Barzani'den PKK'ya "Sincar" tepkisi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani "Silahlı grupların o bölgedeki varlığı (Sincar) Şengal halkının dönmesini ve oraya hizmet götürmenin önünde engel olmamalı. 360 bin Ezidi yerinden edildi ve bunun 100 binden fazlası yurt dışına göç etmek zorunda kaldı" dedi.

Haberler 05.08.2019 - 01:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakan Neçirvan Barzani, Musulun Sincar ilçesinde yaplanmaya gien PKKy iaret ederek Silahl gruplarn o bölgedeki varl (Sincar) engal halknn dönmesini ve oraya hizmet götürmenin önünde engel olmamal. dedi.

Barzani, Irakn Duhok kentinde terör örgütü DEAn, Musulun Sincar ilçesindeki Ezidilere düzenledii saldrnn 5. yl nedeniyle düzenlenen törende konuma yapt. Sincar ilçesinin Pemerge güçlerince kurtarlmas ve DEAtan temizlenmesine ramen yeniden inasnn henüz gerçekleemedii belirten Barzani, bu yüzden evlerini terk eden Ezidilerin bölgelerinde dönemediini, Duhok vilayetindeki çadr kamplarda yaam mücadelesi verdiklerini hatrlatt.

smini zikretmeden terör örgütü PKKnn oradaki varlna deinen Barzani, Silahl gruplarn o bölgedeki varl engal (Sincar) halknn dönmesine ve hizmetlerin sunulmasnn önünde engel olmamal. engalin durumu için bir çözüm bulunmal. dedi.

Barzani, ilçe statüsündeki Sincarn vilayet olmas ve Irakn 2020 bütçesinden özel bir bütçenin temin edilmesi için çalmaya devam edeceklerini söyledi.

- Ezidilere ait 80 toplu mezar bulundu

DEAn 3 Austos 2014teki saldrs sonucu Sincarda Ezidilere ait imdiye kadar 80 toplu mezarn bulunduunu ifade eden Barzani, 360 bin Ezidi yerinden edildi ve bunun 100 binden fazlas yurt dna göç etmek zorunda kald. dedi.

Örgüt tarafndan alkonulan Ezidilerin kurtarlmas hususunda ne gerekiyorsa yapacaklarn belirten Barzani, u ana kadar 2 bin 225 Ezidi kadn ile bin 284 erkek kurtarlm durumda ancak hala bin 323 kadn ile bin 585 Ezidi erkeinin akbeti belirsiz. bilgisini verdi.

IKBY Meclisi, dün oy çokluuyla 3 Austosu Ezidi Soykrm Günü kabul etmiti.

Terör örgütü DEA, 3 Austos 2014te Ezidilerin çounlukta yaad Sincara saldr düzenlemi, aralarnda kadn ve çocuklarn da bulunduu binlerce kiiyi kaçrp öldürmü veya elinde tuttuu bölgelerde alkoymutu.

Irakn en kadim dini aznlklar grubunda yer alan Ezidiler, DEA saldrlar öncesi Musulun batsndaki Sincar ilçesi ile Duhok vilayetinin farkl bölgelerinde ikamet ediyordu. Örgütün saldrlar sonras pek çok Ezidi, Duhoktaki çadr kamplara snmak zorunda kalrken bazlar ise Türkiyedeki kamplara yerletirilmiti.

Ana Sayfaya Git