Basının sorunları masaya yatırıldı!

Bölgedeki gazeteciler Diyarbakır’da sorunlarını konuştu

Haberler 26.03.2022 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Güneydou Yerel Gazeteciler Dernei (GYGD) tarafndan Güneydou Anadolu Gazeteciler Federasyonu Bölge Toplants düzenlendi.

Güneydou Yerel Gazeteciler Dernei (GYGD) öncülüünde Diyarbakra gelen bölgedeki birçok Cemiyet Bakan ve yönetim kurulu üyeleri, çeitli temaslarda bulundu. Güneydou Gazeteciler Cemiyeti Restorannda düzenlenen Güneydou Anadolu Gazeteciler Federasyonu Bölge Toplantsna Güneydou Anadolu Gazeteciler Federasyonu Bakan Mehmet çelik ile bölge illerinin cemiyet temsilcileri, Cumhurbakanl letiim Bakanl Diyarbakr Bölge Müdürü Fikret Diliolu, kentteki yerel ve ulusal basnn temsilcileri katld.

Güneydou Yerel Gazeteciler Dernei (GYGD) Bakan yardmcs Mesut Fidançicek teekkür konumasnn ardndan konuan Mehmet çelik, gazetecilerin yaad sorunlara dikkat çekti.

SEKTÖRÜN SIKINTILARI

Salgn sürecinin tüm sektörler olduu gibi basn-yayn kurulularn da olumsuz etkilediini belirten çelik, girdi maliyetlerindeki yüksek artlarla basn kurulularnn girdii ekonomik darboazn almas konusunda çat örgütleri olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) olarak konuyu çözüm yollar ile ilgili görü ve önerileriyle sürekli gündemde tuttuklarn söyledi.

Meclisteki partilerle yaptklar görümeler sonucu yerel ve bölgesel gazetelerin ilan tarifelerinde yüzde 71,56 art gerçekletirildiini hatrlatan çelik, bunun yerel gazeteler için çok önemli olduunu söyledi.

çelik, Son yllarda ilanlarn birletirilmesi, ilerin bölünmesi, acil alm, dorudan alm ve bakaca usullerle ilandan kaçnldna ahit olmaktayz. Bu yöntemlerin sona erdirilmesi; bata kamu yarar olmak üzere tüm taraflarn lehine ve özellikle de devlet kurumlarnn lehine bir durumdur. dedi.

PANDEM SÜRECNDE YAANAN

Güncel bir konu olarak icra-iflas ilanlarnda küçülmeyi beraberinde getirecek kanun ve ardndan yaynlanan yönetmeliin de ciddi bir endie kayna olduunu ifade eden çelik, Her ne kadar Sayn Adalet Bakannn konu ile ilgili olarak telafi edici adm attna dair haberler gelse de bunun nasl gerçekleeceine ilikin bir belirginlik henüz söz konusu deildir. Bizim öteden beri bu konudaki yaklammz, Yargtay 12. Hukuk Dairesinin ictihadi kararlarnn da ruhuna uygun olarak Kamu hale Mevzuatndaki eik deerler sisteminin icra ilanlar konusunda da uygulanmasdr. Böylece tahtaya aslacak ilanlar ile gazetelere verilecek ilanlar tasnif edilecek, hangilerinin yerele hangilerinin yaygna verilecei netleecektir. Ortada gri alan kalmayacaktr. ifadelerini kulland.

BK Kanununun kuruma, sektörün kat, mürekkep ve dier ihtiyaçlarn karlama konusunda görev verdiine iaret eden çelik, BKin tüm sektörün bu ihtiyaçlarn karlama imkan olmad açk olmakla birlikte neler yaplabilecei konusunda Genel Kurulda görüme yaplmas, gerekirse komisyon teekkülü gerekmektedir. Kadn üretiminin stratejik sektör olarak ilan, kat üretimi yapacak giriimcilerin desteklenmesi, basnn sarf malzemeleri ithalatnda kolaylklar ve desteklerin verilmesi de bir dier teklifimizdir. diye konutu.

YAZILI BASIN KRZDE

çelik, u taleplerde bulundu:

Yazl basn sektörü ekonominin tüm ubeleri içinde en kaytl sektörlerin banda yer almaktadr. Kamudan resmi ilan yolu ile ald desteklerin neredeyse tamamn kamuya geri döndürmektedir. Benzer bir yapnn görsel-iitsel medya ve dijital medya için de hakim klnmas gerekmektedir. Vakit geçirmeden internet kanunu çkarlmal, süreçte sektörün etkin katlm salanmaldr. 3D yaklam çerçevesinde tüm sektör için Düzenleme-Denetleme ve Destekleme sistemi hayata geçirilmelidir. Bu sistemle birlikte lan Kurumu veya Medya Kurumu teekkül ettirilmelidir. Basn için terzi usulü hazrlanm Destek Paketi hazrlanmal, Hazine, KOSGEB- KUR- Kalknma Ajans destekleri bu çerçevede deerlendirilmelidir.

Türkiyede çok sayda iletiim fakültesi bulunduunu fakat mezun ettii örencilerin büyük çounluunu sektörde çalmadn belirten çelik, letiim fakültesi örencilerinin son yllarn gazete- radyo-televizyon, internet siteleri, iletmelerin ve kamu kurumlarnn hakla ilikiler birimleri, reklam ajanslarnda stajla geçirmeleri, asgari ücrete yakn ücretlerinin çraklk eitimi/iba eitiminde olduu gibi kamu tarafndan karlanmas salanmaldr. Böylece fakülteler yetitirdikleri örencileri sektöre kazandracak, örenciler istihdam imkanna kavuacak, iletmeler ise okullu ama tecrübe kazanm çalana sahip olacaktr. önerilerinde bulundu.

BASIN KARTI KOMSYONU

Sektörün önemli problemlerinden birinin de basn kartna eriim konusunda yaanan skntlar olduuna dikkat çeken çelik, Ancak basn kartna sahip olanlar erken emeklilik hakkndan yararlanabilmektedir. Ne var ki uzunca bir süredir kart komisyonu toplanamamaktadr. Dolays ile basn kart alma hakkn haiz meslektalarmz basn kart sahibi olamamakta, özlük haklarndan kayba uramaktadr. Önerimiz Basn Kartlar Komisyonunun ylda en az 6 defa toplanaca bir sistemin kurulmas, komisyonun hayatn doal akna uygun ve sektörü temsil edecek ekilde teekkülüdür. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git