Bilimsel projeye D.Ü'den hakem!

DİCLE Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji Bölümü öğretim görevlisi Dr. Heybet Kılıç ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Murat Göl, Avrupa Birliği (AB) Bilimsel Proje Destek Fonu Projesi'ne (HORIZON) Türkiye'den hakem olarak seçildi. Dr. Kılıç, "Bu projelerde fona yaklaşık her yıl 2 bin civarı proje başvurusunda bulunuluyor. Türkiye'nin de dahil olduğu Avrupa ülkelerinden gelen projeleri değerlendiriyoruz. Uygun olanlara onay verip, desteklenmesini sağlıyoruz" dedi.

Haberler 30.01.2021 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin de aralarnda bulunduu Avrupa ülkelerinden gelen büyük bilimsel projelere onay verip, desteklenmesini salayan AB Bilimsel Proje Destek Fonu (HORIZON2020) 2007 ylnda kuruldu. Bugüne kadar Türkiye genelinde 22 bilimsel proje, bu kapsamda destek ald. 2021-2025 deerlendirme sürecinde Türkiyenin de aralarnda bulunduu 21 ülkeden 70 bilim insan, projeleri deerlendirip, onay vermek için hakem seçildi. Türkiyeden de Dicle Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji Bölümü öretim görevlisi Dr. Heybet Klç ve Orta Dou Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendislii Bölümü öretim görevlisi Doç. Dr. Murat Göl, hakem olarak seçildi.

HOCALARIMIZA PROJEYLE BAVURMALARINI TAVSYE EDYORUZ

Dr. Heybet Klç, fonun dünyann en büyük bilimsel aratrma fonu olduunu ve bu projelerde hakem olarak seçilmenin hem kendisi için hem de Dicle Üniversitesi için büyük onur olduunu söyledi. Klç, 20212025 dönemleri arasnda projelerin seçilmesinde, deerlendirmesi ve desteklenmesinde hakem olarak atanm bulunmaktayz. Bu projelerde fona yaklak her yl 2 bin civar proje bavurusu yaplyor. Türkiye dahil Avrupa ülkelerinden gelen projeleri deerlendiriyoruz. Uygun olanlara onay verip desteklenmesini salyoruz. Türkiye nüfus itibaryla Avrupa Birliinde Almanyayla e deer bir nüfusa sahip. Avrupa Birlii ülkeleriyle karlatrdmzda hem kabul oran hem de bavuru oran çok düük seviyede. Türkiyede bavuru saysnn artrlmas hem ülke politikas için ki TÜBTAK da bu konuda birçok çar yapyor. Aratrmaclar ve üniversite hocalarmzn da bu konuda ilgi göstermeleri ve projeyle bavurmalarn tavsiye ediyoruz diye konutu.

FONDAN NE KADAR YARARLANIRSAK O KADAR Y

Proje çarlarna bavuru saylarnn artmasnn önemli olduunu anlatan Dr. Klç, Bu konuda önümüzde ahlaki ve bilimsel bir engel yok. Bu konuda tüm aamalarda destek vermeye gönüllü olarak hazrz. Ülkemiz için bilimsel anlamda ileride olmak önemli bir konudur. Son zamanlarda ülke politikasyla birlikte Cumhurbakanmz da birçok zaman bunlara deiniyor. Ülkede, bu admlarn atlmas konusunda tevikler var. Avrupa Birlii bu açdan dünyann en büyük fonu ve bu fondan ne kadar çok yararlanrsak hem ülkemiz açsndan hem üniversiteler açsndan o kadar iyi olacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git