letiim Bakanlnn açklamasna göre, yaplan deiikliklerle gazetecilik mesleinin ve basn kartnn saygnl artrlrken, terör bata olmak üzere her türlü suçla ilintili kiilerin basn kart tamasnn önüne geçen ve demokrasi ile birlikte ifade ve basn özgürlüünü koruyan maddeler güçlendirildi. Yeni düzenlemeyle basn kart verilecek kiilerde aranan artlara suç ilemek amacyla örgüt kurmak, örgüt üyesi olmak veya örgüte yardm etmek suçlarndan hüküm giymemi olma ibaresi eklendi. Basn meslek onurunu zedeleyen, milli güvenlie ve kamu düzenine aykr faaliyetlerde bulunan, iddet ve terörü özendiren, suça tahrik veya tevik eden ve suçla mücadeleyi etkisiz klan kiilerin basn kartnn iptal edilebilecei de yenilenen maddeler arasnda yer ald.
BASIN KARTI KOMSYONU KARAR VERYOR
Yönetmeliin sürekli nitelikteki basn kartnn iptaline ilikin 25inci maddesi öyle deitirildi:
Sürekli nitelikte basn kart sahibinin, tad sfatn saygnlna gölge düürebilecek yöntem ve tutumlar sergilemek suretiyle basn meslek onurunu zedeleyecek ekilde faaliyette bulunmas, 6 sayl Mill Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliinin Tekilat ve Görevleri Hakknda Cumhurbakanl Kararnamesinin 2nci maddesinde çerçevesi belirtilen milli güvenlie ve kamu düzenine açkça aykr faaliyetlerde bulunmas veya bu faaliyetlere açkça destek vermesi, iddet ve terörü özendirecek, her türlü örgüt suçlar ile mücadeleyi etkisiz klacak içerik oluturmas, suça tahrik veya tevik edecek ve suç ile mücadeleyi etkisiz klacak faaliyetlerde bulunmas hallerinde Komisyon tarafndan yaplacak inceleme ve deerlendirme sonucunda, bu kiilerin sürekli nitelikte basn kartlarnn iptaline karar verilebilir. 6nc maddenin birinci fkrasnn (c), (ç), (d), (e) ve (f) bentlerine aykrln olumas halinde sürekli nitelikte basn kart, Bakanln teklifi üzerine Komisyonca iptal edilir.
HÜKÜM GYMEM OLMA ARTI ARANIYOR
Öte yandan basn kart verilecek kiilerde, yönetmelikte belirtilen suçlardan hüküm giymemi olma art aranyor. Yönetmeliin basn kart verilecek kiilerde aranan artlar düzenleyen 6nc maddesinin ilgili bentleri öyle sraland:
Kstl veya kamu hizmetlerinden yasakl olmama. Türk Ceza Kanununun 53üncü maddesinde belirtilen süreler geçmi olsa bile; kasten ilenen bir suçtan dolay 5 yl veya daha fazla süreyle hapis cezasna ya da antaj, hrszlk, sahtecilik, dolandrclk, güveni kötüye kullanma, yalan tanklk, yalan yere yemin, iftira, suç uydurma, müstehcenlik, fuhu, hileli iflas, zimmet, irtikp, rüvet, kaçakçlk, ihaleye fesat kartrma, edimin ifasna fesat kartrma suçlar, suç ilemek amacyla örgüt kurmak, üyesi olmak veya yardm etmek ve cinsel dokunulmazla kar suçlar ile bu suçlarn özel kanunlardaki karlklarndan hüküm giymemi olma. Terörle Mücadele Kanununun 3üncü maddesinde saylan terör suçlar ile 4üncü maddesinde saylan terör amac ile ilenen suçlardan veya 6nc maddede belirtilen suçlardan hüküm giymemi olmak. 5237 sayl Kanunun 213, 214, 215, 216 ve 217nci maddelerinde saylan suçlar ile Anayasal düzene ve bu düzenin ileyiine kar suçlar, milli savunmaya kar suçlar ile devlet srlarna kar suçlar ve casusluk suçlarndan hüküm giymemi olma. 5187 sayl Kanunun 25inci maddesinin ikinci fkrasnda yer alan suçlardan veya bu suçlara tahrik ve tevikten hüküm giymemi olma.
ALTUN: SAYGINLIINI ARTIRMAYI SÜRDÜRECEZ
letiim Bakan Fahrettin Altun da Twitterdaki hesabndan, Basn Kart Yönetmeliinde yaplan deiikliklere ilikin açklama yapt. Altun, Terör ve iddet propagandas yapanlarn basn kartnn arkasna snmalarnn önüne geçen maddeler güçlendirildi. Söz verdiimiz gibi, basn kartnn saygnln artrmay sürdüreceiz dedi.
Öte yandan Altun, Dantayn Basn Kart Yönetmenliinin baz maddelerine ilikin verdii yürütmeyi durdurma karar üzerine 1 Nisanda yapt açklamada da daha iyi Basn Kart Yönetmelii hazrlamak için çalmaya baladklarn belirterek, Görevde olduumuz müddetçe gazetecilik ad altnda terörizm propagandas yapanlarla mücadele edeceiz. Terör seviciler bouna sevinmesinler demiti.
Herhangi bir Bat ülkesinde mütemadiyen terör örgütü DEAn propagandasn yapan bir kiiye gazeteciyim dese de basn kart verilmeyeceine dikkati çeken Altun, Ama bize gelince, devletin PKK veya FETÖ terör örgütünün propagandasn yapanlar gazeteci olarak tanmas isteniyor. Buna itiraz ediyoruz. Bu kirli zihniyeti reddediyoruz. Terör örgütlerinin, onlarn hami ve ibirlikçilerinin oluturmaya çalt iddet ortamna teslim olmuyoruz. Demokrasinin de ifade ve basn özgürlüünün de birinci düman terör örgütleridir. Hakl mücadelemiz sürecek demiti.