Balıkçılardan rastgele geldi

Yasak bitti, balıkçılar Van Gölü'ne ağlarını attı

Haberler 18.07.2018 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DÜNYADA sadece Van Gölünde yaayan endemik balk türü olan inci kefali balnn 3 aylk av yasa sona erdi. Bölgedeki balkçlar, yasan sona ermesiyle alarn göle att.

Van Gölünde yaayan tek balk türü olan ve üreme döneminde görsel bir ölen sunarak adeta uçarcasna tatl sulara göç ederek yumurtalarn brakan inci kefalinin neslinin korunmas amacyla, 15 Nisan ile 15 Temmuz arasndaki üreme döneminde av yasa uygulanyor. Yasakl dönemde youn güvenlik tedbirlerinin alnmasyla göldeki balk popülasyonu önemli ölçüde artarken, baln da daha kaliteli olmas salanyor.

15 Temmuzda yasan sona ermesiyle merkez Tuba ilçesi, Adr Mahallesindeki balkçlar da sabahn erken saatlerinde göle açlarak, avlanmaya balad.

YASAKLAR KALKINCA

Bu sezon kaçakçlkla yaplan mücadelenin geçen yllara göre çok daha etkin bir ekilde sürdürüldüünü belirten Van Yüzüncü Yl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öretim Üyesi Mustafa Akku, 15 Temmuz tarihi itibariyle Van Gölündeki inci kefali av yasaklar sona erdi. Balkçlar alarn göle atmaya baladlar. Bu sezon kaçakçlkla mücadele çalmalarnn geçmi sezonlara göre çok daha etkili yürütüldüünü gördük. Üreme döneminde kaçak avclara izin verilmediine ahit olduk. Bugün Van Gölünden 14 bin kii geçimini salyor. ayet üreme döneminde kaçak avcl sfra indirgeyebilirsek, bu 14 bin rakamn çok daha fazla yukarlara çekmemiz mümkün. nci Kefali yaz aylarnda üremek için derelere göç ediyor ve 3 aylk bir dönemde kaçak avclarn hedefi oluyor. Geçmi dönemde ancak 2021 tane inci kefali 1 kilo ediyordu. Bugüne baktmzda ise 67 tane inci kefalinin 1 kiloyu bulduunu görüyoruz. Bu yaplan koruma çalmalarnn aslnda ne kadar etkili olduunu da gösteriyor. Van Gölündeki balkçln gelecek nesillere aktarmak için üreme dönemindeki avcl tpk bu sene olduu gibi çok sk bir ekilde önlememiz gerekiyor. Koruma çalmalarn etkin bir ekilde devam ettirmemiz gerekiyor. Doal kaynaklar snrsz deil, sürdürülebilir kaynaklardr. Bugün Van Gölü 600 bin yl yanda ve bu balk o zamandan beri bu gölde yayor. ayet bu bala sahip çkamazsak, 600 bin yldr bu gölde yaayan bal ileriki yllarda göremeyeceiz dedi.

CEZAYI AZ BULDULAR

24 yldr balkçlk yapan Ahmet çkra ise kaçak avclk yapan kiilere verilen cezay az bulduunu, kaçakçlara daha caydrc cezalar verilmesi gerektiini söyledi. Balkç çkra, Bugün sezonu açtk ve alarmz Van Gölüne attk. Bu gölden 14 bin insan geçimini salyor. Bereketli bir gölümüz var. Koruma faaliyetlerinin daha sk olmasn istiyoruz. Bu sene yaplan koruma çalmalarndan çok memnunuz. Umarm bundan sonraki yllarda yine böyle devam eder. Koruma çalmalarnn etkin yapld yllarda balktaki art hemen görüyoruz. Ama kaçak avclara verilen cezay az buluyorum. Bu cezalar daha da caydrc olmal. Gözlemlediimiz kadaryla, koruma çalmalarndan dolay balk saysnda art var. Ben 1994 ylnda bu ile baladmda normalde 21 tanesi 1 kilo geliyordu. Son 5 ylda yaplan koruma çalmalar nedeniyle 67 balk 1 kiloyu buluyor.

Dr. Öretim Üyesi Mustafa Akku, inci kefalini koruma çalmalarnda rol alan Van l Jandarma Komutanlna, Emniyet ve Zabta Müdürlüklerine ve Doa Koruma Milli Parklar ekiplerine teekkür etti.

Ana Sayfaya Git