Batman'da içme suyunun yüzde 75'i kayıp kaçak

Batman'da içme suyunda kayıp kaçağın yüzde 75'e ulaşması nedeniyle İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan belediye, sıkı denetim ve tasarruf çalışmaları yürütüyor.

Haberler 25.04.2017 - 07:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamnda bir süre önce Batman Belediyesine Bakan Vekili olarak görevlendirilen Vali Yardmcs Ertu evket Aksoy, uygulamaya geçirdii projeler sayesinde vatandaa kaliteli hizmet sunarken, dier taraftan da kurumun gelirinin artmas için çalyor.

DBPli yönetim döneminde önlem alnmad için içme suyunda kayp kaçan yüzde 75 olduunu belirleyen Aksoy, gerekli tedbirlerin uygulanmas için görevlilere talimat verdi. 90 bin su abonesi olan ilde 20 bini akn ev ve i yerinin kaçak su kulland tahmininde bulunan yönetim, 4 ayda 5 bin ev ve i yerini abone yapt.

Aksoy su israfna kar herkesin duyarl olmas gerektiini söyledi.

çme suyundaki kayb en aza indirmek için ekipleri seferber ettiklerini dile getiren Aksoy, eskiyen su borularn deitirdiklerini kaydetti.

Suyun önemli bir ekonomik deer olduunu bu nedenle iyi deerlendirilmesi gerektiini dile getiren Aksoy, öyle konutu:

Unutmamalyz ki kullandmz su bir kamu kaynadr. sraf edilen su herkesin maldr. Bizim musluumuzdan akt için bizim suyumuz olduu anlamna gelmez. Bu çerçevede düünürsek hem suyun tasarruflu kullanlmas açsndan hem kaçak su kullanlmamas açsndan suyumuzu etkin ve dürüstçe kullanmamz gerekiyor.

- Abone saymz artt, tahsilat yükseldi

Yaptklar çalmalara ilikin halktan büyük destek gördüklerini vurgulayan Aksoy, içme suyundaki kaybn önlenmesi konusunda da halktan ayn duyarll beklediklerini aktard.

Youn denetim ve vatanda bilgilendirmeyle kayp orann ksa sürede hzla düürmeyi hedeflediklerini ifade eden Aksoy, unlar kaydetti:

Yeni aboneler yaplamaya baland. Su paras ödemiyordum ama belediyenin parasn nasl kullandnz gördükten sonra su bedelini ödemeye baladm diyen çok sayda vatandala karlatm. Bu da bizi çok memnun ediyor. Abone saymz artt, tahsilat oranmz yükseldi.

Batman Belediyesi Su ve Kanalizasyon leri Müdürü (BASK) Ercan Gün ise kayp kaçakla mücadele kapsamnda son 4 ay içerisinde önemli mesafe katettiklerini söyledi.

Bu süre içerisinde yeni aboneler yapmann yan sra kaçan olduu ebekedeki borular deitirdiklerini anlatan Gün, halkn da bu çalmalar desteklediini belirtti.

Vatandatan içme suyunu tasarruflu kullanmalarn isteyen Gün, öyle konutu:

Yazn su sknts yaanmamas için herkesin israf etmeden suyu kullanmas gerekiyor. Özellikle bahçe sulamalarnda çok fazla su harcamas yaplyor. Normalde içme suyunun bahçe sulamalarnda kullanlmas yasaktr. ehir ebekesine verdiimiz suyu miktarnda çok büyük kaybmz var. Kayp kaçak oran u anda yüzde 75tir. Bunu önlemek için ekiplerimizle sk bir çalma içerisine girdik ve son 4 ay içerisinde 5 bin yeni abone yaptk.

Ana Sayfaya Git