Beş yıldır çarkları dönmeyen asırlık değirmen yardım bekliyor

Bitlis’in Mutki ilçesine bağlı Kovanlı köyünde bulunan dede yadigârı bir buçuk asırlık değirmenin çarkları, susuzluktan dolayı 5 yıldır dönmüyor.

Haberler 01.08.2018 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mutkiye bal Kovanl (Punut) köyünde bulunan, Ayfer ltere ait 150 yllk dede yadigr su deirmeni, suyunun kesilmesinden dolay 5 yldr çarklar dönmüyor. 4 köyün ununu öüten deirmen, beslendii su kaynann sel nedeniyle tahrip olmasndan dolay be yldr hizmet veremiyor. Özellikle dou ve güneydouda kültür haline gelen su deirmenleri, gelien teknolojiye direnemeyerek bir bir kapanyor.

Kovanl köyünde bulunan Ayfer ltere ait 150 yllk dede yadigr su deirmenin 60 yldr vergisi veriliyor. Deirmen, köyün ortasndan geçen ve yaklak 150 metre uzaklktaki dere yatandan açlan kanalla gelen suyla çarklar dönüyor.

5 yldr iletmediimiz deirmenin vergisini ödüyorum

Deirmene gelen su kanalnn sel nedeniyle tahrip olduunu söyleyen lter, dedesinden kalan 150 yllk deirmeni iletemediini ifade etti. lter, hala vergisini düzenli olarak ödedii deirmenin yeniden hizmet verecei günleri iple çekiyor. Dede yadigr deirmenin hizmette girmesi için bavurmadklar kap kalmadn belirten lter, Bu bin yllk bir deirmendir. Dede ve babamdan 150 yldr kullanyoruz. 60 yl vergisini dedem ve babam yatrm. 14 yldan bu yana da benim admadr ve vergisini düzenli olarak yatryorum. Deirmene gelen su kanall sel nedeniyle bozulduu için çalmyor. 5 yldr iletmediimiz deirmenin vergisini ödüyorum. dedi.

Hiçbir yetkili sesimizi duymad

Deirmenin yeniden faaliyete geçmesi için su kanallna ihtiyaç olduunu, bunun için 5 yldan bu yana çalmadklar kap kalmadn dile getiren lter, unlar söyledi: Yaklak 150 metre ötede bulunan dere yatandan deirmene su geliyordu. Fakat sel nedeniyle dere yata alçakta, su kanall yüksekte kalnca, deirmene gelen su kesildi. Bunu kendi imknmla yapmam imknszdr. 4 köye hizmet sunan bu deirmenin yeniden faaliyete geçmesi için çalmadm kap kalmad. 5 yl içinde yüzlerce dilekçe verdim. Fakat hiçbir yetkili sesimizi duymad. Verdiim dilekçelerin fotokopileri bende mevcuttur. u an deirmenin olmay nedeniyle bu 4 köy madur oluyor. Yetkilerden yardm bekliyoruz.

Ana Sayfaya Git