Bayramların vazgeçilmez ikramı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde birçok kentte bilinen, Şanlıurfa'da ise gelenek haline gelen külünçe, bu bayramda da sofraları süsleyecek.

Haberler 07.06.2018 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfada, bayramlarda ikram gelenei haline gelen Külünçe, Ramazan Bayramnn yaklamasyla tezgahlarda yerini almaya balad.

Un, ya, süt, yumurta, susam ve 7 çeit baharattan yaplan külünçe, bayramlarda çayn yannda ikram ediliyor.

Tatl, tuzlu ve susaml çeitleriyle vatandalarn gözdesi olan kurabiyeye, yöre halk ilgi gösteriyor. Kadnlar tarafndan evde de yaplabilen yöresel lezzet, mahalle frnlarnda piiriliyor.

Külünçe yapmay bilmeyen veya buna frsat bulamayan kadnlarn imdadna ise pastaneler yetiiyor.

Pasta ustas Mustafa Kurt, anlurfada külünçenin bir gelenek olduunu, her dini bayram öncesi yapldn söyledi.

Külünçenin farkl türleri bulunduunu belirten Kurt, Ramazan Bayramnn yaklamasyla ilerinin younlatn ifade etti.

Külünçenin zahmetli ve yapm maharet gerektiren bir i olduunu anlatan Kurt, Külünçenin hamuru farkldr. Hamurun içine çörek otu, kabartma tozu, vanilya ve tarçn gibi çeitli baharatlar ekliyoruz. Bizim kendimize özel tarifimiz var. Kentte Aligör külünçesi tannm bir markadr. Yaptmz tarif çok farkl, herkes bu lezzeti tutturamyor. Külünçelerimiz çok gevrek ve azda çabuk dalyor, vatandalar çou zaman pastadan daha güzel diye bize teekkür ediyor. dedi.

- Büyükehirlerden de talep var

Kurt, gelen talepleri karlamakta zaman zaman zorluk çektiklerini dile getirerek, öyle devam etti:

Külünçe anlurfaya özel bir tattr ama bölgede birçok ilde yaplyor. Fakat burann külünçesi çok farkl ve lezzetli. Bayram yaklatkça ilerimiz younlayor. Günlük bir tona yakn külünçe üretiyoruz. Birkaç gün sonra bunun günlük 3-5 tonu bulmasn bekliyoruz. Külünçeleri stanbul, zmir, Ankara gibi büyük kentlere de gönderiyoruz. Pastaya göre daha ekonomik olduu için de tercih ediliyor. u anda kilosunu 5-6 liradan satyoruz ama ileriki günler fiyatlar yükselebilir.

Pastane iletmecisi Mahmut Kurt ise külünçenin anlurfaya has bir tat olduunu belirterek, Külünçe genelikle bayramda çayn yannda ikram ediliyor. Külünçeyi krsal mahallelerden gelenler daha çok tercih ediyor. Salkl bir yiyecek, katk maddesi yok. Sadece un, eker, yumurta ve çeitli baharatlar kullanlyor. çou vatandamz külünçeyi pasta yerine tüketiyor. u anda günlük ortalama 600-700 kilogram külünçe satyoruz. Bayrama kadar 20-30 ton satmay hedefliyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git