Barzani, Bağdat PKK'yı besliyor!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, PKK'nın Suriye'nin kuzeyinde kendisini meşrulaştırmaya çalıştığını belirterek, oradaki istikrarsızlığın kaynağının yine örgüt olduğunu söyledi.

Haberler 16.12.2016 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Barzani, Duhok Amerikan Üniversitesi tarafndan Kürdistann Bamszl, Zorluk ve Frsatlar temasyla düzenlenen konferansa katld.

Konferansn 2nci panelinde yöneltilen sorular cevaplayan Barzani, Türkiye-IKBY arasndaki ticari ilikiler, PKKnn Sincardaki varl, Suriyenin kuzeyindeki gelimeler ve Irak merkezi hükümetiyle ksa bir süre önce balattklar diyalog sürecine deindi.

IKBY hükümetinin Sincar konusundaki planna dair soruyla ilgili Barzani unlar söyledi:

engal de (Sincar) bize göre çok önemlidir. Ezidilerin bana gelenler çok acdr. Kürdistan Bakannn ilk hedefi engalin geri alnmasyd. Orann nasl ve kimin tarafndan yönetilecei konusunda ise her ey çok açk. Buna oradaki halkn karar vermesi lazm. PKKnn bir güç olarak engalde (Sincar) kalmamas ve geri çekilmesi lazm. Ezidileri koruma bahanesiyle orada kalmas kabul edilemez. Kürdistan hükümeti olarak, istikrarszlk faktörlerinin ortadan kaldrlmas lazm. engal konusunda Suriyeli Kürt kardelerimiz bize yardm etti ve biz de onlara teekkür ettik. Ancak PKKnn orada kalmamas lazm çünkü bunlar istikrarszln kaynadr. Hatta oradaki vatandalarn evlerine geri dönmemesinin arkasnda da yine PKK var.

- Suriyenin kuzeyindeki durum

Barzani, IKBY hükümeti olarak Suriyenin kuzeyine yönelik siyasetlerinin ne olduuna ilikin soru üzerine, Rojavada, Suriyede halkmzn kendi haklarna kavumas lazm. Orada uygulanan sistem diktatörlüktür. Birçok insan zindanlara atlyor. Bunu açk bir ekilde ifade etmek istiyorum, onlar (PYD) PKKnn esiri olmu durumdalar ve kendilerini bu esaretten kurtarmalar gerekiyor. Ayn zamanda PKK, onlarn üzerinden kendini merulatrmaktan da vazgeçmeli. Bana göre oradaki istikrarszln sebebi yine PKKya dönüyor. Rojavadaki mevcut yönetim büyük bir yanl siyasetin içinde.

Irak Meclisi Ezidi Milletvekili Viyan Dahilin, PKK konusunu Badat ile hiç görütünüz mü? sorusunu ise Barzani, öyle yantlad:

Badat ve tüm taraflar PKK konusunu görütük. Badatn PKKya yardm verdiinin onlarca belgesinin elimizde mevcut olduunu kendilerine ilettik. Bunun kimsenin faydasn olmadn ve yanl bir siyaset içinde olduunu belirttik.

- Ankara-Erbil ilikileri

Ankara-Erbil ilikilerinin ne durumda bulunduu ve herhangi gerilemenin söz konusu olup olmadna ilikin soru üzerine Barzani, Türkiye ve dier komu ülkelerle ilikilerimiz normal bir seviyededir.Türkiye ile yaptmz anlamann (petrol ihracat) hiçbir sakl yan yok ve ekonomik bir anlamadr. Türkiye, uzun yllar boyunca bölgede bir sorun olduu zaman el uzatmtr. Son ziyaretimde de bu ilikilerde herhangi bir gerilemenin yaandn hissetmedim. Eskisi gibi ilikilerimiz aynen devam ediyor. Ankara ve Badat arasndaki ilikilerin düzelmesi için elimizi tan altna koymaya hazrz.

- IKBYnin bamszl

Barzani, bölgenin bamszl hakknda ise unlar kaydetti:

Kürdistan olarak bamszlk bizim en doal hakkmzdr. Dilimiz ve kültürümüz farkldr. Kürdistann bamszlndan bahsederken, Irak merkezi hükümetiyle sorun çkarmak istemiyoruz. Tam tersini ciddi bir diyaloa girip, ilk önce Badat ile konumak istiyoruz. u anda bile tam vaktidir. Badat ile bu meseleyi konutuumuz zaman bizi anlyorlar ve farkl bir düünce söz konusu deildir. Evet önceliimiz u anda DEAn ortadan kaldrlmas ancak DEAn ortadan kaldrlmasndan sonraki hedef bamszlk meselesidir. Bunu ciddi bir ekilde kendimize sormamz lazm.

Ana Sayfaya Git