Bilim insanları uyardı: 2018'de şiddetli depremler olabilir

Bilim insanları, dünyanın rotasyon hızındaki değişimlerin, özellikle kalabalık tropikal bölgelerde olmak üzere dünyanın dört bir yanında yıkıcı etkilere sahip depremlere neden olabileceği uyarısı yaptılar.

Haberler 21.11.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDde bulunan Colorado Üniversitesi profesörü Roger Bilham ve Montana Üniversitesi profesörü Rebecca Bendick, 2017 ylnn balarnda yaynladklar aratrma sonuçlarn Ekimde düzenlenen Amerika Jeoloji Derneinde sunarak, dünyay etkileyebilecek deprem tehlikesinin önemini vurguladlar.

Aratrma sonuçlarn deerlendiren bilim insanlar, dünya rotasyonunda yaanacak olan bir mili saniyelik yavalamann gezegen yüzeyinin altnda büyük deiimlere sebep olabileceine dikkat çektiler.

Buna göre, rotasyondaki yavalamann demir ve nikelden oluan dünyann iç çekirdeini etkileyecei ve bu nedenle d çekirdekte yer alan sv katmann yeryüzünün altnda bulunan tektonik levhalar hareketlendirerek, dünya genelinde çeitli depremlere yol açacak.

BÜYÜK BR DEPREM YAANACAK

Yaanacak deprem tehlikesinin milyarlarca insann yaad Ekvator bölgelerinde daha yüksek olduunu söyleyen Roger Bilham The Guardiana yapt açklamasnda, Dünyann rotasyonu ile geçen ylda gerçekleen depremler arasnda güçlü bir balant var. Bu sene gerçekleen depremler bize aratrmamz için iyi bir kaynak oldu. Gelecek sene iddetli depremler gerçekleebilir diye uyard.

Aratrmalarnda 20. yüzyln balarndan itibaren gerçekleen ve iddeti yedi üzerinde olan depremleri baz alan bilim insanlar bu zaman kapsamnda, her 32 ylda bir iddetli sismik aktiviteler gözlemlediklerini ve sonuncusunun dört yl önce gerçekletiini söyledi.

Bilham, konuyla ilgili olarak, Bu zaman aralklarnda ylda yaklak 25-30 deprem olurken, yavalama periyodunda ise 15 deprem gerçekleti. Bu durum oldukça açk: Dünya bizi olas depremler için be yl önceden uyaryor dedi.

Aratrmaya örnek olarak bilim insanlar, 2010 ylnda Haitide 7.0 büyüklüünde gerçekleen ve 100 bin kiinin ölümüne sebep olan ve 2011 ylnda Japonyada 9.0 büyüklüünde gerçekleen ve iddetli bir tsunamiye neden olup 18 bin kiiyi öldüren depremleri gösterdi.

Bilham, bu verileri baz alarak, depremlerde belirli bir art olduunu söyledi ve dünyay gelecek yl 20 adet iddetli deprem olabilecei konusunda uyard.

Ana Sayfaya Git