"Beyaz öncü" kelebeği Siirt'te 7 yıl sonra yeniden görüntülendi

Afrika göçmeni beyaz öncü (Belenois Aurota) kelebeği, 2016'da görüldüğü ve kayıt altına alındığı Siirt'te yeniden gözlemlendi.

Haberler 26.09.2023 - 11:08 Son Güncelleme : 26.09.2023 - 11:39

Türkiyede uçtuğu bilinen ve 2016da kelebek gözlemcisi Nihat Kaymaz tarafından Botan Vadisinde görülerek kayıt altına alınan bu kelebek türü, 7 yıl sonra Gökçebağ beldesinin Koçpınar Mahallesinde yeniden görüntülendi.

Kelebek türünün yeniden görüntülenmesi üzerine kelebek gözlemcileri rotasını Siirte çevirdi.

Kente gelen gözlemciler Koçpınar Mahallesinde daha çok dikenli bir bitki türü olan kapari üzerinde görülen kelebeği fotoğrafladı.

FOTOĞRAFLAYIP ARŞİVLERİNDE BULUNDURMAK İSTİYORLAR

Nihat Kaymaz, AA muhabirine, 11 yıldır kelebek gözlemlediğini ve şu ana kadar bölgede 220 türü kayıt altına aldığını söyledi.

Beyaz öncüyü de ilk kez 2016da tespit ettiğini dile getiren Kaymaz, Bu kelebek türü 7 yıl aradan sonra tekrar geldi. Bu kelebeği gözlemlediğimi duyan arkadaşlar, Türkiyenin her tarafından Siirte gelmeye başladı. Onlar da bunu fotoğraflayıp arşivlerinde bulundurmak istiyorlar. Türkiye kelebek camiası çok mutlu. dedi.

BU YIL 2016DAKİNDEN DAHA YOĞUN KELEBEK GÖZLEMLENİYOR

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Tatvan Meslek Yüksekokulunda Öğretim Görevlisi ve kelebek gözlemcisi Oktay Subaşı da Afrika göçmeni kelebeği fotoğraflamak için Siirte geldiğini belirtti.

Nihat Kaymazın 2016da görüntülediği kelebeğin sonraki yıllarda da görüleceğini düşündüklerini ancak izini sürdükleri kelebeğe 7 yıl boyunca rastlamadıklarını anlatan Subaşı, Bu yıl 2016dakinden daha yoğun bir şekilde bu kelebek gözlemlenebiliyor. ifadesini kullandı.

Subaşı, 400den fazla kelebek türü bulunan Türkiyeye, göçmenlerin daha çok Afrika üzerinden geldiğine işaret ederek şunları kaydetti:

Sultan kelebeği, Mezopotamya kolotisi, Dicle güzeli ve şu anda çektiğimiz beyaz öncü Siirtte görülebiliyor. Beyaz öncü diğer saydığım kelebeklerden biraz farklı. çünkü en son 2016da görülmüştü ve o zamandan beri görülmüyordu. Bu yıl yine görüldü. Türkiyede zaten kaydı yapılan 2 il var, bunlardan biri Siirt. Bu yıl bol miktarda var. Birçok kelebek gözlemcisi kelebeğin görüldüğünü duyunca Siirte bu kelebeği çekmek için geldi. Önümüzdeki haftalarda da birçok kelebek gözlemcisinin bu kelebeği çekmek için geleceğini zannediyorum. Bu aynı zamanda ekoturizm açısından Siirt için güzel bir olay.

Kelebeğin besin bitkisinin kapari olduğunu anlatan Subaşı, gözlemlerine göre kelebeğin 2-3 ay daha görülebileceğini kaydetti.

BEYAZ ÖNCÜ İçİN İSTANBULDAN GELDİM

İstanbuldan gelen emekli Almanca öğretmeni Lale çaktı da 2008den beri kelebek görüntülediğini, bu nedenle ülkenin farklı bölgelerini ziyaret ettiğini söyledi.

Beyaz öncüyü daha önce Ummanda çektiğini aktaran çaktı, Beyaz öncüyü Türkiyede de çekmek nasip oldu. Bu kelebeği haber alır almaz geldik. çok heyecanlıyız çünkü 7 yıldır görülmüyor. Sadece adını duyuyorduk. çok güzel bir duygu. diye konuştu.

Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesinde Doç. Dr. Emine Aksoy ise aynı zamanda kelebek gözlemcisi olduğunu ifade ederek, bu nedenle ülkede pek çok yeri gezdiğini dile getirdi.

Siirte de beyaz öncü için geldiklerini vurgulayan Aksoy, çok güzel bir duygu, çok heyecanlandık. dedi.

Ana Sayfaya Git