Balıklıgöl'e "bilimsel dokunuş"

İnanç turizminin önemli merkezleri arasında yer alan Şanlıurfa'nın simgesi haline gelen Balıklıgöl'de altyapı, drenaj ve su tahliye kanalı yenileme çalışmalarında sona gelindi

Haberler 09.10.2017 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nanç turizminin önemli merkezleri arasnda yer alan ve anlurfann simgesi haline gelen Balklgölde Büyükehir Belediyesince balatlan altyap, drenaj ve su tahliye kanal yenileme çalmalar tamamlanmak üzere.

anlurfa Büyükehir Belediyesi, bölgenin en önemli tarihi ve turistik mekanlarndan Balklgöl Yerlekesinin altyapsnn yenilenmesi için çalmalarn sürdürüyor.

Büyükehir Belediyesi mar ve ehircilik Daire Bakanl ekipleri 2,5 ay önce ar yalar nedeniyle zaman zaman su taknlarnn yaand yerlekedeki skntlar gidermek için harekete geçti.

Bu kapsamda balatlan çalmalar çerçevesinde yerlekedeki altyap, drenaj ve su tahliye kanallar yenileniyor.

Toprak kaymasnn engellenebilmesi, balklarn salkl ekilde yaamlarn sürdürebilmesi için bilim adamlarnn da görülerini alan belediye, Balklgölün uzun yllar sorunsuz ekilde gezilebilmesini hedefliyor.

anlurfa Büyükehir Belediye Bakan Nihat çiftçi, AA muhabirine yapt açklamada, Türkiyenin kalbi olarak nitelendirilebilecek mekann, kentin en önemli deerlerinden biri olduunu dile getirdi.

Balklgölün 1990l yllarn teknolojisiyle düzenlendiini anmsatan çiftçi, o yüzden günümüzde baz skntlar yaandn söyledi.

Bölgedeki camiler bata olmak üzere yerlekedeki yaplarn genellikle su aldn, bu yüzden çözüm için harekete geçtiklerini aktaran çiftçi, Sorunlar nedeniyle Balklgöl havzasndaki yaplarn tehlike altnda olduunu gördük. O yüzden arkadalarmz hazrladklar projeyle bölgedeki tüm altyapy elden geçirmeye balad. Bu kapsamda yenilemeyle birlikte güçlendirme çalmalar hayata geçirildi. dedi.

BALIKLIGÖLÜN GELECE GARANT ALTINA ALINDI

çiftçi, altyap çalmalarnn büyük oranda tamamlandn, halen deforme olan üst yapnn onarm çalmalarnn sürdüünü ifade ederek, unlar söyledi:

Yüzey kaplamalarn peyzaj çalmalaryla destekleyerek, dergaha gelen insanlarn daha rahat ekilde gezebilecei, manevi havay daha iyi teneffüs edebilecekleri bir ortam hazrlamak istiyoruz. Iklandrma çalmalaryla da bu desteklenecek. u an büyük bir çalma var.

çiftçi, çalmalarn yl sonuna kalmadan tamamlanmasnn hedeflendiini vurgulayarak, öyle devam etti:

Buras doal bir akvaryum aslnda. Bu özelliklerin devamnn salanmas gerekiyor. Geçmite su basknlar oldu. O yüzden bunlar engelleyip o balklarn salkl ekilde çalmas gerekiyor. Balklarn ihtiyaç duyduunda oksijenlendirilmesi, olas su azalmasnda takviyelerin yaplabilmesi için çaltk. Altyap ona göre ekillendirildi. Yeni dönemde su kaynanda bir azalma olursa diye, doal kaynaktan tedbir amaçl bir hat çekildi. Bölgemiz scak bir bölge. O yüzden zaman zaman oksijen ihtiyac oluabilecek. Onu da düünerek gerekli takviyeler yaplabilecek duruma getirildi.

çalmalar hayata geçirirken bilim adamlarnn da görülerini aldklarn belirten çiftçi, Balklgöldeki tüm yaplarn ömrü uzatlm oldu. Baka bir deyile Balklgölün gelecei garanti altna alnd çünkü Balklgöl bize bir miras. Bu miras da gelecee daha iyi ekilde ulatrmamz gerekiyor. Bu bölge anlurfann olmazsa olmaz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git