Bayanlara iş garantili kurs

Bismil Kaymakamlığınca yürütülen "Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Projesi" kapsamında açılan iş garantili hazır giyim kursuna katılan kadınlar, kısa süre sonra işe girecek olmanın sevincini yaşıyor.

Haberler 24.01.2017 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Bismil ilçesinde i garantili hazr giyim kursu açld.

lçedeki isizlik sorununu çözmek için kollar svayan Kaymakam Turgay Gülenç, son yllarda saysnda art olan tekstil atölyelerindeki kalifiye elaman sknts gidermek ve kadn istihdamn artrmak için Kadn Giriimciliinin Desteklenmesi Projesini uygulamaya geçirdi.

Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakf (SYDV) tarafndan finanse edilen projesi kapsamnda 120 kadnn hazr giyimde istihdam edilebilir duruma getirilmesine yönelik açlan i garantili kursa katlan kadnlar, eitimin ardndan Bismilde faaliyet gösteren atölyelerde ie yerletirilecek.

ki dönem eklinde uygulanacak projenin ilk etabnda yaklak 5 aydr eitim gören kadnlar, ksa süre sonra sigortal bir ie girecek olmann mutluluunu yayor.

Kaymakam Gülenç, Bismilin 115 bin nüfusuyla Diyarbakrn ikinci büyük ilçesi olduuna iaret etti.

Ekonomisi tarma dayal olan ilçede tarma dayal sanayinin gelimesine yönelik bir projeksiyonlarnn olduunu belirten Gülenç, tarma dayal bir organize sanayi bölgesi oluturulmas için çalma yürüttüklerini söyledi.

Türkiyedeki en önemli sorunlardan birinin isizlik olduunu, özellikle de kadnn istihdama katlm orannn düük kaldna deinen Gülenç, kursu bu sorunun ilçede giderilmesine yönelik atldn aktard.

- Buradaki aç gördük

Gülenç, baz tekstil firmalarnn Bismilde yatrm yapmak için kendilerinden yer talebinin yan sra sektördeki kalifiye elaman ihtiyacnn da karlanmas yönünde talepte bulunulduunu bildirdi.

lçede üretim yapan 20ye yakn firmann yetimi i gücüne sahip olmadn vurgulayan Gülenç, nsanmz ve isizimiz çok ama bu konuda vasfl elamanmz az. Buradaki aç gördük. Bu aç kapatmak üzere kursumuzu açtk. dedi.

Kadnlar, i garantili bir ekilde bu kursa baladlar. Kursun sonunda ilçedeki firmalara yerletirilecekler. Kurstan sonra sigortal bir tekstil çalan olarak hayatlarna devam edecekler. ifadesini kullanan Gülenç, öyle devam etti:

Kursiyerlerimiz, tekstilde aklnza gelebilecek hemen hemen tüm alanlarda eitim alyor. Buradan donanml bir personel olarak mezun olduklarnda bu alanda faaliyet gösteren bütün firmalar talepte bulunuyor. u anda yaklak 60 kursiyerimiz var. Bütün personelimiz kurs bittikten sonra ie balayacak. Anlama yaptmz firmalar, kursu tamamlayan kursiyerlerimizi istihdam edeceklerdir.

- Günlük ihtiyaçlar karlanyor

Gülenç, kursiyerlerin günlük ihtiyaçlarnn karlanmas için vakf tarafndan günlük 15 lira verildiini belirterek, Bu ayn zamanda özendirici de oluyor. Ufak çapl da olsa bir harçlk elde ediyorlar. Biz ne kadar vasfl eleman yetitirirsek o oranda talep olacaktr. Hem mevcut firmalar hem de yeni i yeri açmak isteyenler de talep ediyor. Dolaysyla kurs açtmz her dönemde personelimiz ie yerleecek. diye konutu.

- Kalifiye eleman olarak çalabilirler

Usta öretici Ahmet Toptanc, proje kapsamndaki kursun iki dönem eklinde olacan ve her dönem için 60 kiiyi eiteceklerini bildirdi.

Kursiyerleri mülakat seçkilerini belirten Toptanc, Bu eitimi aldktan sonra bu sektörde çalacak arkadalar seçmeye çaltk. ifadesini kulland.

