Besicilerin kara kışta zorlu yolculuğu

Kar kalınlığının yer yer bir metreyi aştığı Yukarı Yongalı köyünde, yerleşim yerine 7 kilometre uzaklıktaki ağıllardan sürülerini köye getirmeye çalışan besicilerin zorlu yolculuğu, doğu illerindeki "kar esareti"ni bir kez daha gözler önüne serdi.

Haberler 03.01.2017 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dou Anadolu Bölgesinde etkisini sürdüren kar, yaam olumsuz etkiliyor.

Muun merkeze bal 95 haneli Yukar Yongal köyünde, kalnl yer yer bir metreyi aan kar nedeniyle besiciler, zor koullarda hayvanlarn yemliyor.

Yerleim yerine 7 kilometre uzaklktaki allardan sürülerini köye getirmeye çalan besicilerin zorlu yolculuu, kar esaretini gözler önüne serdi.

- Bu çileyi her k yayoruz

Köy muhtar Eyüp Omur, sürülerin allardan zorlu bir yolculuun ardndan köye getirildiini anlatt. Yaklak bir aydr kar etkisinin devam ettiini belirten Omur, Köyümüz dalk alanda olduu için çok fazla kar ya ve frtna etkili olmakta. Zaman zaman evimizden çkmaktan zorlanyoruz. Bu çileyi her k yayoruz. dedi.

Köyün geçim kaynann hayvanclk olduunu ifade eden Omur, unlar söyledi:

K aylarnda youn kar ya ve frtna nedeniyle köyümüzde adeta kar hapsi yayoruz. Hayvanlarmz köyümüzden yaklak 7 kilometre uzaklkta kom dediimiz allarda iken, olumsuz hava yüzünden youn sis altnda köyü getirdik. Bugüne kadar orada ot verdik. 200 koyunumuzu köye yaklak 5 saat zorlu bir yolculuk sonucu ancak ulatrdk. Koyunlarmz bahara kadar burada kalacak.

Kurt saldrlar oluyor

Zorlu yolculuk srasnda kurt saldrsna uradklarn kaydeden Omur, Kurtlar koyunlara saldrd yaklak 40-50 koyunumuz telef eti. Bu nedenle koyunlar getirirken mutlaka 5-6 kii birlikte olmamz lazm aksi halde kurtlar sk sk saldryor. diye konutu.

Omur, doum yapan koyunlarn kuzularn yolculuk esnasnda souktan etkilenmemesi için kucakta tadklarn belirtti.

Köy sakinlerinden hsan Omur da k aylarnda hayvancln çok zor artlarda yapldn kaydederek, çünkü burada çok fazla kar ya var. Bu zor koullara ramen bizim baka bir seçeneimiz yok. çünkü geçimimizi hayvanclk yaparak salyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git