Bekçi kimlik sorabilir mi?

İzmir'de verilen kararın ardından bu kez de Mardin 2'nci Sulh Ceza Hakimliği bekçilerin kimlik soramayacağına hükmetti.

Haberler 07.01.2020 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emniyet Genel Müdürlüünün açklamasnn aksine Mardinde yine bekçilerin kimlik soramayaca yönünde karar çkt. Mardin 2nci Sulh Ceza Hakimlii, 3 Aralk 2019 tarihinde iki arkadayla birlikte evine giden Mezopotamya Ajans muhabiri Ahmet Kanbala bekçilere kimliini göstermedii gerekçesiyle kesilen cezay iptal etti ve bekçilerin böyle bir yetkisinin olmadna karar verdi.

Mardinde 3 Aralk 2019 tarihinde iki arkadayla birlikte evine giden Mezopotamya Ajans muhabiri Ahmet Kanbal, yolda bir grup bekçi tarafndan kimlik kontrolünden geçirilmek istendi. Gazeteci Kanbal ve arkadalarnn bekçilere kimlik sorma yetkisinin bulunmadn söylemesi üzerine olay yerine polisler çarld. Ardndan karakola götürülen Kanbal ve arkadalarna Kabahatler Kanunu gerekçe gösterilerek, 153 TL idari para cezas kesildi. Kanbal ve arkadalar karara itiraz etti. tiraz deerlendiren Mardin 2nci Sulh Ceza Hakimlii, bekçilerin kimlik soramayacan belirterek, idari para cezasnn kaldrlmasna karar verdi.

NSAN HAKLARI SÖZLEMES HATIRLATILDI

Mahkeme kararnn gerekçesinde ise, bekçilerin görev tanmlarn sralayarak, u ifadelere yer verdi: Bekçilerin görev tanmlarnn yapld, görev tanmnn içinde kiileri durdurup kimlik sorma yetkilerinin bulunduuna dair açk bir maddenin bulunmad, nitekim ayn kanunun 3/1-B, 3de bekçilerin vazife saatleri içinde gördükleri, iittikleri, üphe ettikleri ahs ve hadiseleri, istirahate geçmeden evvel bal bulunduu en yakn kolluk kuruluuna bildirmek olarak görev tanmlarnn yapld, 772 sayl kanun gereince düzenlenen yönetmeliin 16. maddesinde ise Bekçiler bölgeleri içinde dolaan üpheli ahslar takip eder ve hüviyetlerini aratrrlar. üpheli ve dier ahslarn suç tekil eden bir fiilini gördüklerinde yakalayarak karakola teslim ederler eklinde düzenlendii, madde metninde belirtilen kimlii aratrrlar kavramnn geni yorum ile durdurulup kimlik sorma yetkisi anlamna gelmeyecei, ilgili olay Anayasa madde 13, 20 ve 23 ile nsan Haklar Avrupa Sözlemesi maddesi kapsamnda deerlendirildiinde temel hak ve özgürlüklerin snrlandrlmasnda olayn durumuna göre kolluk kuvvetlerinin yetkileri incelendiinde kanunda bulunmayan bir hususun yönetmelikle düzenlenemeyecei, nitekim PVSK 4/A maddesinde polisler açsndan açk ve ayrntl bir düzenleme yaplm olmasna ramen bekçilere bu yetkinin verildiine dair kanunla düzenlenmi bir yasa hükmünün mevzuatta bulunmad, yine Anayasada gösterilen özel snrlama sebeplerine bal olarak, demokratik toplum düzeninin gereklerine ve Ölçülülük ilkesine uygun ekilde snrlamalarn Kanun ile yaplabilecei bu surette düzenlenen idari para cezasnn usul ve yasaya aykr olduu anlalmakla muteriz vekilinin itiraznn kabulüne dair aadaki ekilde karar verilmitir.

ZMRDE DE BENZER KARAR ALINMI

Geçen yl zmir Bornovada iki genç ve mahalle bekçileri arasndaki arbede ve küfürlemenin yargya tanmasnn ardndan mahkemeden mahalle bekçilerinin kimlik bakma yetkileriyle ilgili karar çkmt. ki gence ayn saat içerisinde defalarca kimlik kontrolü yapmak isteyen bekçileri haksz gören mahkeme, Görevi vatandan huzurunu salamak olan görevlinin, makamn vatandan huzurunu bozmak için kulland belirlenmitir denilmiti. Mahkeme kararyla ilgili haberlerin ardndan Emniyet Genel Müdürlüünün internet sitesinden yazl açklama yapld ve bekçilerin görevleriyle ilgili yönetmelikte kimlik sorma yetkisinin olduu belirtildi.

Ana Sayfaya Git