Bilim insanlarını heyecanladıran Ayanis'te kazılar sürüyor

VAN'da bulunan ve Urartu Kralı II. Rusa tarafından Van Gölü'ne hakim bir tepede kurulan Ayanis Kalesi'nde 30 yıldır kazı çalışmaları devam ediyor. Kazı çalışmalarını yürüten Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı, Ayanis Kalesi'nin tüm dünyadaki Urartu uzmanları için anahtar yerleşimi taşıdığını söyledi.

Haberler 24.07.2018 - 08:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Van Gölünün dou kysnda yer alan Ayanis Kalesi, süslemeleri, mimari yaps ve kalntlaryla Urartular dönemine ait önemli bilgiler sunuyor. Urartu Kral II. Rusa tarafndan yaklak 2 bin 700 yl öncesinden bugüne ulaan kale, bilim dünyas içinde heyecan uyandryor. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ikl bakanlndaki 30 kiilik ekip tarafndan kaz çalmalarnn yapld Urartu Kalesinde, bugüne kadar yaplan kaz çalmalarnda Urartularn yönetim yaps, mimarisi ve inançlaryla ilgili önemli bulgulara rastland.

EN Y KORUNMU URARTU KALES

Prof. Dr. Mehmet Ikl, Ayanis Kalesinde yaklak 30 yldr kaz çalmalarnn devam ettiini belirterek, Bu açdan da Urartu arkeolojisinin en önemli projelerinden kabul edilmekte. Tüm dünyadaki Urartu uzmanlar için bu kale anahtar yerleimi tayor. çünkü birçok Urartu kalesi kazs olmasna ramen kesintisizlik açsndan Ayanis Kalesi çok büyük bir öneme sahip dedi.

Ana Sayfaya Git