEZZETL

Mehmet Özcan ise bakr tencerelerde pien yemeklerin daha lezzetli olduunu dile getirerek, öyle konutu: imdi diyelim bir bakr tencere alacaksnz, siz kullanacaksnz, çocuklarnz ve torunlarnz kullanacak. Ama ona hiç bir ey olmaz. Sadece birkaç kez kalaylayacaksnz. Bunun içinde ien yemek lezzetli oluyor ve de salkldr. Bakrn özellii böyledir. Mesela bakr sürahide suyu veya ayran souk tutuyor. çaydanlkta da piirilen çay scak tutuyor. çok özellie sahiptir bakr madeni. Bakr pencerede dolma, kuru fasulye, karnyark, dizme, güveç istediin her yemei piirebilirsin. çok lezzeti oluyor

Ana Sayfaya Git