Bilim Kurulu Üyesi Taşova: Aşıyı yaptırınca rehavete kapılmayın

Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, aşı olunsa dahi virüsün alınıp başka insanlara taşınabileceğini vurgulayarak, aşıya bağlı rehavete kapılmamak gerektiğine dikkat çekti.

Haberler 09.02.2021 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pandemiye kar mücadelede ilk kural olan maskeye toplumun büyük bölümü uyum salyor. Ancak maskeyi doru takmann da önemli olduunu belirten Enfeksiyon Hastalklar Anabilim Dal Bakan ve Salk Bakanl Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeim Taova, Maskeyi doru kullann. Burnun altnda olmasn. Maskeye sk sk dokunmayn. Dokunacanz zaman elinizi ykayn. Toplumda maske evet daha iyi uygulanyor ama bakyorum, eller çok sk maskenin üzerinde. El hijyenine daha az dikkat ediliyor. Maskemi taktm bana nasl bulat deniyor ama el hijyenini ihmal ediyorsanz bu kez temas yoluyla, bir yerlere dokunup maskeye ya da gözünüze, yüzünüze dokunduunuzda geçi olacaktr. Öncelikle buna dikkat edilmesi gerekir dedi.

AI OLUNSA DAH MASKE, MESAFE, HJYEN KURALLARINA DEVAM; TAIYICI OLUNABLR

Maske, mesafe ve hijyen kurallarnn a olunduunda dahi devam etmesi gerektiinin altn çizen Prof. Dr. Yeim Taova, a olan kiinin virüsü tekrar alarak salkl kiilere tayabileceini kaydetti. Taova, ann rehavetine kaplmamak gerektiine iaret ederek öyle konutu:

A ile beraber tamamen hastalanmay engellemiyoruz. Virüsü alabiliriz. A, bizim bu virüsü semptomsuz tekrar geçirmemize ya da hafif semptomlu geçirmemize neden olabilir. Bir ksmnda bunlar hiç olmayabilir. Bunun yan sra al bile olsanz virüsü dier insanlara tayabileceimiz gerçeini de unutmamak lazm. Aya bal rehavetin olmamas gerek. Nasl ki hasta olan kii bakasna bulatrabiliyor, ayn ekilde a olan kii de bu virüsü tekrar alabilir. Ama kendi baklk sistemi bunu tand için savar. Savarken ya hiç bulgu vermez, ya da çok hafif bulgularla devam eder. Ama kuluçka dönemi, semptomun ilk dönemi gibi dönemlerde bulatrc olacaktr. Vücudunda hiç antikor olmayan birine bunu bulatrd zaman sonuç kaçnlmaz olacaktr. Ayrca bu virüs mutasyona uruyor. Dolaysyla ne ile karlatmz bilmiyoruz. Özellikle hastalktan ya da adan sonra tekrar enfekte olanlarn mutlaka mutasyon durumlarnn incelenmesi gerektiini yönünde Dünya Salk Örgütüde uyarlarda bulunuyor.

Ana Sayfaya Git