Baraj kotası düşürülsün!

Hasankeyf’te bir araya gelen 17 kentin baro başkanları, tarihin yok edilmemesi için Ilısu Baraj Projesi’nden vazgeçme çağrısında bulundu.

Haberler 19.07.2019 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aydn, Antalya, zmir, Tekirda, Krklareli, Yalova, Diyarbakr, Bursa, Bitlis, Urfa, rnak, Ar, Bingöl, Mardin, Dersim, Mu ve Siirt baro bakanlar ve avukatlarn katlmyla Hasankeyf ve Dicle Vadisinin sular altnda braklmamas için basn açklamas yapt. Batman Barosunun çarsyla Hasankeyf Seyir Terasnda yaplan açklamada, Tarihi yaatalm insanl yaatalm Hasankeyfi yaatalm ve Brakn Dicle özgür aksn yazl pankartlar açld.

SÖZLEMELERE UYULMAMITIR

17 baro adna açklama yapan Batman Barosu Bakan Abdulhamit çakan, Hasankeyfin kurtarlabilir ve yaatlabilir olduunu dile getirerek, Hasankeyfin binlerce yldr kesintisiz bir ekilde insan yaamna ev sahiplii yaptna dikkat çekti. Türkiyenin Ortaçaa ait bütünlüünü koruyan tek tarihi alan olduuna vurgu yapan çakan, 1978 ylnda sit alan ilan edilmesine ramen gerekli kazlarn yaplarak sonraki nesillere braklmas için ise hiçbir ilemin yaplmadn söyledi. Kaz uzmanlar tarafndan 70 yla yakn bir çalmann gerekli olduunun belirtildiini dile getiren çakan, Tüm bunlar bilinmesine ramen ömrü 50 yl olabilecek Ilsu Baraj ve HES projesine feda edilmek isteniyor. Ilsu yaplrken ulusal ve uluslararas hiçbir sözlemeye uyulmamtr. En basitinden çED raporu dahi bulunmamaktadr dedi.

UNESCON SESSZ KALDI

UNESCOnun da Hasankeyfe ilikin sessiz kaldn ifade eden çakan, AHMin de ksa zaman önce verdii ret kararyla ykma ortak olduunu vurgulad. Tüm yaananlara ramen yaplan ykma ramen Hasankeyf ve Dicle Vadisinin kurtarlabilir olduunu söyleyen çakan, Yaknda su tutmann balayacann farkndayz. Bu baraj dolays ile çok ciddi anlamda maddi harcamalarn da yapldnn ve pek çok alann kamulatrldnn da farkndayz. Ancak tüm bunlara ramen Hasankeyfin, Dicle Vadisinin tarihi ve kültürel dokusu düünüldüünde, bu baraj nedeniyle bunlarn yok olaca göz önüne alndnda iptal edilmesi, ülkemizin daha faydasna olduunu düünmekteyiz dedi.

KOD DÜÜRÜLSÜN

Baraj kodunun düürülerek Hasankeyfin sular altnda kalmasn engelleyecek bir seçenein daha olduunu öneren çakan, Hasankeyf gerisinde kalan kamulatrlan alanlarn slah yolu ile park, mesire ve orman alanlarna dönütürülmesi ayr bir seçenek olarak düünülebilir. Böylece bu bozkr yeil bir havzaya da dönüür. Sonuç olarak bütün yetkililere çarda bulunuyoruz. Hasankeyf ve Dicle Vadisinin kurtarlmas için harekete geçmelerini bekliyor ve bu yolla ayr ayr sayg ve ükranlarm iletiyorum diye konutu.

PROJEDEN VAZGEçN

çakann ardndan bat illerinden gelen baro bakanlar da ksa konumalar yaparak, Hasankeyfin yok edilmemesi için baraj projesinden vazgeçme çarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git