Bin yıldızlı "dam palas" keyfi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde etkili sıcak hava nedeniyle vatandaşlar geceleri evlerinin damına kurdukları tahtlarda uyuyor

Haberler 13.07.2018 - 11:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vatandalar scakln zaman zaman 44 dereceye ulat Mardin ve Batmanda, akam yemeklerini yiyip misafirlerini arladklar tahtlarda gece de yldzlarn altnda uykuya dalyor

Halit Sincar:

Yldzlarn altnda, yldzlar izleyerek uyumak günün stresini ve yorgunluunu üzerimizden atyor ve daha güzel bir uykuya dalmamz salyor

Mardinli Mehmet Öncel:

Her sene yaz damlarda geçiririz. Komular toplanyoruz, yemek, çay kahve her akam böyle vakit geçiriyoruz

rem Durun:

Akama doru yataklar seriyoruz. Evin içi çok scak olduundan kalamyoruz, darda yatyoruz. Gece yldzlarn altnda yatmak çok güzel

Hava scaklnn etkili olduu Güneydou Anadolu Bölgesinde, özellikle Mardin ve Batmanda vatandalar geceleri evlerinin damlarnda kurduklar tahtlarda yldzlar seyrederek uyuyor.

Kavurucu scaklarn hissedildii Güneydou Anadolu Bölgesindeki kentlerde yaayan vatandalar, farkl serinleme yöntemlerine bavuruyor. Bu yöntemlerden biri de bölgede dam palas olarak nitelendirilen, evlerin damna kurulan tahtlarda uyumak.

Scak hava nedeniyle evlerinin damlarnda uyumay tercih eden vatandalar, hemen her yl yaanan damdan düme vakalarn en aza indirmek için yatak kurduklar tahtlarn etrafn demir parmaklkla çeviriyor.

Hava scaklnn 44 dereceye ulat Mardin ve Batmanda, tahtlar geceleri olduu gibi gündüzleri de kullanlyor. Misafirlerini de bu tahtlarda arlayan vatandalar, yldzlarn altnda gökyüzünü seyrederek uykuya dalyor.

Yldzlar izleyerek uyumak günün stresini üzerimizden atyor

Mardinli Halit Sincar, tarihi ehirdeki damlarda uyumay bir gelenek olarak gördüklerini anlatt.

Yaz scaklarndan bunaldklarnda aile fertleri, komular ve akrabalarla damlarda vakit geçirdiklerini belirten Sincar, Teknolojiden uzak ailemizle, dostlarmzla sohbet ederek zaman geçiriyoruz. Gece sessizlii, yldzlarn altnda yaadmz bu doal ortamla, ehir hayatndan uzak bir yerdeymiiz gibi hissediyoruz. dedi.

Açk havada bir saatlik uykunun bile kendilerine yettiini vurgulayan Sincar, öyle konutu:

Akam serinlemek amacyla damlarda taht dediimiz sedirlerde konaklyoruz. Ailece vakit geçirip, çaymz çekirdeimizi alp meyvelerimizi yedikten sonra damlarda uyuyoruz. Bir tarafmzda Mardin Kalesi bir tarafmzda Mezopotamya Ovas. Yldzlarn altnda, yldzlar izleyerek uyumak günün stresini ve yorgunluunu üzerimizden atyor ve daha güzel bir uykuya dalmamz salyor.

Sincar, Mardinin açk hava müzesi gibi olduunu, bu güzellii görmeleri için herkesi kente davet ettiklerini aktard.

Duygularn Arapça dile getiren Fatma Üzrek de yazn Mardinde damlarda vakit geçirmenin vazgeçilmez olduunu belirterek, Damlarda oturuyoruz, güzel vakit geçiriyoruz. Mardinin havas çok güzel, klimadan daha salkl. Darda hava çok güzel. diye konutu.

