Baro; Bilgiler gizleniyor!

Tahir Elçi cinayeti soruşturma dosyasının tamamına ilk kez 17 Ocak'ta ulaşabilen Diyarbakır Barosu, şüpheli sıfatıyla ifadeleri alınan 3 polisin tutuklanmamasının ihmaller zincirine bir halka daha eklediğini açıkladı.

Haberler 14.02.2020 - 00:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, Tahir Elçi cinayet soruturmasnda 4 yln ardndan üpheli sfatyla 3 polisin Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl tarafndan ifadelerinin alnmasna dair basn açklamas yapt. Açklamaya Diyarbakr Baro Bakan Cihan Aydn, Diyarbakr Barosu Tahir Elçi Cinayeti Aratrma Komisyonu üyeleri Bar Yavuz, Ahmet Özmen, Gamze Yalçn, Mahsuni Karaman ve Özgürlük için Hukukçular Dernei (ÖHD) E Genel Bakan Bünyamin eker katld. Açklamada konuan Diyarbakr Baro Bakan Cihan Aydn, soruturmann salkl bir ekilde yürütülmesi kaygsndan dolay dosyada yaanan bu gelimeyi bilmelerine ramen kamuoyu ile paylamadklarn söyledi.

HERHANG BR TUTUKLAMA TALEB YOK

üpheli sfatyla ifadesi alnan polislerden ikisinin görev yeri deitirildiini, birinin ise 8 Temmuz 2018de yaynlanan 701 sayl KHK ile meslekten ihraç edildiini belirten Aydn, üpheliler hakknda tutuklama talep edilmemi, herhangi bir adli kontrol tedbirine de bavurulmamtr diyerek tepki gösterdi.

Diyarbakr Barosunun Londra Üniversitesine hazrlatt bilirkii raporuna deinen Aydn, 14 Aralk 2018 tarihinde Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna sunulmutur. Bu dilekçede üç polis memuru ilk kez üpheli olarak zikredilmi, üç polis memurunun üpheli olarak ifadelerinin alnmas, müteakiben tutuklamaya sevk edilmeleri talep edilmitir. Ancak talebimizden 13 ay sonra üphelilerin ifadesine bavurulmutur. üphelilerin tutuklanmam olmas ihmaller ve özensizlikler zincirine bir halka daha eklemitir diye ekledi.

POLSLERN AçIA ALINMASI GEREKR

üpheli polislerin görev banda olmalar nedeniyle delillerin karartlmas ihtimali bulunduuna dikkat çeken Aydn, üpheli sfatyla ifadeleri alnan polislerin aça alnmas gerektiini vurgulad.

DOSYADA BZDEN GZLENEN BLGLER VAR

Soruturmann davaya dönüerek delillerin tartlmasnn ve deerlendirilmesinin önü açlmaldr diyen Aydn, Bizler bu cinayet ile ilgili ihmaller dizisini biliyoruz ve farkndayz. Cinayetten hemen sonra olay yerinde bir keif yaplmadn, olay ann gösteren baz kamera kaytlarnda sözüm ona görüntü kayb olduunu, olay yerindeki baz kamera kaytlarna açklanmayacak bir ekilde ulalamadn, dosyadaki baz belgelerin bizlerden gizlendiini biliyoruz. Hazrlanacak iddianamenin bu sorulara cevap olmasnn yan sra, 4 yl akn bir süredir neden ve neyi beklediimize de cevap vermesini bekliyoruz. Tahir Elçi ailesinin, Diyarbakr Barosunun her bir üyesinin ve kamuoyunun talebi ve beklentisi; bir an önce iyi temellendirilmi bir iddianame ile üpheli ya da üpheliler hakknda bir iddianame düzenlenmesi ve dava aamasna geçilmesidir ifadelerini kulland.

DOSYADA RESM GZLLK KARARI YOK

Gazetecilerin sorularn yantlayan Tahir Elçi Cinayeti Soruturma Komisyonu avukatlarndan Gamze Yalçn, soruturma dosyasnn içeriine ilk olarak 17 Ocakta ulaabildiklerini ve Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn yapt açklama aksine soruturmada resmi bir gizlilik kararnn ötesinde fiili bir gizlilik kararnn olduunu söyledi.

Ana Sayfaya Git