Beyribey'e beraat kararına itiraz!

Darbecilerin hazırladığı sözde atama listesinde "Diyarbakır Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı" olarak görevlendirilen eski Diyarbakır 16. Mekanize Tugay Komutanı tuğgeneral Beyribey'in "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan beraat etmesine ilişkin karara savcı itirazda bulundu.

Haberler 17.01.2018 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR 4üncü Ar Ceza Mahkemesi, FETÖ/PDY san 16nc Mekanize Tugay eski Komutan Tugeneral Sava Beyribeyi silahl terör örgütüne üye olma suçundan 6 yl 3 ay hapis cezasna çarptrd. Mahkeme, Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan ise beraat karar verdi. Savc, bu suçtan sana beraat karar verilmesine Gaziantep stinaf Mahkemesinde itiraz etti.

Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesi, FETÖ/PDYnin darbe giriimi srasnda Yurtta Sulh Konseyi tarafndan hazrlanan listede ismi Diyarbakr Skyönetim Komutan Yardmcs olarak geçen 16nc Mekanize Tugay eski Komutan Tugeneral Sava Beyribeyi silahl terör örgütüne üye olma suçundan 6 yl 3 ay hapis cezasna çarptrd. Gerekçeli kararda, FETÖ/PDYnin eylemleri ayrntl olarak açkland. Kararda, sank ve tanklarn ifadesine göre, Beyribeyin darbe giriimine destek verilmemesi, giri- çklarn önlenmesi, hareketlilie müsaade edilmemesi için gerekli önlemlerin alnmas ve skyönetim emrine riayet edilmemesi yönünde talimat verdii belirtildi. Kararda, ayrca tugayda tutulan ceride kaytlarnn, bu ifadelerle örtütüü kaydedildi. Gerekçeli kararda, Beyribeyin darbe giriimine aktif olarak veya hareketsiz kalarak, dorudan veya dolayl olarak katldna, katlma müsamaha gösterdiine dair delil bulunmad da belirtildi. Kararda, sank hakknda darbe giriimine katldna dair 3 kez arlatrlm ömür boyu hapis istemiyle dava açlmsa da bu suçlar ilediine dair soyut iddia dnda somut ve inandrc delil olmad için beraatine hükmedildii kaydedildi.

SAVCI, BERAAT KARARINA TRAZ ETT

Yarglama srasnda, Beyribeyin Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm ömür boyu hapisle cezalandrlmasn ve tutukluluk halinin devamn isteyen savc, sana sadece terör örgütü üyelii suçundan ceza verilmesine itiraz etti. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine istinaf bavurusu yapan cumhuriyet savcs, Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan cezalandrlmas gereken sana bu suçtan beraat karar verilip, tahliye edilmesinin yasaya aykr olduunu belirterek, kararn bozulmasn istedi.

ESAS YAPILMASI GEREKEN KARA BRLKLERNN UYARILMASIYDI

Mahkemenin açklad gerekçeli kararda, Beyribeyin ifadeleri de yer ald. Darbe teebbüsüne kar emir verdii saatlerde, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ile Babakan Binali Yldrmn mesajlarnn henüz yaymlanmadn belirten Beyribey, unlar kaydetti:

7nci Kolordu Komutanmzn gönderdii emirden dakikalar sonra Meclis bombalanyor. Yani darbe teebbüsü, gözda, saldrlar ve birliklere gözda verme devam ediyor. Buna ramen geri adm atmadm. Tugaydan personel, araç, silah, mühimmat hareketi olmam. Saat 19.39da hava sahasnn kapatld emri veriliyor. Benzer ekilde kara birlikleri için de böyle bir emir verilmi olsayd, bu hain darbe giriimini ve darbecileri caydrc, engelleyici gerekli ve yeterli tedbirler çok önceden alnabilirdi. Bu kanl olaylarn yaanmas engellenebilirdi. Sadece hava sahas kapatlyor. Halbuki darbe havadan deil karadan yaplr. Yani birlikler, karada veya karaya tesir ediliyor. Esas yaplmas gereken, kara birliklerinin uyarlmasyd. Bir telefon emriyle sadece 4- 5 kolordu komutan uyarlsayd yeterliydi. Mesela benim emir vermem dakikalar içerisinde oldu, tedbirimizi aldk. Ayn tedbir tüm Türkiyeye uygulanabilirdi. çok rahat her taraf emniyete alnabilirdi. Bu yapld görülünce kar tarafn böyle bir harekete geçme imkan kalmazd, cesaret edemezlerdi. Birileri birtakm tuzaklar kurup, darbe karsnda olmamzdan rahatsz olmu. Ortal bulandrp, bizi iin içine çekmeye çalmlar. Diyarbakrn tek ve en güçlü birliini harekete geçirmek için listeye yazp, zorlamayla harekete geçirebileceklerini düünmüler.