Tahtta oturup serinlemek gibisi yok

Mardinli smail Sincar ise klima kullanmak yerine tahtlarda bol oksijenli havada vakit geçirmenin keyfini çkardklarn söyledi.

Damlarda vakit geçirmenin komuluk ilikilerini de gelitirdiini anlatan Sincar, Akam yemeklerimizi genellikle burada yeriz, misafirlerimizi burada arlarz. Burada yldzlarn altnda yatyoruz. Klima ve vantilatörle serinlemek güzel deil, tahtta oturup serinlemek gibisi yok. Yan bamzdaki komularmz birbirlerine çay ikram eder, meyve tabaklar gelir, gider. Bizim de sosyal aktivitemiz böyle. ifadelerini kulland.

Her sene yaz damlarda geçiririz

Mehmet Öncel, evlerin scak olmasndan dolay damdaki tahtta vakit geçirdiklerini belirtti.

Komular toplanyoruz, yemek, çay kahve her akam böyle vakit geçiriyoruz. diyen Öncel, bu sayede serinlediklerini aktard.

brahim Ünlü, hava scaklarnn artmasyla vatandalarn gün batmnn ardndan damlarda zamanlarn geçirdiklerini vurgulad.

Gece açk havada uyumann kendilerini dinlendirdiini ifade eden Ünlü, bunun büyük bir keyif olduunu dile getirdi.

Trabzondan gelen Esra Gökçe de Mardini çok beendiini, insanlarn tahtlarda uyuduunu örendiinde ardn belirtti.

Kendisinin de damda yattn anlatan Gökçe, Scaktan buralarda damda yatlyor. çok güzel bir gelenek. Masallar diyar gibi, yatyorsun ve rüyalara dalyorsun yldzlarn altnda. Herkesin hayatnda bir defa bunu yaamas gerektiine inanyorum. dedi.

Scakln zaman zaman 44 dereceye ulat Batmann tarihi Hasankeyf ilçesinde de baz vatandalar, serin ortamda uyumak için kurduklar tahtlar gece gündüz kullanyor.

Batman Meteoroloji Müdürü Mehmet Zeki Türker, AA muhabirine yapt açklamada, Güneydou Anadolu Bölgesinde yaz scaklarnn haziran aynda baladn, austosta da devam ettiini belirtti.

Kentte scaklarn zaman zaman 44 dereceye kadar çktna iaret eden Türker, vatandalarn scaktan bunaldklar için gece serinliinden yararlanmak amacyla damda yattklarn dile getirdi.

Türker, Batmanda scaklklar 44 derece kadar dayand. Bu yörede özellikle krsal kesimde ve ilçelerde birçok vatandamz serinlemek için, özellikle daha rahat yatabilmek ve scaktan etkilenmemek için damlarda yatar ve orada sabahlar. diye konutu.

Tarihin koynunda yldzlar seyrederek yatyoruz

Hasankeyf Kültür Dernei Bakan Ahmet Akdeniz, yazn damda yatmann binlerce yldr devam ettiini, adeta gelenek haline geldiini belirtti.

Hasankeyfte yazn tahtlar evin bahçesine ve dama kurarz ve orada yatarz. Bu bizim için bir kültür. Binlerce yl yaanm olan bu kültürü bugün de sürdürüyoruz. Tarihin koynunda damlara kurduumuz tahtlarda tarihin koynunda yldzlar seyrederek yatyoruz. diyen Akdeniz, bu alkanl sürdüreceklerini dile getirdi.

Gece yldzlarn arasnda yatmak çok güzel

Kent sakinlerinden rem Durun, gecenin serinliinden yararlanmak için kurduklar sedirler üzerinde geç saatlere kadar sohbet ettiklerini belirterek, gece de ayn tahtlarda uyuduklarn söyledi.

Durun, Akama doru yataklar seriyoruz. Evin içi çok scak olduundan kalamyoruz, darda yatyoruz. Gece yldzlarn altnda yatmak çok güzel. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git