Balon pilotu yetiştirilecek

Mardin'de başlayan sıcak hava balon uçuşları ile birlikte kentte sıcak hava balon pilotları yetiştirileceği bildirildi.

Haberler 30.09.2019 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin tarihi antik kenti Dara üzerinde deneme uçularn tamamlayan ve günde 3 uçu izni alan scak hava balonlar kent üzerinde uçmak için gün sayyor. Gençlik ve Kültür Merkezinde gençlere yönelik düzenlenen toplantda konuan Mardin Valisi ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Mustafa Yaman, Mardin turizmine büyük yararlar olacana inand scak hava balonlarnn kent üzerinden uçu projesine destek verdiini kaydetti. Vali Yaman, Mardin için hedeflediimiz 5 milyon turist saysn yakalayacamza inanyorum. Turistler temmuz ve austos scaklarna aldrmadan tarihi kente akn etti. Scak hava balonlar tam anlam ile hizmete girdii zaman, Mardin turizminin de uçua geçecei gün olacak. Mardinli gençlerin pilotluk kurslarna katlmlar ve önümüzdeki yllarda bu balonlar uçuracak olmalar, hem istihdam hem de gençlerin yaadklar ehrin turizmine katk salayacak olmalarn önemsiyoruz. Mardin turizmde her gün yldz daha çok parlayan bir ehir. Turizmcileri buralara yatrm yapmaya davet ediyorum. Emei geçen herkese teekkür ediyorum dedi.

Turizm alannda kazanç

Uçu öncesi Gençlik ve Kültür Merkezinde gençlerle bir araya gelen Scak Hava Balonlar Proje Koordinatörü Ömer Kafkas da, uzun aratrma ve uralar sonunda, Dara ve Mardin üzerinde günün her saatinde balonlarn uçabileceini tespit ettiklerini söyledi. Scak hava balonlarnn 30 sektör üzerinde olumlu etkileri bulunduuna dikkat çeken Kafkas, çinden, Güney Amerikadan, dünyann bir çok ülkesinden turistlerin scak hava balonlar için Kapadokya ve Pamukkaleye geldiini, bundan böyle turistlerin Mardine de geleceini kaybetti.

Eitim pilotu Nejat Öksüz ise, Kapadokya ve Pamukkalenin ardndan Mardide turizme hizmet edecek scak hava balonlarnn kentte gökyüzünü enlendireceini ifade ederek, Bu yl Kapadokya ve Pamukkalede 83 scak hava pilotu mezun ettik. Dünyada scak hava balonlarnn yüzde 54 Türkiyede. Kapadokya, Pamukkale ve 3. bölge olarak Mardini belirledik. 4. bölge olarak da Van olacak. Kapadokyada sabah ve akam 150 uçu yaplyor ve 3 bin 500 kii uçan balonlarla peri bacalarn havadan izliyor. Mardinde ilk etapta günde 5 uçu, daha sonra 10 uçu hedefliyoruz. Süreç içinde uçu says artacak. Uçan balonlarn Kapadokya turizmine 700-800 milyon kazandryor. Mardin belirlediimiz uçu says ile 50-60 milyon lira kazandracak. Her balon 130 kiiye istihdam salayacak dedi

Genç pilot yetitireceiz

Scak hava balon pilotlarnn 15-25 bin lira arasnda ücret aldna dikkat çeken Öksüz, Mardinli gençlerin, kentteki uçularn gerçek sahipleri olduunu söyledi. Öksüz, Önümüzdeki zaman içinde pilot kurslarn açacaz. 14 yanda pilotluk kurslarna katlabilirsiniz. 16 yanda ticari uçular balar. 5,5 hafta süren 110 saatlik kurslar sonunda, Sivil Havaclk ile Milli Eitim uzmanlar gözetiminde snavlar yaplyor. Kazananlar önce ufak sonra orta boy balonlarla uçuyor belli bir deneyimden sonra büyük boy balonlarla uçua devam ediyor. Ticari uçular 16-64 ya arasndadr diye konutu.

Bilgilendirme toplantsnn ardndan anlatlan konularda sorulan sorulara doru cevap veren 18 genç Dara antik kent üzerinde scak hava balonu ile uçu hakk kazand.

Ana Sayfaya Git