Baluken'e tahliye!

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına başlanan tutuklu sanık HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken hakkında tahliye kararı verildi.

Haberler 31.01.2017 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingöl Cumhuriyet Basavclnca hakknda açlan soruturma kapsamnda 4 Kasmda tutuklanan HDP Diyarbakr Milletvekili dris Baluken, arlatrlm müebbet hapis cezas istemiyle yargland Diyarbakrdaki ilk durumada tahliye edildi.

HDP Milletvekil dris Balukenin Devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak, Terör örgütü üyelii ve Terör örgütü propagandas yapmak iddiasyla arlatrlm ömür boyu ve 15 yla kadar hapis cezas istemiyle yargland davann ilk durumas dün Diyarbakr 8inci Ar Ceza Mahkemesinde yapld. Davann ilk durumasna Kandra F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Baluken, ses ve Görüntülü Biliim Sistemi SEGBS ile katlrken, durumay HDP Milletvekilleri izledi. HDP Milletvekili Ziya Pir de sabah kendi durumasnda hakknda zorla getirme karar veren 8inci Ar Ceza Mahkemesindeki durumann öleden sonraki ksmna izleyici olarak katld.

Durumann banda söz alan Balukenin avukatlar, yasama dokunulmazlnn kaldrlmas deiikliinin Anayasaya aykr olduunu belirterek, yarglamann durdurulup, dosyann Anayasa Mahkemesine gönderilmesini istedi. Mahkeme ise sann dokunulmazlnn yarglama konusu suç yönünden kaldrldn gerekçe gösterip, talebin reddine karar verdi.

3 AYDIR AIR TECRT ALTINDA TUTULUYORUM

Daha sonra savunmas alnan dris Baluken, 6 milyon oy alm bir siyasi partinin milletvekili olarak halkn iradesini temsil ettiini belirterek, Bu mahkemede ahsmzda 80 milyon insann iradesi yarglanyor olacak. 3 aydr ar tecrit koullarnda tutuluyorum. Bir milletvekilinin 3 ay boyunca bu tecrit koullarnda tutulmas açk bir ikencedir. Bu tecritte sorumluluu olanlar tarih önünde hesabn verecektir. Tutuklama ile yasama görevim engellenmitir. Anayasa deiikliinde oy hakkm engellendi. Bunlarn hepsi anayasal suçtur. TBMM Bakanl yaptmz tüm bavurulara kar tüm sorumluluu yarg kurumlarna atmtr. Meclis Genel Kurulunda adm okunduunda oy kullanamamsam, bu tarihe geçmitir. Meclis benim tutuklanmama karar vermedi. Sadece dokunulmazlm kaldrddedi.

MUHATABIMIZ YARGI DEL SYAS PARTLERDR

Bütün bu sürecin siyasi operasyon olduunu ve yarg mercilerinin siyasi bask sonucunda bu karar verdiini iddia eden Baluken, Bizim hukuk sistemimizde ayn anda, birçok ilde farkl dosyalarla böyle bir operasyonu formüle edecek bir mekanizma yok. Farkl illerde farkl dosyalarla yaplan operasyonlarn siyasi bask ile ilgili durumu ortaya çkarr. fadeye gitmememiz gözaltna alnmamza gerekçe olabilir. Ama tutuklanmamza olamaz. Muhatabmz yarg deil siyasi partilerdir. ddianameler kabartlarak milletvekilleri çok büyük suç ilemi gibi alg oluturuluyor. Bu güvenlik güçleri ve savclarn çou FETÖden tutukludur dedi.

2.5 yl süren çözüm sürecini yürüten bar heyetinin üyesi olduunu da kaydeden Baluken ifadesinde, Dolmabahçe mutabakatn açkladmz fotorafta Babakan yardmcs ve bakanlar ver. Hakkmdaki suçlamalar 2011-2012 yllarna ait, o fotoraf ise 2015 ylnda çekildi. Suçlamalarda en küçük gerçeklik pay olsa, bu kiilerin bu bilgiyi bilmemesi mümkün deil. Ben Türkiye Cumhuriyeti vatanda bir Kürdüm. Milleti bölmem için önce kendi ailemi bölmem lazm. çünkü benim eim Türktür. Özerklik ve demokratik cumhuriyet bizim çözüm projemizdir. Biz Sayn Öcalann selamn Babakan ve bakanlara da götürdük. Diyarbakr halkna götürmemiz suç mu? dedi.

Avukat savunmalarnn ardndan söz hakk verilen Cumhuriyet Savcs, Balukenin tutukluluk halinin devamn istedi. Ksa bir aradan sonra kararn açklayan mahkeme, sann savunmasnn alnm olmas, toplanmas gereken ve sann etki edebilecei delil bulunmamas, sann milletvekili olmas ve Anayasa Mahkemesinin 4 Aralk 2013 tarihinde milletvekillerinin tutukluluk hallerinin incelenmesinde gözetilmesi gerektiini ortaya koyduu kriterleri gözönüne alarak Balukenin tahliyesine karar verdi. Balukenin yurtdna çk yasa eklinde adli kontrole tabi tutulmasna karar veren mahkeme, durumay erteledi.

4 AYRI SUçTAN YARGILANIYOR

ddianamede, Balukenin devletin birlii ve ülke bütünlüü bozmak, silahl terör örgütüne üye olmak, terör örgütü propagandas yapmak ve kanuna aykr toplant ve yürüyülere silahsz katlarak, ihtara ramen kendiliinden dalmama suçlarndan arlatrlm müebbet ve 23 yla kadar hapis cezas isteniyor.

dris Balukenin durumasn izleyen HDP milletvekilleri adna adliye önünde açklama yapan Adana Milletvekili Meral Dan Beta, Bugün hakknda tahliye karar verilmi olmas, ne o tecridi ne o hukuksuzluu, ne de bu keyfi uygulamalar ortadan kaldrmamtr. u an e genel bakanlarmzla birlikte 10 milletvekilimiz tecrit koullarnda tutulmaya devam ediyor dedi.

Ana Sayfaya Git