Belediye imkanları PKK'ya kullanılmış

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi ve Eş Belediye Başkanı Fırat Anlı, Dicle ilçesinde örgüt üyeleri için yapılan sözde "şehitlik" inşaatında belediyenin imkanlarını kullandığı iddiasıyla yargılanacak.

Haberler 17.12.2016 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca, terör soruturmas kapsamnda 30 Ekimde cezaevine gönderilen Anl ile 6s tutuklu 51 üpheli hakknda hazrlanan iddianame, 8. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi. ddianamede, 2 yl önce Kurunlu köyü mezrasnda PKK/KCKnn talimatlar dorultusunda sözde ehitlik için çalma yapld bildirildi.

- Bölgeye su ve elektrik tahsis edilmi

naatlarn belirli seviyeye gelmesi üzerine silahl terör örgütünün talimatlar dorultusunda, bölgeye yakn yerde kalekol ve baraj inaatlarnn yapmn protesto etmek için örgüt mensuplarnn bekledii alanda çadr kurulduu belirtilen iddianamede, u ifadelere yer verildi:

Örgüt mensuplarnca çadra gelen kiilere terör örgütü propagandas yaplmtr. Mevcut çadrn, mezarla giden yol üzerinde bulunmas nedeniyle, mezarlk alannda örgüt adna yürütülen faaliyetleri gizlemek ve olas bir müdahaleyi engellemek için kurulduu anlalmtr. PKK/KCK silahl terör örgütü mensuplarna ait sözde ehitlik ina edilmesi için alanda zemin düzleme çalmalar yapld tespit edilmitir.

Balatlan soruturma kapsamnda mezarlk inaatnda çalan i makinesi ve malzeme getiren araçlarn tespiti yaplm ve tutanaklar tutulmutur.

ddianamede, Diyarbakr Su ve Kanalizasyon daresinin (DSK) imkanlar kullanlarak, mahalle içme suyu ihalesi kapsamnda ve ihale konusu olmad halde söz konusu bölgeye içme suyu için kuyu açlmasnn saland belirtildi.

Kuyunun kullanlabilmesi amacyla jeneratör tahsis edildii aktarlan iddianamede, Dicle Elektrik Datm Aden (DEDA) de talepte bulunularak elektrik balants yaplmasnn saland vurguland.

- Anl, inaat alannda denetim yapm

ddianamede, 21 Temmuz 2014te Anlnn inaat alanna giderek denetim yapt, buna ilikin görseller bulunduu kaydedildi.

Geçen yl bölgede güvenlik güçlerince yaplan operasyon esnasndaki kontrollerde, 16 noktada 31 tüp ve el yapm patlayc düzeneklerine rastlanld ifade edilen iddianamede, öyle denildi:

Operasyonda izinsiz yaplarn ykld esnada, mezarlk inaat alannda gömülmek üzere çukura atlm vaziyette kesik tüp balklar ele geçirildi. Bu nedenle belirtilen sözde ehitlik alannn PKK/KCK terör örgütü mensuplarnca bomba yapmnda kullanld tespit edilmitir. Operasyonda Beytullah Tercann ehit edilmesi ve madur H.Inn yaralanmas olayn gerçekletirmeleri dikkate alndnda, Anlnn söz konusu eylemleri ile terör örgütü mensuplar tarafndan anlan suçlarn ilenmesinden önce onlara yardm ettii anlalmaktadr.

- Sözde ehitliin yaplmas talimat PKKdan

ddianamede, Anlnn örgüt liderlerinin telsizden verdikleri talimatlar dorultusunda Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin imkanlarn kulland yer ald. ddianamede, unlar kaydedildi:

Belediyenin imkanlaryla inaat alannda su kuyusu açlmas, jeneratör tahsis edilmesi, elektrik enerjisi balanmas salanmtr. Bu sayede bölgede bulunan silahl terör örgütü mensuplarnn bu alanda barnmasna, ina edilen mezarlk alannn içerisindeki binalar kullanmalarna, olay srasnda ele geçirilen ve fotoraflar ile ayrntl olarak anlatlan el yapm patlayc hazrlamalarna imkan yaratlmtr.

- stenilen ceza

ddianamede, eski Diyarbakr Büyükehir Belediye Meclis üyesi Frat Anl hakknda, devletin birliini ve ülke bütünlüü bozma, kiiyi yerine getirdii kamu görevi nedeniyle öldürmek suçlarndan 2 kez arlatrlm müebbet, terör örgütü propagandas yapmak, kiiyi yerine getirdii kamu görevi nedeniyle öldürmeye teebbüs, say ve nitelik bakmndan vahim olan silah veya mermilerin satn alnmas, tanmas, bulundurulmas, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el deitirme suçlarna yardm etme suçlarndan da 31,5 yldan 89 yla kadar hapis cezas isteniyor.

50 sank ise silahl terör örgütüne üye olmak, terör örgütü propagandas yapmak, devletin birliini ve ülke bütünlüü bozma suçlarndan yarglanacak.

Ana Sayfaya Git