DARBE YAPTIRACAKSANIZ BU BRLKLER KULLANMANIZ LAZIM

FETÖ/PDY ile kendisinin veya ailesinin ilikisi olmadn savunan Beyribey, unlar söyledi:

Bu örgütten talimat almadm. 15 Temmuz günü yaanan olaylar Antalyada tatildeyken televizyondan örendim. Saat 23:16da nizamiyenin kapatlmas, birliklere hakim olunmas, garajlarda kontak çevrilmeyecei ve kanunsuz hareket yaplmayaca emri verdim. 7nci Kolordu Komutanna bu olayn ne olduunu sordum. Kolordu Komutan darbe giriiminde bulunanlar kast ederek Manyak bunlar, tugaya hakim ol dedi. Kolordu Komutan brahim Ylmazn yaynlad darbe giriimine itirak edilmemesi emri, alt birimlerimize gönderildi. Darbecilerin görevlendirmesini kabul etmedim ve uymadm. Süratle ve tam zamannda kar durdum. Birliimde 400e yakn üzerinde silah olan zrhl araç var. Bölgenin en büyük kara manevra birliiyiz. Darbe yaptracaksanz bu birlikleri kullanmanz lazm. Baka birlik kullanamazsnz. Onu kar tarafta tutmusan Diyarbakrdaki herkes birlese o birlie kar duramaz. Hain teebbüsün planland tarihlerde, Frat Kalkan Harekatnn El Bab bölgesinin ele geçirilmesine yönelik, plann yaplmas için görevlendirildim. Kilis Elbeylide Zekai Aksakall Paa ile bulutum. Orada 3 gün kalarak El Bab Harekat plann bitirdik.

2 KOMUTAN DA DARBEYE KARIYDI

Darbe giriimi günü 16nc Mekanize Tugay Komutan Vekili olan Albay Ahmet Köse, kararda yer alan ifadesinde, darbe emrini örendii anda Beyribeyi aradn belirtti. Köse, Kendisi, bu emre uyulmayacan ve derhal tedbir almam istedi. Kolordu komutan da açk ekilde darbe emrine uyulmayaca ve klalardan araç ve personel çknn yasak olduunu söyledi dedi.

Sava Beyribeyin avukat Mehmet Nizamettin Haznedar ise müvekkiline haksz ceza verildii gerekçesiyle istinaf bavurusu yapt. Dilekçesinde, 15 Temmuzda ülkenin, tarihinde rastlanlmayan bir kargaaya sürüklendiini kaydeden Haznedar, Müvekkilim darbe giriiminin olduu gün ailesi ile birlikte Antalyada tatildedir. Sann FETÖ/PDY ile ne organik ne de organik olmayan düzeyde bir ilikisinin bulunduu dosyadaki dijital inceleme sonuçlar ve tank anlatmlaryla belirlenmitir. Mütalaa, hukuksal anlamda da ciddi bir çeliki tamaktadr. Müvekkilimin örgütle ilikili olduunu gösteren herhangi bir kant bulunmamaktadr. Beyribeyin tutumu fazlasyla açktr. Srf listede yer almasna bakarak bu kiileri FETÖ/PDY ile organik iliki içinde olmak ya da maddi eylemi olup olmadna bakmakszn darbeye kalkma suçuyla suçlamak hukuk d bir tutumdur. Müvekkilimin suç ilemeye dönük bir eylemi olmamtr dedi.

Ana Sayfaya Git