Baluken'e hapis!

HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, tutuklu yargılandığı davada, 'Silahlı terör örgütüne üye olmak', 'Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet' ve 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Haberler 05.01.2018 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingöl Cumhuriyet Basavclnca balatlan soruturma kapsamnda 4 Kasm 2016da tutuklanan, 30 Ocak günü yaplan ilk durumada tutuksuz yarglanmak üzere serbest braklan ve savcln itiraz üzerine yeniden tutuklanan HDP Diyarbakr Milletvekili dris Balukenin yarglanmasna Diyarbakr 8inci Ar Ceza Mahkemesinde devam edildi. Sincan Cezaevinde tutuklu bulunan HDPli Baluken, davann bugün görülen durumasna SEGBS sistemi ile katlrken, durumay HDP E Genel Bakan Serpil Kemalbay ve milletvekilleri de izledi. Durumada söz hakk verilen savc, önceki celselerde açklad esas hakkndaki görüünü tekrar ederek, Balukenn 11 yldan 47 yla kadar hapis ile cezalandrlmasn istedi.

HÜRRYET GASPI

Esas hakkndaki savunmas alnan dris Baluken ilk durumada söyledii birçok konunun Türkiye veya dünya kamuoynda yaanan gelimelerle dorulandn belirterek, Siyasi iktidarn, yarg organlarnn, mahkemelerin sorumluluk alarak elini tan altna koymak yerine, süreci kotarmaya çalan tutumlarn üzülerek izliyorum. lk durumada verilen tahliye kararna ramen, 1 yla yakn süredir hukuksuz ekilde tutukluyum. Son yaynlanan KHKdaki bir madde adeta itiraf niteliindedir. Son KHK ile açk ekilde hürriyet gaspna uradm ortaya çkt. Mütalaadaki eylemler siyasi parti etkinlikleridir. Suçlamalar kürsü dokunulmazl ve yasama sorumsuzluu noktasnda ele alnmalyd. Örgüt talimat ile gösterilere katldm iddiasn asla kabul etmiyorum. Ben 100 binlerce oyla seçilmi bir milletvekiliyim. Halkn iradesini temsil ediyorum. Partimin görevlendirmeleri dnda hiç kimseden talimat almadm. Bu tarz imalar bile kiiliime ve temsil ettiim seçmenin iradesine hakaret olarak görüyorum. Bunu kendi onuruma kar suç sayarmdedi.

ANAYASA HLALDR

çözüm süreci kapsamnda en önemli müzakerelerde bizzat yer aldn belirten Baluken, O dönem Adalet Bakan, Babakan ve devletin ilgili bürokratlaryla saysz toplantya katldm. Ülke barna katk salama noktasnda o çalmalarn son derece önemli ve hayati olduu kanaatindeyim. 2013-2015 yllar arasndaki boluk bile ahsmla ilgili olayn hukuki boyutundan çok siyasi açyla ele alnmak istendiini ortaya koyuyor. Ben bütün hayatn insan yaamna adam olan bir hekimim. Bu ekilde yaama yaptm katklarn yeterli olmadn gördüüm için siyaset yapmaya karar verdim. iddete çar yaptm suçlamalarn reddediyorum. Konumalarmda sava ve çatma yöntemleri yerine müzakere yöntemlerini esas alan bar politikalarna gelinmesine vurgu yaptm. Ben ayrm yapmadan bu ülkenin hiçbir yurttann can kaybnn olmasn istemiyorum. Meclise, siyasi partilere, STKlara çary içeren konumalarmn iddete çar eklinde ele alnm. Konumalarm, kürsü dokunulmazl ve mutlak yasama sorumsuzluu kapsamndadr. Bunlann soruturmaya konu edilmesi bile anayasay ihlaldir diye konutu.

16 YIL 8 AY HAPS

Sank avukatlar Reyhan Yalçnda Baydemir, Mesut Beta ve Muharrem Erbeyin savunmalarnn ardndan durumaya yarm saatlik ara verildi. Daha sonra kararn açklayan mahkeme Balukenin, Silahl terör örgütüne üye olmak, 4 kez Toplant ve gösteri yürüyüleri kanununa muhalefet ve 4 kez Terör örgütü propagandas yapmak suçlarndan 16 yl 8 ay hapis cezasna çarptrlmasna hükmetti. Baluken hakknda, Devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak suçu da dahil olmak üzere 7 suçtan beraat karar verilirken, 5 suçtan ise yarglamann ertelenmesine hükmedildi. Mahkeme, Balukenin tutukluluunun devamna karar verdi.

KARAR DEERLENDRMES

Milletvekilleri ile birlikte durumay izleyen HDP E Genel Bakan Serpil Kemalbay adliye önünde yapt açklamada, bir kez daha hukuk katliamyla kar karya kaldklarn ileri sürerek, dris Baluken, HDPnin en kymetli milletvekillerinden ve grup bakan vekili olarak siyasi faaliyetini gerçekletirdi. 6 milyonunun iradesini parlamentoda ve Türkiye corafyasnn her yerinde temsil etti. Sadece siyasi faaliyetini yapan bir milletvekiline hukuksuz, dayanaksz, evrensel ilkelerle hiçbir alakas olmayan,anayasay ve yasalar, hukuku tamamen yok sayan kararlarla bugün ceza verilmitir. Verilen bu ceza tam bir siyasi soykrm karardr. Hukukun katledilmesi karardr. HDPye yönelik bir saldrdr. Buradaki karar hukuki bir karar deil. Tamamen siyasi bir karardr. Bu siyasi kararn sonuçlarn da bu ülkeyi yönetenler, iktidar misliyle sonuçlarna katlanacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git