Berivanların zorlu yolculuğu

Berivanlar, her gün sabahın ilk ışıklarıyla başladıkları yolculuklarında at sırtında dik yamaçları ve ormanları aşarak 2 bin 500 rakımlı yaylalara ulaşıyor

Haberler 09.07.2018 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Berivanlar, yaylada koyunlardan sadklar sütten elde ettikleri gelirle aile bütçesine katk salyor

Muun Varto ilçesine bal Köprücük köyünde az sayda kalan berivanlar (süt saan kadn), yüksek rakml yaylalarda otlayan koyunlardan süt samak için at srtnda zorlu bir yolculuk yapyor.

Sabahn ilk klaryla zorlu mesailerine balayan berivanlar, ev ilerini yaptktan sonra atlarn hazrlayarak patika yollar, vadileri, dik tepeleri ve ormanlar aarak koyun sürülerinin bulunduu 2 bin 500 rakml yaylalara ulayor.

Berivanlar, sadklar koyun ve keçilerden elde ettikleri sütü atlarna yükleyerek evlerine getiriyor. Bu sütlerden peynir ve yourt yaparak satan kadnlar, aile bütçesine katk salyor.

At srtnda ormandan geçiyoruz

Berivanlardan 72 yandaki Bedriye Bulut, 15 yandan beri yaylalarda süt sadn söyledi. Her gün saat 05.00te kalkp ev temizlii yaptktan sonra kahvalt hazrladn anlatan Bulut, söyle devam etti:

Her gün yaylada bulunan çobann yemeini hazrlayp atma yüklüyorum, daha sonra köydeki dier berivanlarla köyün çknda buluup at srtndan ormann içinden yaylaya doru yola çkyoruz. Bir saatlik yolculuun ardndan atmz bir yere balayp koyun ve keçilerden süt sap bidonlara dolduruyoruz. Sadmz sütü atmza yükleyip tekrar dier berivanlarla köye doru yola çkyoruz.

Bulut, eskiden köyde 25 berivan bulunduunu ancak bu saynn son zamanlarda 7ye dütüünü dile getirdi.

Her gün at srtnda 4 saat yolculuk yapyoruz

Nuriye Arslan ise sabah çok erken saatlerde kalktklarn ve gece geç saatlere kadar sürekli çaltklarn aktard.

Her gün yaklak 4 saat at srtnda yolculuk yaptklarn belirten Arslan, Köyümüzün gençleri genelde örenci ya da büyük ehirlere çalmaya gidiyor. Köyümüzde çok az genç kald. 40 yann altnda berivan kalmad. diye konutu.

Ana Sayfaya Git