Belediye personeline yazdırttığı ilaçları PYD'ye göndermiş

Terör soruşturması kapsamında Diyarbakır'ın eski DBP'li Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş hakkında, "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Haberler 03.08.2017 - 08:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Terör soruturmas kapsamnda Diyarbakrn eski DBPli Sur Belediye Bakan Abdullah Demirba hakknda, silahl terör örgütünü kurma ve yönetme suçundan 15 yldan 22,5 yla kadar hapis cezas istemiyle dava açld.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca Demirba hakknda hazrlanan iddianame, 4. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi.

ddianamede, Demirban Sur Belediye Bakan olduu dönemde terör örgütü PKKnn sözde yasama organ konumunda olan Demokratik Toplum Kongresinde (DTK) daimi meclis üyesi olarak ve diplomasi komisyonunda faaliyet yürüttüü bildirildi.

Demirban 2011-2014 yllarnda DTKda aktif çalt belirtilen iddianamede, unlar kaydedildi:

üpheli DTK genel kurul toplantlar, çaltaylar, daimi meclis toplantlar ve DTK üst yönetiminde bulunan kiilerin Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Konukevinde kendi aralarnda yaptklar toplantlara katlmtr. Demirban bu toplantlarda gelen katlmclara hitaben konumalar yapt, DTK toplantlarnn yapld binalara giri çk yapt, yaplan teknik ve fiziki takip neticesinde tespit edilmitir. Demirban, dosya kapsamnda dier birçok hedef kii ile irtibat ve ilikisinin bulunduu tespit edilmitir.

Demirban, sözde demokratik özerklik ilan edilmesi kararnn alnd toplantlara katld ifade edilen iddianamede, ilan edilen sözde özerklii daha da ileri noktaya tamak üzere belediye bakan olarak gerekli faaliyet ve çalmalar içerisinde olduu aktarld.

- Kürt halkn devlete kar örgütlemi

ddianamede, u deerlendirmelerde bulunuldu:

Demirba, Kürt halkn devlete kar DTK çats altnda örgütlemi, Kürt halkna ayr bir kimlik ve farkl dilde eitim hakk verilmesine yönelik çalmalar içerisinde olmutur. Kent meclisinin kendisini ve belediye çalanlarn sorgulamak istedii, bu nedenle sknt yaamaktan korktuu belirlenmitir. Demirba, DTKda yapt bir konumada PKK/KCK terör örgütü ile ilgili DTKnn çalmalar yapmas gerektiini belirtmitir. Demirba, ayca Türkiye aleyhinde DTK ile ortak çalan diplomatik bir grubun olduunu, bu grubun Suriye lehine faaliyet yürüttüünü, DTK ile bu grup arasnda irtibat salayan grup üyesinin ise Amerikan vatanda olduunu ifade ederek, grubun, DTK ile yaplan faaliyetlerin gizli tutulmas uyarsnda bulunduunu aktarmtr.

- laçlar PYDye

ddianamede, Demirban belediye personellerine ilaç yazdrtarak, bu ilaçlar baz sivil toplum kurulular ve dernekler araclyla terör örgütü PKKnn Suriyedeki kolu olan PYDye gönderdiine yer verildi.

Demirban DTKda 6 Aralk 2012de gerçekletirilen toplantda PYDye ilaç gönderme konusunda yapt konumaya ilikin iddianamede u ifadeler yer alyor:

Gönderilme ekliyle ilgili çok deiik, alternatifli bir önerim var. Resmi ve meru yapmalyz. Gidi yöntemi gayri resmi yoldan olursa o zaman Kzltepe, Viranehir, Ceylanpnar ve Nusaybin belediyelerine destek kampanyalar yaparz. Atyorum, dün de arkadalara söyledim, 4 bin personelimiz var. Her gün 50 personelimiz ilaç yazdracak. laçlar alp günü birlik aktarma ansmz olabilir. Uzun vadede sknt yaayabileceimiz yöntemlerdir. Uluslararas bir kampanya tarznda yaplr ya da belediyeler veya oradaki sivil toplum örgütleri bir kampanya yapar, biz onlara destek yaparz. Onlar da gayri resmi geçi yaptrrlar. Nihayetinde bu ii biz yapacaz ve bizim üzerimizden gittiini de herkes bilecek.

DTKnn Suriye birlii ad altnda bir grupla görümeler içerisinde olduu aktarlan iddianamede, üphelinin DTK olarak askeri operasyonlar protesto etmek adna canl kalkan eylemlerine de katld belirtildi.

PKK/KCK terör örgütünün Avrupa sorumlularndan olan Remzi Kartal ile görüülmesi konusunda üpheliden yardm istendiinin tespit edildiine de yer verilen iddianamede, öyle denildi:

Demirba Fransada PKK/KCK terör örgütü mensuplarnn öldürülmesine ilikin Diyarbakrda yaplan yürüyülere katlm, belediye bakan olarak yazmalar Kürtçe yapmak konusunda dönemin kaymakam ile ters dümesine ramen genelge ile srarla Kürtçe yazma yapm, etkisiz hale getirilen teröristlerin cenazelerine katlmtr.

- Bakanlktan izinsiz yurt dna çkm

Demirba hakknda çileri Bakanl Mülkiye Müfettiliince Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna gönderilen dosyada Belediye Kanununun 74. maddesine aykr olarak davrandna yer verilerek, Bakanlktan izin almadan 28 Mays-4 Haziran 2013te Fransa ve Marsilyaya gittiinin tespit edildii bildirildi.

ddianamede, Demirban KCK/TM yaplanmasnda terör örgütünün sözlemesini sözde anayasa olarak kabul ettii, KCK ekoloji ve yerel yönetimler komitesinin emir ve talimatlaryla birçok Avrupa ülkesinde terör örgütü PKK/KCK lehine kamuoyu oluturmak üzere çalma gerçekletirdii yer ald.

Demirban PKK/KCK terör örgütü talimatlar dorultusunda, DTK organizesinde gerçekletirilen, terör örgütünün propagandasna dönüen ve örgütün amaçlar dorultusunda yaplan 20 eylem, miting ve basn açklamasna katld ifade edilen iddianamenin sonuç ksmnda, unlar kaydedildi:

Demirba, dier DTK üyeleri ile dört ülke topraklar üzerinde sözde Kürt ulusal birliini salamak, devletin birliini ve bütünlüünü bozmak, toplumsal ayrmaya sebep olmak amacyla halk kitlelerini etkilemeye çalmtr.

- Yurt dndan para transferi

Diyarbakrda Iraktan geldii, üzerinde bomba bulunduu yönünde ihbar üzerine yakalanan kiinin bilgisayarnda yaplan incelemede, Türkiyede faaliyet yürüten PKK/KCK terör örgütü mensuplarna verilmek üzere 45 bin 200 Avro getiren üphelinin terör örgütünün finansmanna kuryelik yaptnn deerlendirildii belirtilen iddianamede, söz konusu parann Demirbaa aktarld tarih ile Demirban yurt dna çk ve dönü yapt tarih aralnn birbirine uyduu kaydedildi.

- stenilen ceza

ddianamede eski Sur Belediye Bakan Abdullah Demirba hakknda silahl terör örgütünü kurma ve yönetme suçlamasyla 15 yldan 22,5 yla kadar hapis cezas, mahkumiyeti halinde de Türk Ceza Kanununun ilgili maddesinde öngörülen hak yoksunluklarna hükmedilmesine karar verilmesi isteniyor.

Ana Sayfaya Git