Bilim Kurulu üyesi İlhan: Önünü alamazsak rakamlar 1500'e doğru tırmanır

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "Vaka artış eylemi yüzde 8-9 gibi gidiyor. Dünkü rakamlar artış yüzdesi açısından bir önceki güne göre daha iyi; ama yüzde 8-9 olarak bakarsak ve bunun önünü alamazsak rakamlar 1500'e doğru tırmanır" dedi.

Haberler 10.08.2020 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. lhan, son günlerde tatil beldelerinde kurallara uyulmadn gözlemlediklerini söyledi. lhan, özellikle plajlarda fiziksel mesafeye uyulmadn ve maske taklmadn gördüklerini belirtti. lhan, insanlarda, Denizde koronavirüs bulamaz diye yanl alg olduunu belirterek, Oysa denizde de koronavirüs bulaabilir. Denizde insanlar suya girdii için öksürük, aksrk çok oluyor. Bu srada eer fiziksel mesafeye uyulmazsa bir koronavirüs hastas suyun içindeyse ve öksürürse dier kiilere bula olabilir. Kumsalda insanlar denizden çkyor ve fiziksel mesafeye uymadan oturuyorlar. Deniz, kumsal; çok farkl yerlerden insanlarn bir araya geldii yerler. stanbuldan, Ankaradan, belki de salgnn daha youn olduu yerden insanlar orada bulunuyor. Oralarda bir baka risk daha var. Soyunma kabinleri, dular ve tuvaletler dar alanlar ve hzl insan giri- çknn olduu yerler. Bu hzl sirkülasyon olan yerlerde havalandrma ve dezenfeksiyon yeterli yaplmazsa yine buralardan da koronavirüs bulann yüksek olduunu söyleyebiliriz dedi.

LETMELER KURALLARA UYMUYOR

Prof. Dr. lhan, Salk Bakanlnn deniz ve plajlar için rehber yaymladn anmsatarak, Maalesef vatandalarn bunlara zaman zaman uymadn gözlemliyoruz. letmelerin bir bölümü kurallara uymuyor. Halk plajlarnda denetim yeterince yaplmyor. Denetim yaplmaynca insanlar birbirleriyle çok yan yana oturuyor, bu da riski artryor. Burada en önemlisi, vatandalarmzn una inanmas gerekiyor; Plajda koronavirüs bulamaz, suda koronavirüs bulamaz diye bir ey yok. Eer scaklk koronavirüsü etkileseydi, u an kuzey yarmküre koronavirüsten krlyor. Avrupada vaka says artm durumda. Yunanistan, biz de yükseli trendindeyiz. ran, Hindistan, Afganistan; her yerde koronavirüs var, bu yüzden scakla, denize güvenmemek gerekiyor. Vatandamz unu yapmal plaja, denize gitmeye niyet etti ya çok erken saatte gitsin ya da çok geç saatte gitsin. Ya da bakt plaja gitmeye niyet etti, çok kalabalksa geri dönsün. çünkü bir gün yüzmemek koronavirüs hastas olmaya çok daha rahatlkla tercih edilebilecek bir durum aslnda diye konutu.

RAKAMLAR 1500E DORU TIRMANIR

Türkiyede vaka saylarnda son 9 gündür art eilimi olduunu belirten lhan, unlar kaydetti:

9 günün son 2 gününde 1000in üzerinde devam ediyoruz. u an 1000in üzerinde devam edecek gibi görünüyor. Bu rakamlar yükselerek gidiyor. Bugün tan alanlar hemen bugün koronavirüse temas edenler deil. Geçen hafta tam bayramn balad gün denizde olanlar, sahilde olanlar, bayramlama kurallarna uymayanlar aslnda kabaca baktmzda. Geçtiimiz birkaç gün içinde de bu ekilde tan alanlar oldu. Önümüzdeki birkaç gün içinde de bu aktiviteleri gerçekletirenlerden de tan alanlar olacaktr. Kumsalda da olsa memleketinde caddede yürüyüte yapyor olsa fiziksel mesafe, maske ve hijyen kuralna uymak gerek. Eer bunlara uymazsak bu art eylemi yüzde 8-9 gibi gidiyor. Dünkü rakamlar, art yüzdesi açsndan bir önceki güne göre daha; ama yüzde 8-9 olarak bakarsak ve bunun önümü alamazsak rakamlar 1500e doru trmanr. Sonra yine aa doru yönelebilir vatandalarn davranlar ile. Bir yerlerin kapatlmasn istemiyorsak hepimizin kiisel koruyucu önlemlere uymamz gerekiyor. Türkiyede her 20 vakadan 1i ar vaka. Vefatlarn da ar hastann olduunu düündüümüzde, her gün 15-20 kiiyi kaybettiimizi düündüümüzde ar hasta olanlarn da vefat riskinin olduunu söyleyebiliriz.

VATANDALARIMIZ VRÜSÜ ENFEKTE OLARAK GETRECEK

Koronavirüsün sadece büyüklerin hastal olmadn kaydeden lhan, Koronavüs sadece büyüklerin hastal deil. 3 gün öncesinde bir psikiyatri uzman 35 yanda meslektamz hayatn kaybetti. Yine u an Türkiyede 18-20 yanda hiçbir hastal olmad halde youn bakmda yatan vatandalarmz var. Tüm bunlar düünerek vatandalarmzn hem kendilerini hem de sevdiklerini korumak için kurallara dikkat etmesi gerekiyor. Tatil beldesine, memleketine gidenlerin de baka bir ilden geldikleri için kendilerini karantinaya almalar gerekiyor. imdi dönüler balad. Dönüte de vatandalarmz oralardaki virüsü enfekte olarak getirecekler. Dönüte de kiilerin kendilerini en az 7 gün karantina almalar gerekiyor. Bu tabi çalma koullar nedeniyle pek mümkün olmayabilir; ama en azndan fiziksel mesafe, maske ve hijyene çok dikkat etmeleri gerekiyor dedi.

Ana Sayfaya Git