Bestekarlar konseri!

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar Belediyesi ile Adalet ve Medeniyet Derneği iş birliğiyle düzenlenen "Klasik Türk Musikisinde Diyarbekirli Bestekarlar" konserinde 18. ve 19. yüzyılda yaşayan Diyarbakırlı bestekarların eserleri seslendirildi.

Haberler 07.04.2018 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakr merkez Kayapnar Belediyesi ile Adalet ve Medeniyet Dernei i birliiyle Klasik Türk Musikisinde Diyarbekirli Bestekarlar konseri düzenlendi.

Merkez Kayapnar Belediyesi ile Adalet ve Medeniyet Dernei i birliiyle Kayapnar Kültür Merkezinde düzenlenen Klasik Türk Musikisinde Diyarbekirli Bestekarlar konserinde 18. ve 19. yüzylda yaayan Diyarbakrl bestekarlarn eserleri seslendirildi.

Kayapnar Belediyesi Bakan Vekili Kaymakam Ozan Balc, sanatseverle bulumaktan dolay memnuniyetini dile getirerek, konsere katlan sanatseverlere teekkür etti.

Bilim, kültür ve sanatn bir milletin ruhu ve özü olduunu dile getiren Balc, insana, bilime, bilgiye, kültüre, doaya dost belediye olarak Diyarbakrn 18. ve 19. yüzyldaki bu güzel eserleri besteleyen bestekarlar anmann mutluluunu yaadklarn belirtti.

BESTEKARLAR KONSER

Onlarn ahsnda sanatçlarmz anmak ve bunlar bir kitap haline getirmekten gurur duyuyoruz. Belediye olarak ilk bastmz eser de bir müzik eseri. Diyarbakr Diyarbakr, ülkemizin ayrlmaz parças yapan zümrüt gibi parlatan kadim kültür birike birike bugüne geldi. nsan aklnn, zekasnn en yüksek ürünlerini sanatçlarmz sergiledi. ifadelerini kullanan Balc, bu ve buna benzer güzel etkinliklerin memleketin birliine, beraberliine hizmet etmesi temennisinde bulundu.

stanbul Üniversitesi Türkiyat Aratrmalar Enstitüsü Aratrma Görevlisi Harun Korkmaz da Seyyid Nuhun Diyarbakrn yetitirdii en güzide ve 17. 18. yüzyln önde gelen bestekarlarndan biri olduunu söyledi.

Bu musikinin sözleri bazen Farsça bazen de Arapça olabiliyor. Bu musikiden zevk almak isteyen insanlarn bu dillere vakf olmasalar da aina olmalar gerekiyor. Melodik bakmnda çok zengin, usul diye adlandrdmz ritim kalplar bakmndan çok çeitli ve dou müzikleri arasnda seçkin bir yeri olan klasik Türk musikisidir. diyen Korkmaz, burada üretilen eserlerin Osmanl mparatorluunun pek çok yerine yayldn kaydetti.

KÜLTÜRÜN GELMES

Özellikle bu kültürün merkezi olan stanbulda bata Seyyid Nuh olmak üzere Diyarbakrl bestekarlarn eserlerinin okunduunu bildiren Korkmaz, öyle konutu:

200-300 yllk kaynaklarda pek çok yerin ismi geçmezken pek çok yerde Diyarbekir, Diyarbekirliler, Diyarbekri gibi ifadelere rastlanmakta. Biz bu kültürü günümüze ne kadar tayabiliyoruz. Hiç üphesiz ne kadar tadmz bile söz konusu deil. Tamamen kaybetmek üzereyiz. Besteledikleri eserler musikimizde nota kullanmadmzdan dolay büyük oranda kaybolmu. Toplam 10 kadar eser Diyarbekirli bestekarlara ait. Konserin düzenlenmesinin nedeni bu bestekarlarmz hemehrilerine tantmak. Kabirlerini kaybetmi olsak da bu ehirde meftun bulunan büyük bestekarlar, musiki ve sanat adamlarn tantmak istiyoruz.

Korkmaz, bestekar Seyyid Nuh isminin bir kültür merkezine verilmesi temennisinde bulundu.

Daha sonra 18. ve 19. yüzylda yaayan Diyarbakrl bestekarlarn eserleri stanbul Radyosu sanatçs ve Topluluk efi Mustafa Doan Dikmen ve Harun Korkmaz tarafndan seslendirildi, klasik Türk musikisi konseri verildi.

Ana Sayfaya Git