Bayram ve toplum!

Çoğumuz “ah nerde o eski bayramlar” diyoruz. Peki toplum olarak bayramı bir tatil olarak mı görüyoruz, ya da dini vecibelerimizi yerine getirirken, ailemiz ve büyüklerimizi ziyaret ediyor muyuz?

Haberler 20.08.2018 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eskiden sevinç ve heyecanla iple çektiimiz bayramlar, iletiim olanaklarnn artmas ve internetin de hayatmza girmesiyle eski scakln aratyor. Ksa mesajlarla birbirimize gönderdiimiz kutlama mesajlarla bayram geçitirirken, çoumuz ah nerde o eski bayramlar diyor. Peki toplum olarak bayram bir tatil olarak m görüyoruz? Ya da dini vecibelerimizi yerine getirirken, ailemiz ve büyüklerimizi ziyaret ediyor muyuz?

Brakn Vatanda konusun ekibi olarak, bayramlarn Diyarbakrllar için ne ifade ettiini merak edip sorduk. te vatandalarmzn bayram hakkndaki düünceleri;

BAYRAM BENM çN çOCUKLARIMI GEZDRDM NORMAL BR TATL

Seyfettin Fahriolu, Bayram benim için çocuklarm gezdirebileceim normal bir tatil. Benim açmdan eski bayramlarla ve imdiki bayramlar arasnda pek bir fark yok. Bayram tatilini de köye giderek deerlendiriyoruz. Sabah saatinden itibaren kurbanlarmz kesiyoruz sonra rutin bayramlama yapyoruz, bayram benim için bu.

BAYRAMLARDAN ESKS GB TAT ALAMIYORUZ

Hayrullah Ayhan, Bayram demek mutluluk ve huzuru ifade ediyor. Yalnz imdiki bayramlar ve eskiyi karlatrdmz zaman uan ki bayramlardan eskisi gibi tat alamyoruz. Eskiden elbise, ayakkab aldmz zaman yastmzn altnda büyük bir heyecan ve mutlulukla saklar biran önce sabah olmasn beklerdik ama imdi öyle deil bir heyecan yok. O mutluluk çocukluktan kaynaklanan bir durum mu yoksa zamandan m açkças bilemiyorum. Yani eskiden bir anlam vard imdi anlamn yitirdiini düünüyorum. Bayramda arkadalarla ailemle zaman geçirmeye çalyorum çünkü tatil imknm yok. Tatile gidebilmek için kiinin belli bir bütçesinin olmas lazm. Benimde bir bütçem olmad için tatil planm da yok.

O ESK MUTLULUU YAIYAMIYORUZ

Emrah Kalmaz, Paylamay, bar ve güzel kavramlarn getirdii mutluluun ifadesidir bayram. nsanlar o gün sosyal bir atmosfer içersine giriyor ve bu çok güzel bir duygu. Bölgemizdeki bayramlar gelenek ve göreneklerinde etkisiyle güzel geçiyor. Eski ve imdiki arasnda da gözle görülür bir fark var mutlaka. Eskiden daha çok ziyaretler bayramlamalar olurdu, uan pek de öyle deil aslnda. Bunun nedeni bana göre internet ve teknolojinin gelimesi. Herkes bayramlamay mesaj gönderme yolu ile kutluyor. Ve o eski mutluluu da dolaysyla pek yaayamyoruz. Bayram tatilini köyde geçiriyorum. Tatil düüncem yok burada kalp akraba, e dost ziyareti yapmak bence daha doru.

AH NERDE O ESK BAYRAMLAR

brahim Güne, Bayram bana aile akraba e dost ziyaretidir ancak artk o ilikiler kalmad için bir ey ifade etmiyor. Maddi durumu iyi olan kimseler durumu iyi olmayanlar sormaz onlarla bayramlamaz bugün geldiimiz nokta bu. Ekonomi üzerine kurulmu bir düzen haline geldi açkças. Ah nerde o eski bayramlar diyoruz. Gün geçtikçe de daha da bozluyor. Hani Avrupa için söylenir ya kimse kimseyi sormaz anne baba kymeti bilinmez dar atarlar ite o souk ilikiler artk bizde de olaan hale geliyor. Bunu da ekonomik mücadeleye balyorum ben. artlar el vermiyor scak ilikiler yaamaya. En son küçükken o bayram sevincini yaamtk imdi benim için bir anlam ifade etmiyor. Olum Tatvanda bayram onun yanna gidip orda geçirmeyi isterdim ama ekonomik imknm olmad için gidemiyorum.

TEK BR MESAJLA BAYRAMLAIYORUZ

Nuri Atl, Gelenek ve göreneklerimiz bilmek büyüklerle akrabalarla hal hatr sorup o özel günü yaamak büyük bir mutluluktur. çok aryoruz eski bayramlar. nternet döneminde yaadmz için birbirimizi ziyaret etmek yerine telefonda mesajlamay telefonda konumay tercih ediyoruz ve bayram günüde bu böyle olur tek bir mesajla bayramlarz. Aslnda kendimizi kandryoruz. Eskiden ziyaretlerimiz olurdu toplardk bayramlardk sohbet ederdik bu bizim geleneimizdi ama biz onu yitirdik. Bayramda insanlarn tatil planlar oluyor bence bu doru deil tatil bir yere kaçmyor yine gidilebilir. Bayramn zaten anlam e dost ziyaretleridir.

Ana Sayfaya Git