Bankaların promosyonlarını almak caiz midir?

Fetva Kurulu, bankaların memurlara verdiği promosyonun, bankalara maaşı yatırılan kişilerin parasıyla elde edildiğinden, bu parayı ne kişinin kendisi ne de anne, baba, eş ve çocuklarının kullanabileceğini belirtti.

Haberler 17.02.2021 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TTHADUL ULEMA Fetva Kurulu, Bankalarn promosyonlarn almak caiz midir? sorusuna yant verdi.

Fetvada, u ifadelere yer verildi:

sahipleri veya devlete bal resmi kurumlar, personellerinin maalarn banka üzerinden kendilerine ulatryorlar. Bankalar memurlara ait olan bu maalardan bir an dahi olsa faydalanyor ve bunu kendi faiz çarklar için büyük kazanç olarak görüyorlar. Sonrasnda ise kazandklar haram parann bir ksmn, i sahipleriyle veya bazen memurlarn ya da emeklilerin bizzat kendileriyle anlama yaparak onlara verme vaadinde bulunuyorlar. Anlama neticesinde bankalarn memurlara verdii promosyon -bilerek veya bilmeyerek olsa da- maa yatrlan kiilerin parasyla elde edildiinden, bu paray kiinin ne kendisi ne de anne, baba, e ve çocuklar kullanabilir. Haram yollardan elde edildii için maa sahibi ve bakmakla yükümlü olduu kiilerin dndaki fakir ve muhtaçlara verilmelidir.

BANKALARIN PROMOSYONU

Öyleyse bu hususla ilgili bankalarla bireysel olarak anlama içerisine girilmemesi gerekir. sahibi, maalar faizli bankalar üzerinden içilere ulatryorsa, maa günü gelir gelmez, geciktirmeksizin bu parann bankadan ya çekilmesi ya da bankann mobil uygulamalar üzerinden finans kurumlarna aktarlmas gerekir. Zira ortada maa sahiplerinin paralaryla ilenen bir kötülük söz konusudur. Buna hiçbir ekilde arac olmamak gerekir.

Allah (cc) Kuran Kerimde kötülük üzerine yardmlamayn diye buyuruyor: yilik ve takva üzere yardmlan. Ama günah ve dümanlk üzere yardmlamayn. Allaha kar gelmekten saknn. çünkü Allahn cezas çok iddetlidir (Maide 2).

Katlm bankalarnn konuyla ilgili uygulamalarnda ise faiz söz konusu deildir. Zira bu bankalarn çalma prensiplerinde paradan para kazanma durumu yoktur. Bilakis kendi sermayeleri ve müterilerinin kr pay ile mevzuat hesaplarndaki paralar, vadeli alveriler bata olmak üzere ticari alanlarda deerlendirilmektedir.

Ana Sayfaya Git