Bazda Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Şanlıurfa'nın tarihi Harran ilçesi sınırlarındaki yaklaşık 2 bin yıllık Bazda Mağaraları, görüntüsü ve gizemli tarihiyle turizme kazandırılmayı bekliyor.

Haberler 10.05.2019 - 11:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lk slam üniversitesinin kalntlar, Emeviler döneminden kalma Ulu Camisi ve konik kubbeli evleriyle çok sayda yerli ve yabanc turisti arlayan Harran ilçesi snrlarndaki Bazda Maaralarnn, Roma döneminde ina edildii tahmin ediliyor.

Harrann kuzeyinde yer alan ilçeye 19 kilometre mesafede bulunan maaralar, Albazdu, Elbazde ve Bozda maaralar adyla da biliniyor. Kayalara yazlm Arapça kitabelerden, buradaki ta ocann 13üncü yüzylda Abdurrahman el-Hakkari, Muhammet bn-i Bakr ve Muhammed el-Uzzar gibi kiiler tarafndan iletildii anlalyor.

çevredeki Harran Surlar, uayip Antik Kenti ve Han el-Barur Kervansaray gibi tarihi yerlerin de maaradan alnan talarla ina edildii belirtiliyor. Söz konusu yaplar için yüzlerce yl ta çkarlmas sonucu maaralarda çok sayda meydan, tünel ve galeriler oluurken, kimi maaralarn ise 3 katl olduu görülüyor.

Ziyaretçileri geçmie yolculua çkaryor

Bazda Maaralarnda tarihi ve gizemli yaplar, ziyaretçileri geçmie yolculua çkaryor.

Köylerde yaayan çocuklar ise karladklar turistlere kendilerine özgü üsluplaryla bölgenin tarihini anlatp rehberlik ediyor. Tarihi maaralar, sahip olduu kalntlar sayesinde fotoraf tutkunlarnn da ilgisini çekiyor. Mahalledeki küçük rehberler de fotoraf tutkunlarna ücretsiz konu mankenlii yapyor.

Yöre halk, 2010 ylnda 1. Derece Arkeolojik Sit Alan olarak tescil edilen maaralarn yürütülecek çalmalarla turizme önemli katk sunacana ve bu sayede insanlara i olana oluturacana inanyor.

Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kaz Bakan Prof. Dr. Mehmet Önal, AA muhabirine yapt açklamada, Harran ve çevresinin tarihi anlamda çok zengin olduuna dikkati çekerek, Bazda Maaralarnn da bu anlamda deerli olduunu belirtti.

Birçok tarihi yap buradan alnan talarla yaplm

Bazda Maaralar olarak bilinen antik ta ocann yaklak 2 bin yl önce de kullanldn anlatan Önal, Bu maaralarn ta oca olarak kullanlmasnn yannda Harran çevresinin yazn 45 dereceyi aan scandan korunmak için de açld ve kullanld maara duvarndaki bir yazttan anlalmaktadr. dedi.

Prof. Dr. Mehmet Önal, buradan kesilen talarn geçmiteki birçok tarihi yapy oluturduunu vurgulayarak, öyle devam etti:

Harran ve Mardin arasndaki eski Badat Yolu üzerinde Bazda Maaralar, Han el-Barur Kervansaray, uayip Antik Kenti, Somatar gibi yerler bulunuyor. Dolaysyla bu yol u anda turizm yolu olarak çok güzel hale dönütürüldü. Bu güzergahtaki Bazda Ta Ocaklar da oldukça önemli yere sahip, sert kayalar oyulmak suretiyle yaklak 10-15 metre yüksekliinde yüzlerce metre uzunluunda galeriler, salonlar açlm çünkü oradan Orta çada ta bloklar kesilmi ve birçok tarihi yap buradan alnan talarla yaplmtr.

Turizme kazandrlmasn istiyoruz

Yöre halkndan Ahmet Kudak ise buradaki yaplarn turizme kazandrlmasn beklediklerini ve bu durumun bölge insanna önemli katk sunacana inandklarn ifade etti.

Harrana gelen yerli ve yabanc turistlerin buralar ziyaret ettiini anlatan Kudak, Turistler geliyor, geziyor, fotoraf çekiyor, piknik yapyorlar. Özellikle hafta sonlar youn oluyor ama biz buralarn en güzel ekilde deerlendirilip turizme kazandrlmasn istiyoruz. Yetkililerin ilgilenmesini istiyoruz. Böylelikle bizim de yaantmz deiir, ekmeimiz çkar çünkü iimiz yok, buradaki insanlar mevsimlik içi olarak farkl illere çalmaya gidiyor ama buras turizme kazandrlrsa insanlara i kaps açlr. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git