Yaklak 5 aydr devam eden birinci dönem kursundaki kadnlar eittiklerini vurgulayan Toptanc, Eitimlerimiz uygulamal olarak devam ediyor. Arkadalarmzn eitim sürecini tamamladktan sonra gittikleri yerde rahat bir ekilde kalifiye eleman olarak çalabilirler. Kursiyerlerimizi eksiksiz yetitirmeye çalyoruz. dedi.

- çalacam yeri de tespit ettik, konutuk, anlatk

Kursiyerlerden evli ve 3 çocuk annesi Gülah Ersöz, kursa katlmak için ilçe merkezine 15 kilometre uzaklktaki mahalleden geldiine iaret etti.

Kursa bavurmasnda i garantili olmasnn büyük bir etken olduunu belirten Ersöz, elde ettii meslekle Türkiyenin her yerinde çalabileceine dikkati çekti.

Ersöz, Benim bir ie ihtiyacm vard. Tedavi etmem gereken küçük bir bebeim vard. Tedavisini stanbulda yaptrdm için sürekli gidip geliyorum. Eim tarla içisi olduu için kazanc evin, dier çocuklarn okul ve küçük çocuunun tedavi masraflarn karlamak için yeterli gelmiyordu. Bundan sonra inallah eimin ve benim kazancm yetecek. Kimseye ihtiyacmz olmadan yaayabileceiz. ifadesini kulland.

çok ükür artk bir meslek sahibiyim, iim var artk. Kendi sigortamla, bütçemle kendi ayaklarm üzerinde durmay baaracam. diyen Ersöz, u deerlendirmelerde bulundu:

Yakn bir zamanda kursu tamamlayp yar zamanl çalmay düünüyorum. çalacam yeri de tespit ettik, konutuk, anlatk. çok güzel bir proje, kadnlarn kendi ayaklar üzerinde durmas, emekleriyle kendi paralarn kazanmalar çok güzel bir ey. Evde otur, bulak yka, yemek yap, çocuk bak bu yeterli olmuyor. Kadnlarn da elerine destek olmas gerekiyor. Her eyden önce çocuklarmz rahatça okutabilmek bizim için çok önemliydi. çok ükür onu da baaracamza inanyorum. Bu projeyi bize sunduklar için sayn Kaymakammza binlerce kez teekkür ediyoruz. Allah onlardan raz olsun.

- Geleceimize iyi bir katks olacak

Aygül Sayar, çalma yaamna dahil olarak aile bütçesine katk salayabileceini söyledi.

sahibi olacann mutluluunu yaayan Sayar, Kursu bitirdiim zaman bir iimin, geleceimin olacan biliyorum.Bundan sonra Türkiyenin her yerindeki bir tekstil firmasnda rahatlkla çalabilirim. Kursun bize ve ailemize büyük bir katks olacak. garantili olduu için de çok iyi oluyor. ifadesini kulland.

- 25 kiiyi istihdam etme taahhüdünde bulundum

Tekstilci çetin Alsaç, stanbulda faaliyet yürüten bir firma olduklarn, devletin tevik paketi kapsamnda salam olduu imkanlardan faydalanmak üzere bir süre önce Bismilde yatrm yaptklarn belirtti.

Bismil ve Batmanda açtklar atölyelerde yaklak 350 kiiyi istihdam ettiklerini dile getiren Alsaç, buradaki en büyük skntnn kalifiye eleman olduunu bildirdi.

Bismildeki atölyeye kalifiye içileri 50 kilometre uzaklktaki Batmandan getirmek sorunda kaldklarn ve bunun da maliyeti artrdna dikkat çeken Alsaç, kaymakamln balatt projenin kendilerine büyük katk sunacan vurgulad.

Alsaç, en büyük skntnn eleman yetitirmek oldua iaret ederek, unlar kaydetti:

Kaymakamla, atölyemde 25 kiiyi istihdam etme taahhüdünde bulundum. Bu kurstan 25 kiiyi i yerimde istihdam edeceim. Kursun bize katks çoktur, inallah bunun devam gelir. Sektörde bir çalan yetitirmek için 6 aylk eitime ihtiyaç var. Proje sayesinde bu maliyetten kurtuluyoruz.

Ana Sayfaya Git