BÇG'nin "cunta" olduğu gerekçeli kararda ortaya konuldu

Gerekçeli kararda, BÇG'nin anayasal ve yasal olmayan bir görev ve yetki kullanarak Refahyol hükümetini hedef aldığı, bakanlıklar, belediyeler ve mülki amirlerle ilgili yasa dışı tespit ve fişlemeler yaptığı, hazırlanan eylem planları ve yürütülen bütün çalışmaların seçimle iş başına gelmiş meşru hükümetin devrilmesine yönelik olduğu tespitine yer verildi

Haberler 05.07.2018 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

28 ubat dönemine ilikin 103 sankl davada, aralarnda dönemin Genelkurmay Bakan emekli Orgeneral smail Hakk Karaday ve Genelkurmay 2nci Bakan emekli Orgeneral çevik Birin de bulunduu 21 sann müebbet hapis cezasna çarptrlmas, 68inin beraati, 14 sank hakkndaki davann düürülmesine ilikin gerekçeli kararda, Bat çalma Grubunun (BçG) 54. Hükümeti düürmek amacyla faaliyet yürüttüü belirlendi.

Ankara 5. Ar Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararnda, Bat çalma Grubunun (BçG) 54. Hükümeti düürme amacyla faaliyet yürüttüü tespitine yer verildi.

Gerekçeli kararda, BçGnin Anayasa ve yasada tekilatlanmasnn olmad, hükümetin bilgisi dnda kurulduu ve son toplantsn 54. Cumhuriyet Hükümetinin 18 Haziran 1997de istifa ettirilmesinden önce 16 Haziran 1997de Bat çalma Grubu Toplants ad altnda yapt ifade edilerek, bu tarihten sonra Bat çalma Grubu adyla toplantlar yaplmad ve toplantnn ç Güvenlik Toplants ismiyle gerçekletirildii anlatld.

BçGnin siyasi parti, vakf, dernekler, basn yayn organlar, finans kurulu ve holdingleri takip ederek kendi düüncelerine uygun olmayan kurumlar ve faaliyetleri olumsuz olarak kamuoyuna yanstmay amaçlad bildirilen kararda, medyann halkn algsn deitirmek için kullanld belirtildi.

Kararda, BçGnin siyasi partilere, milletvekillerine ve meclise kendilerinin anayasal ve yasal görevleri olmamasna ramen bask yapt tespitine yer verildi.

Mahkumiyet karar verilen sanklarn ve BçGnin durumdan vazife çkararak kendilerini devletin denetleme kurumu olarak gördüü ve amaç suç kapsamnda hareket ettii vurgulanan kararda, sanklarn ve BçGnin MGKnn ald tavsiye kararna kar hükümetinin yapt ilemleri takip etmek gibi yasal bir görevinin olmad kaydedildi.

BçG psikolojik harekatta basn kullanm

Kararda, BçGnin seçilmi meru hükümete kar partiler, üniversiteler, sendikalar, demokratik kitle örgütleri, kadn ve gençlik teekkülleri ile medya kurulular vastasyla toplumu yönlendirerek gösteri ve mitingler düzenledii belirtildi.

BçGnin siyasi partiler ve belediyeleri takip ettii, kendi felsefesi dorultusunda suç sayd fiilleri ileyenler hakknda ilem yapmaya çalt, siyasi partiler ve belediyelerle ilgili olarak psikolojik harekat tedbirleri uygulad belirtilen kararda, o dönem stanbul Büyükehir Belediye Bakan olan Recep Tayyip Erdoan, Kayseri Belediye Bakan ükrü Karatepe, Sincan Belediye Bakan Bekir Yldz ve Sultanbeyli Belediye Bakan Ali Nabi Koçak aleyhine bir çok haber çkartld vurguland.

Kararda, o dönemde BçGnin basn yayn organlarn kullanarak kendi amaçlar dorultusunda Aczmendi ve üfürükçü hoca gibi konular devaml gündemde tutarak halkn algsn deitirmeye çalt da ifade edildi. Gerekçeli kararda, u ifadelere yer verildi:

BçG ve mahkumiyet karar verilen sanklarn anayasal ve yasal olmayan görev ve yetki kullanarak Refahyol hükümetini hedef ald tespit edilmitir. BçGnin bakanlklar, belediyeler ve mülki amirlerle ilgili yasa d tespit ve filemeler yapt, hazrlanan eylem planlar ve yürütülen bütün çalmalarn seçimle i bana gelmi meru hükümetin devrilmesine yönelik olduu anlalmtr.

Ana Sayfaya Git