Baza içinde patlayıcı sevkiyatı

Diyarbakır'dan İstanbul'a 83 kilogram PETN tipi patlayıcı ve 4 el bombasının baza içerisine gizlenerek gönderilmek istenmesine ilişkin 7'si tutuklu 11 sanık hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı.

Haberler 31.01.2018 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrdan stanbula baza içerisine gizlenerek patlayc gönderilmek istenmesine ilikin 7si tutuklu 11 sank hakknda arlatrlm müebbet ile 12 yldan 27 yla kadar deien oranlarda hapis cezas istemiyle dava açld.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca, 18 ubat 2017de anlurfa kara yolunda durdurulan trda yaplan aramada 40 bazada bantlarla sarlm RDX ve C4 tipi patlaycdan güçlü 89 paket içerisine gizlenmi 83 kilogram PETN tipi patlayc ve 4 el bombas ele geçirilmesine ilikin 11 sank hakknda hazrlanan iddianame, 5. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi.

ddianamede, söz konusu mobilyalar sipari eden Ercan Bnin stanbula gönderilmek üzere sürücü Murat Knin idaresindeki araca yüklettiinin tespit edildii, bu dorultuda olayla balantl üphelilerin gözaltna alnd belirtildi.

ddianamede, Diyarbakr Emniyet Müdürlüü Bomba mha nceleme ube Müdürlüü ekiplerince söz konusu patlayclara ilikin yaplan inceleme sonucu hazrlanan raporda, u ifadelere yer verildi:

Bomba yapm malzemelerinin PETN olduu tespit edilmitir. 89 paket halinde toplam arl 83 kilogram olan bu madde ana patlayc olarak kullanlabilecei gibi yüksek güçte ve hassas patlayc olduklarndan yemleme olarak kullanldnda patlama says ve miktar arttrlabilir. Patlayc madde düzenei yapmnda kullanlan alc-verici devreler ile el yapm elektrikli kapsül ise patlaycda ok etkisi yaratmaya ve patlamann basncn artrmaya yarar. Söz konusu materyal ve patlayclar bir araya getirildiinde uzaktan kumandal basnç etkili el yapm bomba hazrlanr.

El bombalarnn askeri amaçlar için fabrikasyon olarak üretilen basnç ve parça etkili ile savunma tipi olduu aktarlan iddianamede, söz konusu 4 bombann canllar üzerinde öldürücü ve yaralayc, canszlar üzerinde yakc, ykc ve tahrip edici özellie sahip olduklarnn tespit edildii vurguland.

- üphelilerde at artklar ve patlayc kalnts tespit edildi

ddianamede, üphelilerin el, yüz ve giysi svaplarndan alnan numunelerde at artklar ve patlayc madde kalnts olan RDX ile PETN bulunduunun tespit edildii de kaydedildi.

üphelilerden Ercan Bnin terör örgütü PKK/KCK ile geçmie dayal irtibatnn bulunduu, terör örgütü tarafndan verilen talimatlar yerine getirdii, eylemlerinin de süreklilik arz etmesi göz önüne alndnda sann terör örgütü PKK/KCK üyesi olduunun anlald belirtilen iddianamede, üpheliden ele geçirilen patlayc madde ve mühimmat miktarnn younluuna dikkat çekildi.

ddianamede, Tek seferde hazrlanp, yaplacak olan el yapm patlaycnn bir olayda kullanlmas halinde meydana gelebilecek tahribatn büyüklüü vehamet arz ediyor. ifadesine yer verildi.

üpheliler Mehmet A. ve Kenan Knin Porsipi kod isimli teröristin getirdii örgütsel not ve paray üpheli Ferhat Dye ulatrd bildirilen iddianamede, Cezaevinde bulunan dier örgüt üyeleriyle mektup yolu ile irtibat kurmakla silahl terör örgütüyle organik ve hiyerarik ban ortaya koymutur. Ferhat Dnin örgüt adna eylem ve faaliyette bulunmak suretiyle silahl terör örgütüne üye olma suçunu iledii anlalmtr. denildi.

ddianamede, dier üphelilerin de söz konusu olayla balants olduunun tespit edildii, terör örgütü PKK/KCK ile de irtibatl olduklarnn anlald belirtildi.

- stenilen ceza

ddianamede, tutuklu sanklar Ercan B, Mehmet A. Erkan B, Ersin B, Ferhat D, Mahuk T, Muhsin B, tutuksuz sanklar Mehmet Edip T, Mehmet Selim Y. ile hakknda yakalama karar bulunan shak Ö. ve Kenan K. hakknda, devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak, silahl terör örgütüne üye olmak ve tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulmas veya el deitirmesi suçlarndan arlatrlm müebbet ile 12 yldan 27 yla kadar deien oranlarda hapis cezas isteniyor.

Ana Sayfaya Git